• Turkhane Logo

Erdoğan'ın TEOG sözlerinin sırrı

AKP'li olmayan öğrenciler nitelikli okula gidemeyecek.

09:09 17 Eylül 2017 Pazar
Erdoğan'ın TEOG sözlerinin sırrı
AKP'li olmayan öğrenciler nitelikli okula gidemeyecek.

Recep Tayyip Erdoğan’ın TEOG çıkışına ilişkin konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, “Böyle bir açıklama tesadüfi değil” dedi

Türkiyede Eğitim Sistemi ancak bu kadar güzel anlatılabilirdiVe Türkiyede herşey artık bir kişinin ağzındapic.twitter.com/qqT25XB1rg— Can Ahmet (@cancananvatan) 17 Eylül 2017


Erdoğan, 2013 yılında AKP’nin eğitim politikaları kapsamında tartışmalı biçimde uygulamaya konulan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ni (TEOG) “TEOG olayını istemiyorum ve artık çok yanlış buluyorum” ifadeleriyle eleştirdi. Erdoğan, eğitimcilerin, velilerin ve öğrencilerin büyük tepkisine karşın Başbakanlığı döneminde hayata geçirilen TEOG’un kaldırılması gerektiğini belirterek, “Bunun kararını verecek olan hükümettir. Ben bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak Bakanıma, Başbakanıma bir kere söylerim olur biter” dedi.

Erdoğan’ın sözleri, sadece yüzde 18’i lisans tercihlerine yerleşebilen imam hatip öğrencileriyle ilgili “Nitelikli okullara girmelerinin önü mü açılıyor?” sorusunu gündeme getirdi. İmam Hatipli öğrenciler başarısızlık nedeniyle nitelikli okullara giremiyordu. TEOGun kaldırılarak bu okullara mülakatla öğrenci alınması ve torpilin devreye sokulması bekleniyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer Erdoğan’ın TEOG çıkışını değerlendirdi.

EĞİTİM SİSTEMİ SÜREKLİLİK İÇİNDE OLMALI
Öğrencilerin yarışına dayanan sınav sistemine ilişkin eğitimcilerin de endişeleri olduğunu söyleyen Aydoğan, “Ancak eğer bir sınavın kaldırılacağından bahsediliyorsa, bütün sınavların kaldırılması gerekir. Eğitim sistemi başından beri bir süreklilik içerisinde olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın TEOG’un kaldırılması yönünde görüşlerini paylaştığı saatlerde, MEB’in de TEOG’da sorulacak soru tipleriyle alakalı açıklamalar yaptığının altını çizen Aydoğan, şöyle devam etti: “Erdoğan, ‘artık’ kelimesini kullandığına göre uygulamanın yanlışlığının eskiden beri farkındaydı demek ki. Bundan sonraki süreç bir ihtiyaç tespiti sonucunda mı belirlenecek yoksa Erdoğan’ın talimatıyla hiçbir planlama yapılmadan bir düzenleme mi yapılacak?”

Mevcut sınav sisteminin öğrencilere zarar verdiği tespitinin yıllardır yapıldığına dikkati çeken Aydoğan, şunları kaydetti: “MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, imam hatiplerde okuyanların liselere geçişi konusunda özel çalışmaları olduğunu açıkladı. Bilimi reddeden eğitim sisteminin zararlı sonuçlarını görmeye başladığımız bir dönemde hem Erdoğan’ın hem Tekin’in açıklamaları bizde ciddi soru işaretleri oluşturmuş durumda. Atanamayan öğretmenlere KPSS ile birlikte sözlü mülakatlardan başarı şartının getirilmesi ardından liyakatın reddedilip, torpilin devreye sokulduğu bir dönem mi planlanıyor ortaöğretimde de? Öğrencilerin okullara yerleştirilmesi neyin üzerinden belirlenecek? TEOG’un yerine konulacak sistemle ilgili soru işaretlerinin ortadan kaldırılması için eğitimciler ve uzmanlarla bütünlüklü bir çalışma yürütülmeli.”

Kaynak: Birgün

Son güncelleme: 09:09 17.09.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı