• Turkhane Logo

Eğitim-Sen uyardı: Bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olmalız

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre, okullarda yüz yüze eğitime 21 Eylül’den itibaren başlanacak.

18:15 22 Ağustos 2020 Cumartesi
Eğitim-Sen uyardı: Bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olmalız
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre, okullarda yüz yüze eğitime 21 Eylül’den itibaren başlanacak.


Eğitim-Sen’in hazırladığı raporda, devlet okullarındaki kalabalık sınıflara dikkat çekilerek, “Bir sınıfta maksimum 12 öğrenci olmalıdır” denildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) “Kovid-19 Salgınında Gelinen Aşama ve Eğitim Kurumlarının Durumu” konulu Çalıştay ardından rapor yayımladı. Raporda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 21 Eylül’den itibaren başlatılması planlanan yüz yüze eğitimde, Covid-19 salgını nedeniyle yaşanabilenecek sorunlara dikkat çekildi.


‘OKULLAR AÇILDIKTAN SONRA VAKA SAYISI KATLANDI’ 

Raporda Covid-19 salgını sırasında okulları açan ülkelerden de örnekler verilirken, İsrail’de okullar açıldıktan sonra vaka sayısının 2 kat arttığına dikkat çekildi:

İsrail’de fiziksel uzaklık, maske, el yıkama gibi olanaklarla birlikte okullar açıldıktan 10 gün sonra, iki ayrı okulda birbirinden bağımsız olarak salgın ortaya çıkmıştır. Daha sonrasında salgın İsrail’de ikinci dalganın oluşumuna yol açmıştır. Şu anda İsrail ikinci dalgayı birinci dalgadan daha yüksek hasta sayısıyla birlikte yaşamaktadır.

‘HİJYEN MALZEMELERİNİ DEVLET KARŞILAMALIDIR’

Raporda, “MEB okulları açmak istiyor, sendikalar istemiyor” algısının da yanlış olduğu belirtilerek, “Salgından korunmayı ve bulaşma riskini minimuma indirmeyi sağlayan tüm tedbirler alındıktan sonra okullar açılabilir. Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır. Devlet okullarında bir sınıfta maksimum 12 öğrenci olmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, hijyen malzemelerinin velilerden ya da öğretmenlerden para toplanarak değil de devlet tarafından ücretsiz bir şekilde karşılaması gerektiği vurgulandı.

‘OKULLARDA İŞ YERİ HEKİMLİĞİ BULUNMALI’ 

Okullarda iş yeri hekimliği ve iş yeri hemşireliğinin bulunması gerektiği belirtilen raporda, iş yeri hekimleri ve hemşirelerinin okullardaki çalışanlar üzerinde, risk grupları oluşturmak, sağlık durumlarını izlemek, çalışma koşullarını belirlemek açısından çok önemli işlevleri olacağı kaydedildi.

MEB’in başlattığı ‘Okulum Temiz’ belgesinin gerçeklikten uzak olduğu belirtilen raporda,120 sayfalık kılavuz incelendiğinde devlet okullarının, yeterli bütçe ve temizlik personeli olmadan sertifikayı almasının mümkün olmadığına da vurgu yapıldı.

Son güncelleme: 18:15 22.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı