• Turkhane Logo

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde akademisyen kıyımı

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde akademisyenlerin görevlerine son verilmeye başlandı.

16:42 07 Şubat 2022 Pazartesi
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde akademisyen kıyımı
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde akademisyenlerin görevlerine son verilmeye başlandı.


Üniversitede, kriter uygulamasının başlatılmasının ardından, dört akademisyenin işine kriterleri sağlayamadığı iddiasıyla son verildi.

Gazete Duvarın haberine göre, Fen Fakültesi’nde kriterleri sağlamayan dört doktor öğretim üyesinin işine Rektörlük tarafından son verildi. Önümüzdeki günlerde, eski adıyla yardımcı doçent kadrosunda çalışan akademisyenlerin önemli bir kısmı işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya.


Resmi Gazetede yayımlanan, Öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma yönetmeliği gereği, doktor öğretim üyeleri en az bir en çok dört yıllığına atanıyor. Atama süresi sonunda görevleri sona eriyor ve kadrolarının bulunduğu birimin yönetim kurulu uygun görüşü üzerine Rektör tarafından yeniden atanabiliyor. Bu yeniden atama esnasında çoğu üniversite bazı kriterler koymuş olsa da Dokuz Eylül Üniversitesi, konulan kriterlerin yüksekliği ve kriterlerin sağlanmaması durumunda işe son verilmesi uygulaması ile diğer üniversitelerden ayrılıyor.

Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Ümit Akıncı, işine son verilen akademisyenlerin hukuk yoluna başvurma hazırlığı içerisinde olduğunu belirtti ve ekledi:

Lisansüstü öğrencilerinin geleceği belli olmayan doktor öğretim üyelerinin danışmanlığında öğrenim hayatlarına devam etmek istemeyecek olması, öğretim üyelerinin yaklaşık yüzde 30’luk bir kesimini oluşturan doktor öğretim üyelerinin üniversitede “puan getirmeyen” ders vermek, öğrenci yetiştirmek, bilimsel kongre düzenlemek, idari süreçlerde görev almak ve “puan getirmeyen” birçok bilimsel faaliyeti yürütmekten uzak durması gibi gelişmelerin yaşanması çok olasıdır.

Bu da gerek akademik anlamda gerekse öğretim anlamında gittikçe gerilere düşen Dokuz Eylül Üniversitesinin daha da gerilere düşeceği anlamına geliyor. 4 yıllık lisans öğreniminden sonra gelen 2 yıllık yüksek lisans ve 4 yıllık doktora süreci ardından, yani en az 10 yıl süren bir öğrenim süreci sonunda yıllarca üniversitede hizmet etmiş akademisyenlerin yönetimce işinden uzaklaştırılması Dokuz Eylül Üniversitesinin akademisyenine ve öğrencisine ne kadar değer verdiğinin bir göstergesidir!

Son güncelleme: 16:42 07.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı