• Turkhane Logo

Binlerce akademisyenin ihracı Türkiye’nin uluslararası başarısını düşürdü

15 Temmuz sonrası OHAL döneminde çıkarılan KHK’larla mesleklerinden hukuksuzca atılan binlerce akademisyen, Türkiye’deki üniversitelerin akademik başarısını olumsuz yönde etkiledi.

18:31 13 Ağustos 2020 Perşembe
Binlerce akademisyenin ihracı Türkiye’nin uluslararası başarısını düşürdü
15 Temmuz sonrası OHAL döneminde çıkarılan KHK’larla mesleklerinden hukuksuzca atılan binlerce akademisyen, Türkiye’deki üniversitelerin akademik başarısını olumsuz yönde etkiledi.

Advocates of Silenced Turkey tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de 2016-2020 yılları arası akademik değişim raporu’ bu başarısızlığı gözler önüne serdi.

Rapora göre, Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da meydana gelen sözde darbe teşebbüsünden sonra çıkan 11 KHK ile toplamda 6,070 akademisyenin 122 devlet kurumundaki işlerine son verildi. Ayrıca 15 vakıf üniversitesinin de tamamen kapatılması ile 2,808 akademisyen daha bu sayıya eklendi ve resmi rakamlara göre; toplamda 8,878 akademisyenin görevlerine son verildi.

  Türkiyede 15 Temmuz’da meydana gelen darbe teşebbüsünden sonra KHK ile akademisyenlerin devlet kurumundaki işlerine son

verilmesi, Türkiye’deki üniversitelerin akademik basarisini olumsuz yönde etkiledi.https://t.co/4e41apOY6Z pic.twitter.com/AYnT6hpL7d — Advocates of Silenced Turkey (@silencedturkey) August 12, 2020
Türkiye’deki akademisyen sayısı 15 Temmuz öncesi 64 bin 488 kişiydi ve  eğitim sisteminde bir akademisyenin yetişmesi için lisans ve lisansüstü çalışmalar göz önüne alındığında ortalama 12 yıl gibi bir zaman ve emek harcanması gerekmekteydi.

OECD raporlarına göre ise bir insanın ilköğretimden başlayarak akademisyen olana kadarki harcama miktarı ise ortalama olarak 124 bin 448 Amerikan doları seviyesinde bulunuyor.

‘İHRAÇ AKADEMİSYENLER GENEL BAŞARIYI DÜŞÜRDÜ’

Tek tek üniversitelerdeki toplam akademisyen sayısı ile ihraç edilen akademisyen sayısının verildiği rapordan sonra şu değerlendirmeler yapıldı:

“Sıralamadaki değişimin ihraç oranına bölünmesi ile oluşturulan kişisel başarı endeksi (atılanların akademik başarıya katkı endeksi) hesaplanmıştır. Buradaki amaç, ihraç edilen insanların üniversitelerin başarısına olan etkisini hesaplamaktır. Listenin en başında olan ve de en çok dikkat çeken Ege Üniversitesi’dir. Ege Üniversite’sinde toplam ihraç edilen akademisyen sayısı 45 ve oranı %1.4 olmasına rağmen, bu üniversitenin dünya çapındaki sıralaması 674’ten 913’e gerilemiştir ki, bu da akademik başarının %35 oranında düştüğünü göstermektedir. Ege Üniversitesi’nin söz konusu endeksi 25.33 olarak hesaplanmıştır. Benzer şekilde listenin üçüncü sırasında, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde toplam ihraç edilen akademisyen sayısı 32 ve oran %1.4 olmasına rağmen bu üniversitenin dünya çapındaki sıralaması ise %19 civarında düşüş göstermiş, endeksi 13.76 olmuştur. Bu endeksin en yüksek olduğu üniversiteler Şekil 4’te verilmiştir.”

RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

 

Son güncelleme: 18:31 13.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı