• Turkhane Logo

BBC kapatılan üniversitelerin öğrencileriyle konuştu

Yeni YÖK kararı öğrencileri nasıl etkileyecek? Yaşadıkları zorluklar, yaftalanmalar neler?

10:34 18 Haziran 2017 Pazar
BBC kapatılan üniversitelerin öğrencileriyle konuştu
Yeni YÖK kararı öğrencileri nasıl etkileyecek? Yaşadıkları zorluklar, yaftalanmalar neler?

OHAL döneminde kapatılan vakıf üniversitelerinin öğrencileri hem yaftalanmaktan hem de üniversite hayatlarının belirsizliğe gömülmüş olmasından şikayetçi.

BBC, mağdur üniversite öğrencileriyle görüştü. Bir öğrenci, BBCye Mesela bir arkadaşım Zirve Üniversitesine gitmeseydi, okuyamayacak ve muhtemelen biriyle evlendirilecekti. Şimdi bu kız F..Öcü mü, yoksa darbeci mi diye sorarken, bir diğeri Şu an bize laf söyleyenlerin çoğu geçmişte cemaatin dershanelerinde okuyarak üniversite sınavına hazırlandı. Aslında herkesin geçmişini araştırsak bambaşka bir tablo çıkar görüşünü dile getiriyor.

OHAL döneminde kapatılan 15 vakıf üniversitesinin yaklaşık 65 bin öğrencisinin karşı karşıya olduğu belirsizlik henüz ortadan kalkmış değil.

YÖK KARAR DEĞİŞTİRDİ
Hükümet binlerce öğrencinin garantör devlet üniversitelerine nakledilecekleri açıklanmıştı.

Ancak Yüksek Öğretim Yerleştirme Kurumu (YÖK) geçen hafta karar değiştirdi. Kapatılan 15 vakıf üniversitesinin öğrencileri, üniversitelere yerleştirildikleri yıldaki Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) puanları esas alınarak yeniden tercih yapacak.

Kapatılan okulların öğrencileri için öğrenci işleri görevini garantör üniversite üstlenecek. Öğrenciler devlet üniversitelerine yerleştirilmeleri durumunda bile vakıf üniversitesine ödedikleri ücreti ödemeye devam edecek.

Öğretim dili yabancı dil olan programlardaki öğrenciler, aynı isimli öğretim dili Türkçe olan programları tercih edebilecek.

Fakat öğretim dili Türkçe olan programlardaki öğrenciler, eğitim dili yabancı olan aynı isimli bölümü ancak Yabancı Dil Yeterlilik koşullarını sağladıktan sonra tercih edebilecek.

NEFRET SÖYLEMİ ARTTI

BBC Türkçeye konuşan öğrenciler, kendilerine yönelik nefret söyleminin artması, F..Öcü, darbeci, cemaatçi gibi suçlamalara hedef olmaları yetmezmiş gibi kazanılmış haklarını kaybetmekten, eğitim ve öğretimlerinin tehlikeye girmesinden endişeli.

Görüştüğümüz öğrencilerin hemen hepsi sözlerine, Gülen cemaatiyle ilişkileri olmadığını, akademik, maddi ve ailevi nedenlerle bu okulları tercih ettiklerini vurgulayarak başlıyor.

Her gün belirledikleri bir hashtag altında Twitterda mağduriyetlerini paylaşan öğrenciler, Facebookta da birçok sayfada aktif olarak paylaşımlarda bulunuyor.

/(Mağdur öğrenciler basın açıklaması yaptı)

ŞEHİR DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ

Konuştuğumuz öğrencilerin çoğu, karşı karşıya kaldıkları en büyük sorunun şehir değiştirmek olduğunu söylüyor.

Hepsi, YÖKün karar değiştirmesinde, söz konusu garantör devlet üniversitelerinden yükselen itirazların etkili olduğunu düşünüyor.

İzmir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gamze Koç, Şehir değiştirmek zorunda kalabiliriz, sene kaybı yaşayabiliriz ve bunların neden olacağı maddi külfeti karşılayamayabiliriz diyor.

Gamze Koç kendi okulundan da bir örnek veriyor:

9 Eylül Üniversitesi öğrencilerinin ve akademisyenlerinin yoğun olarak YÖKe dilekçe yazdıklarını öğrendik. (9 Eylül, İzmir Üniversitesinin garantör üniversitesi) Biz de ortada bir haksızlık olduğunun ve aynı zamanda bizim için de çok sağlıklı bir çözüm olmadığının farkındaydık.

Koç, devlet ve vakıf üniversiteleri öğrencileri arasındaki gerilimin İzmirde kavgalara bile neden olduğunu da belirtiyor:

Bize F..Öcü okulun F..Öcü öğrencilerisiniz gözüyle bakanlar var. Malesef sırf bu nedenle buluşup birbirlerine giren öğrenciler bile oldu.

ÖSYM TERCİH KİTAPÇIKLARINA KOYMASAYDI O ZAMAN

İsmini vermek istemeyen Kayseri Melikşah Üniversitesi İşletme Bölümü 3. sınıf öğrencisi bir genç, puanının pek çok üniversiteye yetmesine rağmen, ailesinin yaşadığı şehirde kalmak için bu okulu tercih ettiğini söylüyor.

Üniversitesinin açılışını da, 2008de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün yaptığını hatırlatan öğrenci sözlerine şöyle devam ediyor:

Tercih yaptığımız zaman biz nereden bilebilirdik 5 yıl sonra böyle olacağını? O zaman bu okullar ÖSYMnin tercih kitapçıklarına hiç konulmasaydı.

Kayserili öğrenci, kendilerine yapıştırıldığını söylediği cemaatçi yaftasından da rahatsız:

Şu an bize laf söyleyenlerin çoğu geçmişte cemaatin dershanelerinde okuyarak üniversite sınavına hazırlandı. Aslında herkesin geçmişini araştırsak bambaşka bir tablo çıkar.

TERCİH NEDENİMİZ EĞİTİM KALİTESİYDİ

İstanbul Süleyman Şah Üniversitesinden Mahmut Şenyuva ise Bizim hiçbir terör örgütü veya silahlı yapılanmayla bağlantımız yok. Bu üniversiteyi tercihlerimin arasına yazmamın nedenlerinden biri de, devlet büyüklerinin üniversiteye o zamanki desteği ve eğitim kalitesiydi. diyor.

Mahmut Şenyuva, 15 Temmuzdaki darbe girişimi sonrası kendisinin de sokaklara çıktığını vurguluyor:

Bizler bu devlete ve millete güzel işler yapmak için çıktığımız bu yolda bugün mağdur edildik.

Şenyuva, üniversite giriş sınavı puanına göre girebileceği okul ve bölümlerin şimdiki bölümüyle eşleşmediğini de söylüyor ve ekliyor:

Bu zamana kadar aldığım eğitimle, bundan sonra yerleşebileceğim üniversitelerin ders içerikleri tamamen farklı. Bu üniversiteleri devlet açtı, biz de devletin verdiği tercih hakkını kullanarak burayı yazdık.

Gaziantepli esnaf bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Gözde Boyacıoğlu ise, Gaziantep Zirve Üniversitesini tercih etmemde ailemin baskısının ve benim onlardan uzaklaşmama isteğimin etkisi vardı. diyor.

Boyacıoğlu, ailesini başka bir şehirde okuma fikrine ikna edebileceğini düşünüyor. Ama çevresinde durumları farklı arkadaşları var:

Öyle arkadaşlarım var ki, aileleri Eğer bu şehirde okumazsan üniversitede okuyamazsın diyor. Mesela bir arkadaşım Zirve Üniversitesine gitmeseydi, okuyamayacak ve muhtemelen biriyle evlendirilecekti. Şimdi bu kız F..Öcü mü, yoksa darbeci mi?

BURSUM KESİLİNCE YIKILDIM

Gaziantep Zirve Üniversitesinden İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencisi Gizem Kara, Kredi Yurtlar Kurumundan (KYK) aldığı bursun kesildiğini öğrendiğinde yıkıldığını söylüyor:

Bu bize, Siz artık öğrenci değilsiniz demekti. İnsanların gözünde ayda 400 TL çok küçük bir para gibi gözükebilir ama ben birçok ihtiyacımı onunla karşılıyordum.

Aynı görüşteki Ankara Turgut Özal Üniversitesi Bilgisayar mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Erdem Şahin de, Bu burslarla geçinen, kirasını ve borçlarını ödeyen arkadaşlarımız var. diyor. Başka bir noktanın da altını çiziyor:

Hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanın FETÖye yönelik her türlü yaptırımını sonuna kadar destekliyoruz ama biz sadece öğrenciyiz. Vatanımıza en iyi şekilde hizmet etmek istiyoruz. Garantör üniversiteye nakledilmek bizim kanunen çok önceden belirlenmiş bir hakkımızdı.

Sorunlardan birinin de, devlet üniversitelerine yerleştirilseler bile eski üniversitelerine ödemekle yükümlü oldukları eğitim ücretini ödeyecek zorunda kalmaları olduğunu belirten Şahin, Üniversiteye girdiğim sene devlet okullarına da gidebilirdim, puanım yetiyordu ve para ödemeyecektim. Neden şimdi ödemem gerekiyor? Benim suçum ne? dedi.

TIP FAKÜLTELERİNİN SİSTEMLERİ TAMAMEN FARKLI

İzmir Şifa Üniversitesinde ismini vermek istemeyen bir tıp öğrencisi ise puanının başka şehirlerdeki üniversitelerin tıp fakültelerine de yettiğini, fakat tıp öğrencileri için asıl sorunun bu olmadığını söylüyor:

Tıp fakültelerinde çoğu okulun sistemi birbirinden farklı. Sonuç olarak ortak dersler alıyoruz fakat bu dersleri aldığımız seneler farklı olabiliyor. Ayrıca 6. sınıf tıp öğrencilerinin şu an hastanelerde stajlarına başlamaları gerekiyordu ama onların durumu da belirsiz. Mağdur olan öğrenciler olarak dahil olmadığımız bir oluşumun hayatımızı lekelemesini istemiyoruz.

Ankara İpek Üniversitesinde tam burslu olarak okuyan Edebiyat Bölümü öğrencisi Cem Gülbeden de senarist olmak istese de artık bölüm değiştirmek zorunda kaldığını söylüyor. Çünkü puanı ancak Ankara dışındaki üniversitelerin edebiyat bölümlerine yetiyor. Ben de bu yüzden Çanakkalede tarih bölümünü yazmayı düşünüyorum. diyor.

Gülbeden, beraber çalıştığı arkadaşlarının da tam burslu okuduklarını, okuldan her ay aldıkları 500 TL ile geçindiklerini ve KYK burslarının kesilmesinden sonra iş aramaya başladıklarını söylüyor.

Kaynak: BBC

Son güncelleme: 10:34 18.06.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı