• Turkhane Logo

Bakan Özer'den 'öğretmen sınavı' tepkilerine yanıt: Sınavsız kariyer olmaz

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Sınavsız kariyer olmaz. Türkiye’de her alanda kariyer sistemi, sınavla inşa ediliyor." dedi.

08:35 25 Ağustos 2022 Perşembe
Bakan Özer'den 'öğretmen sınavı' tepkilerine yanıt: Sınavsız kariyer olmaz
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Sınavsız kariyer olmaz. Türkiye’de her alanda kariyer sistemi, sınavla inşa ediliyor." dedi.


Yeniden düzenlenen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin geçen şubat ayında Meclis’te kabul edilmesinin ardından öğretmenlerin 81 ilde kariyer sınavına girmesi gerekiyor. 19 Kasım’da gerçekleşecek olan yazılı sınavdan sonra, öğretmenler ‘uzman öğretmenlik’ ve ‘başöğretmenlik’ gibi unvanlar alacak. Öğretmenler ise mesleklerini kariyer basamaklarına ayıran bu sisteme itiraz ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özerle konuşan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakanın aktardığına göre Bakan Özer, sınavın rencide edici olarak görülmesine itiraz etti ve “Sınavsız kariyer olmaz” dedi. Hakanın yazısına göre Özerin sınavla ilgili sözleri şöyle:


“Türkiye’de her alanda kariyer sistemi, sınavla inşa ediliyor. Biz öğretmenlerimizin öğretmenlik yeterliliğini ölçmüyoruz ki. Bütün öğretmenlerimiz yeterlidir. Biz sadece alınan eğitimi değerlendiren bir sınav yapacağız. Nasıl yüksek lisans yaparken aldığınız dersin sınavına giriyorsanız bu da öyle.

Bakan Özer, neden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu da şöyle yanıtlıyor: Öğretmenlerimiz, lisansüstü eğitim konusunda istekliler. Bu isteği kariyer sistemiyle birleştirmeye karar verdik. Önümüzdeki yıllarda öğretmenlerimizin yüksek lisans ve doktora eğitimlerine yoğun biçimde yöneleceklerine inanıyorum. Öğretmen güçlü olursa, eğitim sistemi güçlü olur.

Biz tüm öğretmenlerimizin başarılı olacağına inanıyoruz. Belirsizlikleri ortadan kaldırmak için eylül ayında örnek soru kitapçıkları yayınlayacağız. Her yıl tekrarlanacak bir sınav bu. Olmazsa yeniden devam edebilirler. Sınava girmek istemeyenler, yüksek lisans yapabilirler. Herhangi bir alanda. Hiçbir sınırlama yok.

Sistem tüm öğretmenlere açık. Derece ve ücret artışı, kıdem ve sınava bağlı. Kriterler net. Özlük haklarında iyileşmeler, teşvik edici boyutta. Özlük haklarında ciddi artışlar sağlayan bir mekanizmadır bu. Ayrıca bir kota yok. Şartları sağlayan her öğretmenimiz bundan faydalanabilir. Unutmayalım: Öğretmenler, sadece öğretenler değil, hayat boyu öğrenenlerdi.

Son güncelleme: 08:35 25.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı