Ankara ile Paris arasında Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarının statüsüne ilişkin yıllardır alttan alta süregiden anlaşmazlık, Fransız büyükelçiliğince velilere gönderilen bilgilendirme yazısında su yüzüne çıkmıştı. Söz konusu yazıda Türk yetkililerce ‘nota’ verildiği, anlaşma sağlanamazsa bu yıldan itibaren okullara Türk öğrenci alınamayacağı, mevcut öğrencilerin de ilişiğinin kesileceği belirtilmişti.
Fransız basını, ‘iki okuldaki müfredatın Türk müfredatına yaklaştırılmak istendiğini‘ yazmıştı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müfredata müdahale suçlamasını reddetmiş, ancak “Gelin bu okulları meşru hale getirelim. Bunun karşılığında da sizden biz de Fransa’daki Türk vatandaşları için bazı taleplerimiz olacak“ demişti.
Bakan Tekin’in bugünkü açıklaması şöyle:
“Eğitimle ilgili yasal düzenlemelerimiz hükmü doğrultusunda işlem yapıyoruz. Bahsi geçen okulları yasal sınırları içerisinde eğitim öğretimlerine devam ettiriyoruz. Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Dolaysıyla mevzuat içerisine girerlerse eğitim öğretim faaliyetlerine devam edecekler. Girmezlerse, yok hükmündedir.
Yasal dayanağı olmayan 12 okulun, uluslararası sözleşmeyle karşılıklı ülkelerin anlaşacağı bir zeminde yasal duruma kavuşmasını arzu ediyoruz. Fransa’yla görüşmelerimiz devam ediyor, Pakistan’la görüşmelerimiz devam ediyor. Uluslararası sözleşme yapalım. Avrupa’daki Türk vatandaşlarımızın çocuklarının demokratik ve özgür bir biçimde kendi anadillerini öğrenebilecekleri bir zeminde uluslararası sözleşme yapmak için çaba sarf ediyoruz.”