• Turkhane Logo

2 yılda 408 bin öğrenci eğitimini bırakmak zorunda kaldı

İyi Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, üniversiteli öğrencilerinin yüzde 46’sının garsonluk ve benzeri işler yaptıklarına dikkat çekti. 2017-2018’de 408 bin öğrencinin eğitimini yarıda bıraktığını kaydetti.

14:50 11 Mart 2020 Çarşamba
2 yılda 408 bin öğrenci eğitimini bırakmak zorunda kaldı
İyi Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, üniversiteli öğrencilerinin yüzde 46’sının garsonluk ve benzeri işler yaptıklarına dikkat çekti. 2017-2018’de 408 bin öğrencinin eğitimini yarıda bıraktığını kaydetti.



İyi Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, 2017-2018’de 408 bin öğrencinin eğitimini yarıda bıraktıklarına dikkat çekerek, bu öğrencilere yönelik af getirilmesini istedi.

HÜKUMET YOKSUL ÖĞRENCİLERİ DESTEKLEMİYOR


Meclis Genel Kurulunda öğrenci affı ile ilgili verdiği önergede konuşan Koncuk, ocak ayında İstanbul Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Sibel Ünli’nin “Cebimde 1 lira kaldı, yemek param yok” diye tweet atmasının ardından intihar ettiğine dikkat çekti. Ünli’nin intiharı sonrasında üniversite öğrencilerimizin yaşadığı ekonomik sorunların çözülmesine tartışmalar başladığını belirten Koncuk, o günden bugüne hükûmetin, yoksul öğrencileri desteklemek adına çok ciddi adımlar attığını düşünmediklerini kaydetti.

ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI BAŞLATILMALI

Türkiye’nin bütün öğrencilere ücretsiz yemek yediremeyecek kadar güçsüz bir devlet olmadığını belirten Koncuk, “Dolayısıyla bu problemi çözmek adına sadece üniversitelerde değil, ilkokuldan başlayarak üniversiteleri de kapsayacak bir şekilde ücretsiz yemek uygulamasını başlatmak zorundayız. Bunu yapamadık. Gençlerimizi üniversitede okurken âdeta cezalandırdık; üniversiteyi bitirdikten sonra işsiz bırakarak, onlarla ilgili projeler ortaya koymayarak cezalandırmaya devam ediyoruz” dedi.

408 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMİNİ YARIDA BIRAKTI

YÖK’ün açıklamasına göre, üniversiteli öğrencilerinin yüzde 46’sının garsonluk ve benzeri işler yaptıklarına dair çalışmaları bulunduğunu belirten Koncuk, “2017-2018 tarihinde 408 bin öğrenci eğitimini yarıda bırakarak üniversiteleri terk etmiş. Ailevi sebepler, ekonomik sebepler, sosyal sebepler, onlarca sebep vardır. Meclis, öğrenci affı konusunda zaman zaman kanunlar çıkarıyor. Şimdi bir kanun çıkarmanın tam zamanı. Yani yaklaşık 500 bine ulaştığı gençlerimiz tarafından ifade ediliyor. Gençlerin bu öğrenci affı talebini göz önüne almadı, bir değerlendirme yapmadı” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİNİN ÇOCUĞUNU OKUTMASI MÜMKÜN DEĞİL

Yoksulluktan, çeşitli problemlerden dolayı gençlerin üniversiteyi bıraktığını hatırlatan Koncuk, “Asgari ücretli bir anne-babanın çocuğunun üniversitede okuması mümkün mü? Bir memur çocuğunun, bir işçi çocuğunun üniversitede rahatlıkla okuyabilmesi mümkün mü? Dolayısıyla bu ıstırap hepimizi yakından ilgilendiren bir boyut kazandı. Bizim işimiz, çocuklarımızı okul dışında bırakmak değil hem liselerde, hem ortaokullarda, hem ilkokullarda, hem üniversitelerde. Yani bir şekilde bir sebeple okulunu bırakmak zorunda kalan bu gençlerimize bir şans vermeliyiz” dedi. Konuşmanın ardından öğrencilere af önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Son güncelleme: 14:50 11.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı