• Turkhane Logo

Eğitimciler, partilerin seçim beyannameleri için ne diyor?

Türkiye 24 Haziran seçimlerine giderken parrtilerin seçim vaatlerinin içeriğinden çok karşılıklı polemikler ön plana çıkıyor.

13:43 14 Haziran 2018 Perşembe
  Eğitimciler, partilerin seçim beyannameleri için ne diyor?
Türkiye 24 Haziran seçimlerine giderken parrtilerin seçim vaatlerinin içeriğinden çok karşılıklı polemikler ön plana çıkıyor.


Seçim beyannamelerindeki plan ve projelerde eğitim konusu öne çıkarılan başlıklar arasında. Zira 16 yıllık AKP iktidarının en sorunlu olduğu yer eğitim…

Uzmanlar da bu tabloyu, kamuoyunun eğitim sistemiyle ile ilgili hoşnutsuzluklarına bağlıyor.


Peki, hangi parti, ne vadediyor?

  Okulların, öğretmenlerin ve öğrencilerin kimsenin projesi olmaması, mülakat yerine liyakatın uygulanması, bilimsel ve adil ölçülere göre atama yapılması için #24Haziranda sandık başında olacağız. pic.twitter.com/UMrnD9OlvZ — EĞİTİM SEN (@egitimsen) June 7, 2018 BBC Türkçe’den Öykü Altuntaş’ın haberine göre, CHP ve İYİ Parti beyannamelerinde, Türkiyenin 2015 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sınavında 72 ülke arasında 50. sırada yer almasına dikkat çekiyor ve eğitim sisteminin Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirilmesini hedefliyor.

Eğitimcilerin ısrarla vurguladığı çocuğun yüksek yararı ifadesine yer veren CHP, eğitim konusunda en kapsamlı vaatlere sahip görünüyor.

AKP ayrı bir kategoride değil İnsan ve Toplum başlığı altında eğitim vaatlerini sıralıyor.

AKP, CHP ve HDP, bölgeler arasındaki farkların kapatılmasına yönelik önerilere yer verirken; HDPnin söylemi, evrensel çocuk hakları ile çoğulcu ve ana dilde eğitim.

Saadet Partisinin lideri ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, ana dilde eğitimin meşru bir hak olduğunu açıkladı ancak partisinin beyannamesinde bu vaat yer almadı.

Suriyeli çocukların eğitimi konusunda vaadi olan tek partinin ise AKP olduğu dikkat çekiyor. CHP yalnızca Roman vatandaşları odağına alırken, MHP ve İYİ Partinin bu çocuklarla ilgili bir beyanı yok.
#gelecekegitimde Öğrencilerimizi ÜCRETSİZ ders kitaplarıyla buluşturan @tcmeb’e çok teşekkür ediyoruz, ÜCRETSİZ yemek uygulamasının da önümüzdeki dönemde başlamasını ümit ediyoruz. pic.twitter.com/slBGgNeH6d — Mehmet ASLAN (@MHMDASLAN) June 11, 2018
AKP, sınavlar temel beceri odaklı olsun derken, CHP sınav stresinin azaldığı bir sistem öneriyor. MHP ve İYİ Parti, istikrarlı bir müfredat ve sınav sistemi vadederken, HDPnin söylemi tüm merkezi sınavların kaldırılması yönünde.

İYİ Parti, MHP ve Saadet Partisi, milli değerlere özel önem atfediyor.

CHP ve HDPnin beyanlarında, ücretsiz eğitim vurgusu da hakim.

CHPnin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Bedava eğitim gelecek vaadinde bulunmuş, Eğitim zaten ücretsiz diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim meydanlarında İnceye tepki göstermişti.

Erdoğan, AKP iktidarında verilen bursların sayısının arttığı ve çocukların sıralarında bedava kitap bulduklarını vurguladı.
Okullaşma oranlarımız eğitime erişim konusunda en önemli göstergemiz. #gelecekegitimde pic.twitter.com/0VcgypMLzY — Yusuf Tekin (@Yusuf__Tekin) June 11, 2018

Türkiyede öğretmenlik konusundaki tartışmalar, mesleğin toplumda statü kaybettiği, eğitimcilerin de motivasyon kaybı yaşadığı yönünde. CHP, HDP ve İYİ Parti bu nedenle sözleşmeli değil kadrolu öğretmenlik çağrısı yapıyor.

Sendikalar, öğretmenlerin mülakat sistemiyle değerlendirilmesinin liyakat ve hakkaniyete ket vurduğu görüşünde mutabık. Muharrem İnce de eğitimde liyakat söylemini öne çıkarırken, HDP ve Saadet Partisinin de kurumlarda işe alımların adil yapılması yönünde beyanları var.

Ancak partilerin doğrudan mülakat sisteminin değiştirilmesine ilişkin net bir vaadi yok.

BBC TÜRKÇE

Son güncelleme: 13:43 14.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı