• Turkhane Logo

Zirvenin perde arkası: Erdoğan'ı Trump kurtardı

NATO üyesi ülkelerin liderleri İngiltere'nin başşehri Londra'da toplandı. Zirvenin ilk günü Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yönelik müeyyide tartışmaları ile geçti.

13:22 04 Aralık 2019 Çarşamba
Zirvenin perde arkası: Erdoğan'ı Trump kurtardı
NATO üyesi ülkelerin liderleri İngiltere'nin başşehri Londra'da toplandı. Zirvenin ilk günü Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yönelik müeyyide tartışmaları ile geçti.

Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatının (NATO) Londra zirvesine Türkiyenin Rusyadan hava savunma sistemi S-400 satın alması damga vurdu. 
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Suriyenin kuzeydoğusunda YPGnin terör örgütü olarak tanınmasına dair teklifi de NATO üyeleri tarafından reddedildi.

TRUMP, NATO HAYRANI DEĞİL
Perde arkasında konuşulanları okurları ile paylaşan İngiliz Daily Telegraph gazetesi başyazısında Batı İttifakının geleceği ne olacak? başlığını kullandı.
Telegraph, ABD Başkanı Donald Trumpın NATO hayranı olmadığını ve Avrupanın askeri harcamalarda cimri davrandığını düşündüğünü aktardı.
Gazeteye göre Avrupanın, özellikle de Fransanın NATOdan bağımsız bir Avrupa savunma sistemi kurma isteği Trumpın tecrit yanlısı fikirlerine destek oluyor. 
Trumpın bu yöndeki fikirleri de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun NATOyu sorgulamasına yol açıyor.
S-400 ALIMI VE YPG TARTIŞMASI
Fransanın NATOnun askeri komutasından 1966da ayrıldığını ve 2009da geri döndüğüne işaret eden Telegraph, bütün bu yaşananların Rusyaya NATOnun tutarlılığını test etme imkânı verdiğini aktardı.
NATOnun önünde daha acil sorunlar olduğunu ve bunlardan birinin de Türkiye olduğunu vurgulayan gazete, Türkiyenin S-400 alımı ve YPGnin terör örgütü olarak kabul edilmesi konusundaki ısrarının örgüt içinde tartışmalara yol açtığını belirtti.
Gazeteye göre bunlara rağmen Orta Doğunun en büyük ordularından birini ittifaktan atmak kolay bir karar değil.
FRANSA İLE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ARASINDA İPLER GERGİN
Telegraph, başyazısını şöyle sonlandırdı: Washinton, Londra ve diğerleri Cumhurbaşkanı Erdoğanın yerine daha az problem çıkaracak birinin gelmesini umuyor. NATO 70 yaşında salim gözüküyor. Fakat ne kadar süre daha böyle kalacak?
Telegraph Savunma Editörü Con Coughlin ise NATOnun bir varoluş krizinin eşiğinde olduğunu yazdı.
Coughline göre Fransa ve ABD arasındaki ilişkiler Macronun açıklamaları, Fransanın dijital hizmet vergisi gibi konularda gergin.
NATOnun geleceği konusunda iki lider tarafından da dile getirilen çekinceler geçerli. diyen Coughlin, hem Avrupa ülkelerinin harcamalardan kaçındığını hem de Trumpın açıklamaları sebebiyle ABDye güvenin azaldığını belirtti.
NATO zirvesine katılan liderler, Büyük Britanya Kraliçesi 2nci Elizabeth ve oğlu Prens Charles ile aile fotoğrafı çektirdi.
TRUMP-ERDOĞAN DOSTLUĞU OLMASA TÜRKİYE S-400LER YÜZÜNDEN CEZALANDIRILIRDI
Coughlin makalesine şöyle devam etti: Avrupalı liderlerin endişelerinin büyük bir kısmı Trumpın Suriyeli Kürtleri yüz üstü bırrbakmasından kaynaklanıyor. Trump, Amerika için savaşan ve ölenlere böyle davranıyorsa onun Avrupa ülkelerine sırtını dönmesine ne engel olabilir?
Avrupalı liderler Trumpın Türkiye ve Rusya ile ilişkileri hakkında verdiği çelişkili sinyallerden de şikâyetçi.
Trumpın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkisi olmasaydı Türkiyenin S-400 alımı nedeniyle NATOnun cezalarıyla karşılaşması gayet olasıydı. Trumpın benzer bir şekilde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinle arkadaşça ilişki kurma isteği, NATOnun Rusyanın bir tehdit olduğu savının altını oyuyor.
GUARDIAN: NATO İÇİNDE TÜRKİYE SAVAŞI ÇIKTI
Guardian gazetesi de zirveyi iki tam sayfada işledi.
Gazetenin diplomasi editörü Patrick Wintour konuyla ilgili haberinde Trump ve Macron Türkiye konusunda inatlaşınca NATO içinde savaş çıktı başlığını kullandı.
NATO içindeki anlaşmazlık, ittifakın açılış gününde Macron, Türkiyeyi IŞİDle bağlantılı gruplarla çalışmakla suçlarken Trumpın Macronun NATOnun beyin ölümü gerçekleşti açıklamaları hakkında edepsizce demesiyle ayyuka çıktı. diyen Wintour, Cumhurbaşkanı Erdoğanın YPG konusunda bir anlaşma olmadığı müddetçe NATOnun Baltık planını bloke edeceğini belirtti.
Wintour, Macronun Türkiyeyi hem IŞİDe karşı savaşan YPG ile savaştığı için hem de S-400 alımı sebebiyle eleştirdiğini aktardı. Gazete, Macronun Biz Türkiyeye NATO sistemleriyle uyumlu hava savunma sistemi önerdik, fakat Türkiye yine de S-400leri tercih etti. sözlerine yer verdi.

Son güncelleme: 13:22 04.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı