• Turkhane Logo

Zelensky, Belçika federal parlamentosuna seslendi: Rus elmasları barıştan daha mı değerli?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, perşembe öğleden sonra Belçika federal parlamentosuna hitap etti.

09:49 01 Nisan 2022 Cuma
Zelensky, Belçika federal parlamentosuna seslendi: Rus elmasları barıştan daha mı değerli?
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, perşembe öğleden sonra Belçika federal parlamentosuna hitap etti.

KaranlıktakiAydınlıkten Ersan Ayın haberine göre Belçika’nın ekonomik çıkarlarının Ukrayna’daki barıştan daha mı önemli olduğunu soran Cumhurbaşkanı NATO’nun Ukrayna hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan etmesi gerektiği talebini yineledi. Fakat Belçika Başbakanı De Croo da diğer müttefik ülkelerin liderleri gibi bunun mümkün olmadığını söyleyerek Zelensky’i hayal kırıklığına uğrattı.  Belçika Parlamentosunda Ukrayna milli marşının çello ve keman eşliğinde canlı olarak çalınmasının ardından Zelensky online olarak üyelere seslendi.

“Belçika vatandaşları, biz 36 gündür Rusya’nın saldırısı altındayız. Birçok insan Ukraynalıların bu kadar uzun süre dayanamayacağını düşünüyordu. Ama biz yine de özgürlüğümüzü savunmayı başardık. Ukrayna vatandaşlarının cesareti birçok kişinin hayranlığını kazandı” dedi.  

Mariupol’un yüzde 90’ı yok edildi


Volodymyr Zelensky “Ülkemizin güneyindeki, ekonomik açıdan en umut verici şehirlerden biri olan Mariupol’un yüzde 90’ı yok edildi. Orada binlerce insan öldü. Su yok, yiyecek yok, ilaç yok, artık hayat yok. Ama yine de Mariupol direniyor. Şehri savunanlar Mariupol’u Ruslara bırakabilirdi ama bırakmadılar. Her gün bir insani koridor açmaya çalışıyoruz, bazen başarıyoruz ama çoğu zaman Ruslar buna müsaade etmiyor. Şimdi Mariupol’da kıyamet kopuyor ama kimse buna bir son verecek kadar kararlı değil” dedi.  

Bazıları için Anvers’teki Rus elmasları daha önemli 

Cumhurbaşkanı, Mariupol’un durumunu, Belçika’nın Ieper (Ypres) şehrinin 1. Dünya Savaşı’ndaki hali ile karşılaştırdı ve Mariupol’deki durumun çok daha kötü olduğunu söyledi, ekonomik çıkarların barıştan daha mı önemli olduğunu sordu: 

“Bu yüzden tüm Avrupalılara sesleniyorum: Mariupol’deki savaş, Ieper savaşından bile daha kötü. Uçuşa yasak bölge oluşturmak için daha neyi bekliyorsunuz? Ukraynalılar şimdiden tüm Avrupalıların özgürlüğü için çok fazla kan döktüler. Avrupa’yı bölmek isteyen, barışı sona erdirmek isteyen tiranlığa karşı savaşmalıyız. Ama bazıları için Anvers’teki Rus elmasları ya da limanlarına girmesine izin verilen Rus gemileri daha önemli.” 

Yardımlarınız için teşekkürler 

Zelensky, Belçika’nın Ukrayna’ya yapmış olduğu yardımlar için müteşekkir olduğunu belirtti. Belçika’nın askeri yardım da dahil olmak üzere yardım teklif eden ilk ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı ayrıca Belçikalı aileler tarafından kabul edilen çok sayıda Ukraynalı mülteciye de değindi. Barışın elmaslardan, Ruslarla yapılan anlaşmalardan ve limanlarınızdaki Rus gemilerinden çok daha önemli olduğunu düşünüyorum diyen Zelensky son olarak yaptırımlar, silahlar ve Avrupa Birliği’ne katılım konusunda daha fazla yardım talebinde bulundu ve teşekkür etti.  

Belçika Başbakanı: NATO, bu çatışmanın tarafı değil 

Zelensky’nin konuşmasının ardından Belçika Başbakanı Alexander De Croo birtakım açıklamalarda bulundu. Başbakan, Cumhurbaşkanı’na ve vermekte oldukları mücadele için Ukrayna halkına teşekkürlerini iletti, mesajınızı duyuyoruz ve hayal kırıklığınızı anlıyoruz dedi. NATO’nun Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilan etmesinin Rus uçaklarının düşürülmesi anlamına geleceğini söyleyen De Croo, bu durumun tüm Avrupa’yı saracak bir savaşa sebep olabileceğini belirtti. “NATO, bu çatışmanın tarafı değildir. Ve olmamalıdır da” dedi.  

De Croo, Zelensky’ye Belçika’nın diğer alanlarda Ukrayna’ya daha fazla destek vereceğinin sözünü verdi. Siyasi olarak Rusya’ya yüksek ekonomik maliyetler yükleyerek, diplomatik olarak Rusya’yı izole ederek, Ukraynalılara insani ve askeri yardım sağlayarak, Rus füzelerinden ve bombalarından kaçanlara Belçika’da misafir edip koruyarak destek olmaya devam edeceklerini vurguladı. Avrupa Birliği’ne katılım konusunda da konuşan Belçika Başbakanı bunun uzun bir süreç olduğunu ifade ederken hızlı bir alternatif olarak karşılıklı ticaret ve yatırımlarda ciddi bir artışa izin veren Ukrayna’nın AB’ye hızlı ekonomik entegrasyonunu önerdi.  

Ayakta alkışlandı 

Zelensky, konuşmasının ardından milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. Belçika federal parlamentosuna ilk kez savaşta olan bir ülkenin lideri hitap etmiş oldu. Zelensky, daha önce de ABD Kongresi, Avrupa Parlamentosu, İngiliz Avam Kamarası, Hollanda Temsilciler Meclisi ve İtalya, Fransa, Danimarka, Almanya parlamentolarına hitap etmişti.  

Son güncelleme: 09:49 01.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı