• Turkhane Logo

Zelenskiy: 'Rusya savaş suçlarının üstünü örtmeye çalışıyor'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Buça'da 300'den fazla sivilin işkenceye uğradığını ve öldürüldüğünü iddia ediyor. Rusya, Buça'dan gelen görüntülerin gerçek olmadığını savunuyor. ABD Başkanı Joe Biden ise Buça'dan gelen katliam görüntülerinden sonra Rusya Devlet Başkanı Putin'in savaş suçlarından yargılanması gerektiğini söyledi.

12:26 05 Nisan 2022 Salı
Zelenskiy: 'Rusya savaş suçlarının üstünü örtmeye çalışıyor'
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Buça'da 300'den fazla sivilin işkenceye uğradığını ve öldürüldüğünü iddia ediyor. Rusya, Buça'dan gelen görüntülerin gerçek olmadığını savunuyor. ABD Başkanı Joe Biden ise Buça'dan gelen katliam görüntülerinden sonra Rusya Devlet Başkanı Putin'in savaş suçlarından yargılanması gerektiğini söyledi.

11:03 ABD Hazinesi’nden yeni yaptırım: Rusya, dolar cinsi borcunu ABD’deki hesapları üzerinden ödeyemeyecek

ABD Hazinesi, Rusya hükümetinin ABD bankalarındaki hesapları üzerinden dolar cinsi borç ödemelerini gerçekleştirmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Bu hamlenin amacı Rusya’nın devlet tahvili sahiplerine ödemelerini alternatif yollar üzerinden gerçekleştirmesini engellemek.

Bloombergin haberine göre ABD Hazinesinden bir sözcü söz konusu hamle yüzünden Rusya’nın üç senaryo ile karşı karşıya kalacağını belirtti: Kendi ülkesinde tuttuğu rezervleri eritmek, yeni gelir kaynaklarını harcamak ya da temerrüde düşmek. Rusyanın Pazartesi günü vadesi gelen bir ödemesi bulunuyordu.

Daha önce yapılan temerrüt uyarılarına rağmen, Rusya hükümeti uluslararası yatırımcılara yönelik şu ana kadar hiçbir yükümlülüğünü kaçırmadı. Ülke son olarak 2035 vadeli eurobondunun 102 milyon dolarlık kupon ödemesini gerçekleştirdi.



9:38 Çin, Ukraynada savaşın sona erdirilmesi için müzakerelere vurgu yaptı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile yaptığı telefon görüşmesinde savaşın sona erdirilmesi için müzakerelere vurgu yaptı. Bu telefon görüşmesi ikili arasında 1 Mart’tan sonra gerçekleştirilen ilk konuşma oldu, o dönemde yapılan konuşmada Kuleba Rusya’nın işgali sona erdirmesi için Çin’in baskı yapması gerektiğini dile getirmişti.

Yapılan son görüşmeyle ilgili olarak Çin’den yapılan açıklamada, “savaşların eninde sonunda bittiği, ancak acıların nasıl yansıtıldığı ve Avrupa’da sürdürülebilir barışın nasıl sağlanacağının önemli olduğu” belirtildi. Bu açıdan Çin’in yapıcı bir rol oynamaya hazır olduğu aktarıldı.

7:26 Guardian: Abramoviçin yatı Bodrumda İngiltere merkezli şirketin işlettiği limandan ayrıldı

İngiliz Guardian gazetesi, Rus oligark Roman Abramoviçin superyatı My Solarisin, demirli olduğu Bodrumdaki Cruise Portu, limanın işletmecisi İngiliz merkezli şirketin üzerindeki baskılar sonrası terk ettiğini yazdı. Gazete, limanın işletmecisi Global Ports Holdingin Solarise hizmet vermemesi için büyük baskı altında olduğunu belirtti.

İngiliz Chelsea kulübünün sahibi Abramoviç, İngilterenin Ukrayna işgali nedeniyle yaptırım uyguladığı oligarklar arasında. Guardian Global Ports Holdinge yatın neden limanı terk ettiğini sordu ancak yanıt alamadı. İngiliz uzmanlar, liman işletmecisi şirketin Solarise hizmet vererek büyük bir risk aldığı yorumunu yapıyordu.

Şirketin Pazar günü yaptığı açıklamada, limana kabul edilecek taşıtlara dair kararın Türk makamlar tarafından verildiği, kendilerinin bu süreçte bir yetkilerinin bulunmadığı belirtildi. Ancak şirket My Solaristen herhangi bir demirleme ya da hizmet ücreti almadıklarını da ekledi.

My Solaris, ABnin yaptırımları sonrası İspanyanın Barcelona limanından ayrılacak 22 Martta Bodrumdaki Cruise Porta demirlemişti.

Deniz trafiğinin takip edilebildiği Marine Traffic sitesinde, TSİ 6 itibarıyla My Solarisin Bodrumdaki Yalıkavak koyu açıklarında demirlemiş olduğu görülüyor. 140 metre uzunluğundaki süper yatın değerinin yaklaşık 600 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Abramoviçin My Solaristen daha da büyük olan süper yatı Eclipse de 22 Martta Marmariste bir limana demirledi. 162,5 metre uzunluğundaki yat dünyanın 2. en uzun süper yatı.


6:12 Ukraynadan son gelişmeler:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, işgalin başından bu yana ilk kez Kievden çıkarak, katliam görüntülerinin geldiği Buçaya gitti, sadece bu kentte 300den fazla sivilin işkenceye uğradığını ve öldürüldüğünü söyledi. BBC bu iddiayı başka kaynaklardan doğrulayamadı.Buçadaki BBC muhabiri Yogita Limaye, bir apartmanın bodrum katında elleri arkadan bağlanmış ve vurularak öldürüldüğü düşünülen 5 erkeğin cesedini gördü.Zelenskiy bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine hitap edecek. Zelenskiynin BMGKya Buçada gördüklerini anlatması ve katliama yönelik kanıtlar sunması bekleniyor.Zelenskiy Rusyanın, yalan haber ve propaganda hamleleriyle, Ukraynada işlediği savaş suçlarını gizlemeye çalıştığını söyledi; Sahte röportajlarla, montajlanmış görüntülerle, ve başkaları tarafından öldürüldüğünü iddia etmek üzere insanları öldürerek, yaptıkları toplu infazları gizlemeye çalışıyorlar dedi.Batıdan tepkiler:

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin savaş suçlarından yargılanması gerektiğini söyledi.İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss Rusyaya karşı sert, yeni bir yaptırım dalgası geleceğinin sözünü verdi.Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leven, ABnin Ukraynada yaşanan katliamı incelemek üzere müfettiş göndermeye hazır olduğunu belirtti.

3:08 Zelenskiy: Sadece Buçada 300den fazla sivil işkenceye uğradı ve öldürüldü

Ukrayna Devlet Başkanı, Rus ordusunun çekilmesinin ardından geriye ölülerle dolu sokakların kaldığı Buçaya giderek iddiaları yerinde inceledi.
Daha sonra döndüğü başkent Kievdeki ofisinden Ukrayna halkına seslenen Zelenskiy, Rus güçleri Buçada 300den fazla sivile işkence etmek ve öldürmekle suçlayarak, savaş suçlarına dair kanıtlar topladıklarını belirtti.

BBC Zelenskiynin bu iddiasını bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Zelenskiy İşgalcilerin yaptıklarına dair soruşturmamız başladı. Şu an elimizde, sadece Buçada 300den fazla insanın işkenceye uğradığı ve öldürüldüğü bilgisi mevcut. Kentin tamamındaki incelemeler tamamlandığında bu sayının yükselmesi de çok olası. Ve bu sadece bir kentte yaşananlar dedi.



2:15 Kiev Belediye Başkanı, halka henüz geri dönmemeleri çağrısında bulundu

Rus ordusu Kiev ve çevresinden çekilirken, Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko başkenti terk etmiş olan sivillere, geri dönmeden önce birkaç gün beklemeleri çağrısında bulundu. Reutersa konuşan Kliçko Öncelikler Kiev çevresindeki sokağa çıkma yasağı sürüyor. İkinci olarak da, Kiev yakınındaki bazı kentlerde, Rus işgalcilerin döşediği mayınlar ve patlamamış mühimmat olabilir dedi.

Ukrayna medyası Kiev yakınlarındaki Brovary, Buça ve Vyshhorodda sokağa çıkma yasağının 7 Nisana kadar geçerli olduğunu ve bu süreçte Ukrayna ordusunun bölgeyi temizleme çalışmaları yapacağını yazdı.



0:18 Rusyanın BM Büyükelçisi, Buçada hiçbir sivilin zarar görmediğini iddia etti

Rusyanın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzia, Rus birliklerin Ukraynanın Buça kasabasındaki bir aylık işgali sırasında hiçbir sivilin zarar görmediğini savundu ve Ukraynayı delil uydurmakla suçladı. Daha önce de aktardığımız üzere, Rus birliklerinin geri çekilmesinin ardından kentte onlarca sivilin cesetlerinin yanı sıra bir de toplu mezar bulundu.

New York’ta bir basın toplantısında konuşan Nebenzia, bu görüntülerin Batılı ülkeler tarafından “tezgahlanan birer provakasyon” olduğunu söyledi. BBC, Buça’daki görüntüleri doğruladı. BBC ekipleri, kent Rusların kontrolü altındayken sokaklarda günlerce yatmış cesetleri de buldu.

Son güncelleme: 12:26 05.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı