• Turkhane Logo

Zelenski'den Cannes Film Festivali'nde Sürpriz Konuşma

Rusya ile savaşan Ukrayna'nın eski aktör ve film yapımcısı Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dünyanın en büyük sinema etkinliği Cannes Film Festivali'nin 75'inci açılış törenine katılarak büyük bir sürpriz yaptı. Zelensky, açılışta

10:28 18 Mayıs 2022 Çarşamba
Zelenski'den Cannes Film Festivali'nde Sürpriz Konuşma
Rusya ile savaşan Ukrayna'nın eski aktör ve film yapımcısı Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dünyanın en büyük sinema etkinliği Cannes Film Festivali'nin 75'inci açılış törenine katılarak büyük bir sürpriz yaptı. Zelensky, açılışta

VOAdan Arzu Çakırın haberine göre, Uluslararası Cannes Film Festivalinin 75incisi bu akşam yapılan açılış töreniyle başladı. Zelenski, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Charlie Chaplinin sinema tarihine geçen Diktatör filmi arasında benzerlik kurarak, Dünyanın, yeni diktatörleri anlatmak için yeni bir Charlie Chapline ihtiyacı var dedi.

Croisettedeki açılış törenine sürpriz konuk olan Ukrayna Cumhurbaşkanı, sinema ve savaş arasındaki yakın bağı vurgulayan bir konuşma yaptı. Zelenskinin video konferans yoluyla yaptığı konuşma, salonda önce şaşkınlık yarattı, ardından katılımcılar uzun süre Zelenskiyi ayakta alkışladı.

Her zaman olduğu gibi askeri kıyafetlerle konukların karşısına çıkan Zelenski, sözlerine Size bir hikaye anlatacağım diye başlayarak, Bu hikayede en önemli olan başlangıç değil, sondur. Bu son çoktan yazıldı. 20. yüzyılın en korkunç diktatörleri sinemaya bayılırlardı. Ama onlardan geriye, belgesel kroniklerdeki o korkunç görüntüler kaldı. Filmler o dönemde, diktatörlere meydan okumaydı dedi.

Konuşmasında Cannes Film Festivalinin yapıldığı ünlü Croisette binasını, Rus ordusunun bombaladığı Mariupol Tiyatro binasına benzeten Zelenski, Bugünlerde işkence görmüş insanları bulmadığımız tek bir hafta bile geçmiyor. Belediye tiyatrosu Mariupolu Rus bombasının nasıl yerle bir ettiğini gördünüz. Bu tiyatro bugün sizin toplandığınız binaya benziyordu. Oraya insanlar sığınmıştı, onlar sivil insanlardı diye konuştu.

Yeni bir Chapline ihtiyacımız var

Sinema tarihinin büyük oyuncu ve yönetmeni Charlie Chapline ve filmi Diktatöre de gönderme yapan Zelenski, Vladimir Putin ile 1940larda gösterime giren Amerikan komedi filmi Diktatör filmindeki karakter arasında paralellik çizdi. Aktör kökenli Ukrayna Cumhurbaşkanı, Savaşmaya devam edeceğiz, başka seçeneğimiz yok. İnanıyorum ki, diktatör kaybedecek. Günümüzde, sinemanın sessiz olmadığını kanıtlayacak yeni bir Chapline ihtiyacımız var diyerek dünya sinemasından örnekler vererek konuşmasına devam etti: O zamandan beri, insanlık birçok muhteşem film yaptı. İnsan, savaşın dehşetinin devamı olmayacağını düşünürdü, ama o zaman olduğu gibi, şimdi de yeniden bir diktatör var. Yeniden özgürlük için savaş var ve yeniden sinema çok güçlü bir şekilde konuşmalı.

Sürpriz konuşmasını iyimser bir mesajla bitiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Beni duyan herkese söylüyorum, umutsuzluğa kapılmayın, sonunda nefret ortadan kalkacak ve diktatörler ölecek. Bu hep böyle oldu. Bunu sağlayacak, her seferinde bu sonu verecek ve her seferinde özgürlükten yana olacak sinemaya ihtiyacımız var diye konuştu.

Son güncelleme: 10:28 18.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı