• Turkhane Logo

Yunanistan ve Bulgaristan’ın Türkiye’yi by-pass etme planı belli oldu

Bulgaristan’ın Atina Büyükelçisi Poyrazov, Avrupa'nın Türk boğazlarını by-pass etmek için hazırladığı mega proje hakkında, “Sea2Sea projesi İstanbul ve Çanakkale boğazlarına alternatif rota olacak” açıklamasında bulundu.

21:18 10 Eylül 2023 Pazar
Yunanistan ve Bulgaristan’ın Türkiye’yi by-pass etme planı belli oldu
Bulgaristan’ın Atina Büyükelçisi Poyrazov, Avrupa'nın Türk boğazlarını by-pass etmek için hazırladığı mega proje hakkında, “Sea2Sea projesi İstanbul ve Çanakkale boğazlarına alternatif rota olacak” açıklamasında bulundu.

Son dönemde normalleşme adımlarının atıldığı Türkiye-Yunanistan hattında kritik bir gelişme yaşanıyor… Bulgaristanın Atina Büyükelçisi Valentin Poriazov, Avrupanın İstanbul Boğazını by-pass etmek için hazırladığı mega proje hakkında açıklama yaptı.
Poriazov, “Sea2Sea projesi İstanbul ve Çanakkale boğazlarına alternatif rota olacak” dedi.
Yunanistanın Selanik kentinde düzenlenen Uluslararası Selanik Fuarının onur konuğu ülke olan Bulgaristanın Yunanistan Büyükelçisi Poriazov, Voria.gr haber sitesine yaptığı açıklamada “Sea2Sea projesinin amacı, Karadenizdeki Bulgar limanlarını modern bir ulaşım, enerji ve iletişim altyapısıyla Kuzey Egedeki Yunanistan limanlarına bağlamaktır” açıklamasını yaptı.


İSTANBUL VE ÇANAKKALE BOĞAZLARINA ALTERNATİF ROTA
Büyükelçi Poriazov’un açıklamaları Yunanistan medyasında da geniş yer buldu.
Projenin öneminin altını çizen Poriazov uygulamada bunun İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazına alternatif bir rota olacağını belirterek, iki ülke arasında (Bulgaristan-Yunanistan) daha iyi bir altyapı oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.
Yunanistan ile Bulgaristan arasında doğalgazın birbirine bağlanmasına yönelik Ekim 2022den bu yana faaliyette olan IGB boru hattı projesinin yanı sıra, bu yıl sonuna kadar tamamlanacak olan Dedeağaç yakınındaki yüzer LNG terminaline de özellikle değinen Pariazov, Dedeağaçtaki projenin yeni sürdürülebilir yatırımlar için olumlu bir örnek ve ilham kaynağı, geniş bölgesel kapsama sahip, iş dünyası için de uzun vadeli bir yatırım stratejisinin açık bir örneği olduğunu belirtti.
Bulgaristanın 87. Uluslararası Selanik Fuarına katılımına değinen Büyükelçi Poriazov, açıklamasının devamında ise aynı zamanda ülkesinin, Yunanistanın Kavala ve Dedeağaç limanlarının gelecekteki kalkınması ve yönetimine ilişkin projelere özel ilgi duyduğunu açıkladı.
Büyükelçi Valentin Poriazov, “Bulgar şirketleri, özellikle Rusyanın Ukraynaya yönelik saldırganlığı nedeniyle Karadenizdeki ticaret yollarının bloke edilmesi bağlamında bu iki ticari limanı kullanmayı amaçlıyor” dedi.

BULGARİSTAN’DAKİ YUNAN YATIRIMLARI REKOR KIRDI
Poriazov aynı zamanda, Yunanistanın Bulgaristandaki ticari varlığına da özellikle değinerek, ülkesinde faaliyet gösteren 18 binden fazla Yunan şirketinin önemli ölçüde büyüdüğünü belirtti.
Bulgaristandaki toplam Yunan yatırımları 2022de 3 milyar Euroya ulaştı. 2023 yılı için Yunanistanın 300 milyon Euronun üzerinde gelirle Bulgaristanın üçüncü büyük doğrudan yabancı yatırım kaynağı olduğuna dikkat çekti.
Yunanistan ve Bulgaristanın kuracağı ortak şirket, Dedeağaç – Ormenio – Yunanistan-Bulgaristan sınırındaki 206 kilometre uzunluğundaki mevcut tek demiryolu hattında 1.08 milyar euroluk iyileştirme yapacak. Proje ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen konteyner gemilerinden yılda 650 milyon euroluk bir kar beklentisi var.

Son güncelleme: 21:18 10.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı