• Turkhane Logo

Yunanistan sığınmacılara karşı önlemleri sıkılaştırıyor

Türkiye'den Yunanistan'a yüzlerce sığınmacının geçmesinin ardından Atina önlemleri sıkılaştırma kararı aldı. İltica başvurusu süreci kısaltılıyor, denetimler artırılacak.

19:21 31 Ağustos 2019 Cumartesi
Yunanistan sığınmacılara karşı önlemleri sıkılaştırıyor
Türkiye'den Yunanistan'a yüzlerce sığınmacının geçmesinin ardından Atina önlemleri sıkılaştırma kararı aldı. İltica başvurusu süreci kısaltılıyor, denetimler artırılacak.





Türkiyeden Yunanistana son haftalarda yüzlerce sığınmacının geçmesinin ardından, Atina sınır kontrollerini artırma ve adalarda yaşayan sığınmacıları ana karaya taşıma kararı aldı.


Yunanistanın Yabancı İlişkiler ve Savunma Konseyi, Perşembe günü 500den fazla sığınmacının Midilli Adasına gitmesi üzerine acil toplandı. Konsey, Avrupa Birliğinin Sınır Güvenlik Ajansı Frontex ve NATO ile birlikte sınır denetimlerini artıracağını duyurdu. Ayrıca polisin, sığınma hakkı reddedilen ama ülkeyi terk etmeyen sığınmacıları tespit etmek için kontrolleri sıkılaştıracağı belirtildi.

Yunan hükümeti ise Yunan adalarındaki sığınmacıların bir bölümünün ana karadaki tesislere taşıyacağını duyurdu. Ayrıca sığınmacıların iltica başvurularına ilişkin sürecin de bundan sonra daha hızlı tamamlanması hedefleniyor. Başvurusu reddedilen sığınmacılara temyiz hakkı tanıyan sürecin kaldırılması hedefleniyor. Ayrıca hükümet Yunanistanda bulunan 116 çocuğu da Avrupadaki aileleri ile birleştirileceğini açıkladı.

Yunanistan, 2015te başlayan Avrupaya yönelik göç akınında transit ülke konumunda. Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında 2016 yılının Mart ayında imzalanan anlaşma Yunanistandan sığınmacı geçişlerinin durmasına neden olmuştu. Ancak, Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatması nedeniyle on binlerce sığınmacı Yunanistanda sıkışıp kalmıştı.

Midilliye bir günde 13 bot yanaştı

Yunan hükümetini sığınmacılar konusunda yeni önlemler almaya iten Perşembe günü Midilli adasına 500den fazla sığınmacının ulaşması oldu. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında mülteci mutabakatının imzalanmasından bu yana, bir gün içinde Türkiyeden Yunanistana giden sığınmacı sayısının hiç bu kadar yüksek olmadığı belirtiliyor.

Adaya giden 13 bottaki sığınmacılardan 240ını çocuklar oluşturuyor. Midilli Adasındaki Moria sığınmacı kampı üç bin kişilik kapasiteye sahip. Ancak şu an kampta 11 bin kişi yaşam mücadelesi veriyor.

Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) Midilli temsilcisi Astrid Castelein da 2016nın Mart ayından bu yana ilk kez Ağustosta adaya bu kadar yüksek sayıda sığınmacının ulaştığına dikkat çekti. Moria kampının kapasitesinin dört katı sığınmacıya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Castelein, Adadan ayrılanların sayısı çok az. Buradaki durum acil eylem gerekiyor dedi.  Yunan hükümeti Moria kampındaki bin kişiyi Yunanistanın kuzeyindeki kamplara transfer etmeyi planlıyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 19:21 31.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı