• Turkhane Logo

Yüksek Mahkeme 8 Şubat’ta Trump’ın başkan adayı olup olamayacağına karar verecek

ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump'ın başkanlığa aday olup olamayacağını belirleyecek tarihi bir davayı Şubat’ta görüşeceğini açıkladı.

11:50 06 Ocak 2024 Cumartesi
Yüksek Mahkeme 8 Şubat’ta Trump’ın başkan adayı olup olamayacağına karar verecek
ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump'ın başkanlığa aday olup olamayacağını belirleyecek tarihi bir davayı Şubat’ta görüşeceğini açıkladı.





Bazı eyaletlerde açılan davalarda Trump’ın üç yıl önce ABD Kongre Binası’nda yaşanan isyan sırasında ayaklanmaya karıştığı ileri sürülerek diskalifiye edilmesi isteniyor.



Yasal itirazlar, İç Savaş döneminden kalma bir anayasa değişikliğinin Trump’ı adaylığa uygunsuz hale getirip getirmediğine dayanıyor.



Yüksek Mahkeme’nin Trump’ın temyiz başvurusunu ele alma kararı, 27 eyaletin başsavcısının mahkemeden Colorado’nun kararını reddetmesini talep eden bir özet sunmasının ardından geldi.



Özette, Trump’ın oy pusulasından çıkarılmasının “yaygın bir kaos yaratacağı” savunuluyor.



Dilekçede, “En açık şekilde, sadece haftalar kalmış olan bir seçim döngüsünde karışıklığa yol açacaktır. Bunun ötesinde, Kongre’nin, Eyaletlerin ve mahkemelerin ilgili rollerini altüst eder” deniyor.



ABD Anayasası’nın 14. Değişikliği “ayaklanma ya da isyana karışan” kişilerin federal görevde bulunmasını yasaklıyor, ancak eski başkanın avukatları bunun başkan için geçerli olmadığını savunuyor:



“Colorado Yüksek Mahkemesi’nin kararı Colorado’daki milyonlarca seçmeni anayasaya aykırı bir şekilde haklarından mahrum bırakacak ve muhtemelen ülke çapında on milyonlarca seçmeni haklarından mahrum bırakmak için bir şablon olarak kullanılacaktır.”



Trump ayrıca Maine’deki seçim yetkililerinin kendisini oy pusulasından çıkarma kararına da itiraz etti.



Yüksek Mahkeme’nin Cuma günü yaptığı açıklamanın ardından Colorado Eyaleti Dışişleri Bakanı Jena Griswold, yaklaşan başkanlık ön seçimleri için eyaletin oy pusulalarını onayladığını ve Trump’ın isminin bu pusulalarda yer aldığını söyledi.



Her eyalette düzenlenen ön seçim oy pusulaları, Kasım ayında yapılacak seçimlerde hangi başkan adaylarının yarışacağını belirlemeye yardımcı olacak.



Colorado’da Mart ayının başında yapılacak olan ön seçimler için Yüksek Mahkeme’nin Trump’ın davasıyla ilgili kararını vermesi bekleniyor.



ABD Yüksek Mahkemesi muhafazakar bir çoğunluğa sahip ve üç yargıç Trump’ın başkanlığı döneminde atandı.



Mahkeme Cuma günü davayı hızlandırılmış bir şekilde ele almayı kabul etti ve sözlü tartışmaların 8 Şubat’ta yapılması planlandı.



Trump’ın hukuk ekibinin 18 Ocak’a kadar açılış özetini sunması gerekiyor.



ABD’nin en üst mahkemesinin olaya müdahil olması, 2000 yılında George Bush ve Al Gore arasında yapılan ve Yüksek Mahkeme’de görülen bir davayla sonuçlanan başkanlık seçimiyle karşılaştırmalara neden oldu.



Muhafazakarların çoğunlukta olduğu mahkemenin Florida’daki oyların yeniden sayımını durdurma kararı, esasen zaferi Bay Bush’a vermişti.

Son güncelleme: 11:50 06.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı