• Turkhane Logo

YPG'den Suriye hükümetine çağrı: Menbiç'ten çekildik, asker yollayın

"Türkiye'nin saldırılarından koruması için kontrolü sağlamaya davet ediyoruz”

12:14 28 Aralık 2018 Cuma
YPG'den Suriye hükümetine çağrı: Menbiç'ten çekildik, asker yollayın
"Türkiye'nin saldırılarından koruması için kontrolü sağlamaya davet ediyoruz”

Kürt Demokratik Birlik Partisinin (PYD) silahlı kanadı YPG (Halk Koruma Birlikleri), birliklerini Suriyenin kuzeyindeki Menbiç şehrinden çektiğini açıkladı.

YPG, Suriye hükümetine çağrıda bulunarak kente asker göndermesini istedi.

Yapılan açıklamada, Türkiyenin tehditleri karşısında Menbiçin korunması için ait olduğumuz Suriye hükümetine, silahlı güçlerini bu bölgeye göndermesi çağrısı yapıyoruz denildi.


YPGnin arayışları

ABD Başkanı Donald Trumpın 19 Aralıkta açıkladığı Suriyeden askerlerini çekme kararının ardından, Halk Savunma Birlikleri (YPG), işbirliği yapmak için Rusya ve Suriye ile görüşmelere başladı.

YPGnin siyasi kanadı PYDden (Demokratik Birlik Partisi) bir grup temsilci Moskovaya giderken, bir diğer grup da Şama giderek Rus ve Suriyeli yetkililerle görüştü.

Görüşmelerde PYD, rejim ordusunun YPGnin kontrolü altındaki bölgeye gelerek Türkiye ile arasındaki sınırları korumasını talep etti.

Reuters haber ajansına konuşan PYD yöneticilerinden Aldar Halil, Moskovaya bir ziyaret daha yapılacağını söyledi. Rusyanın Şamı, egemenlikten doğan görevlerini yerine getirmesi konusunda zorlayacağını umduklarını ifade etti:

Rusya ve rejimle, kuzey sınırlarını korumak üzere açık bir mekanizma arayışı sebebiyle iletişime geçtik. Rusyanın istikrar sağlamada önemli bir rol oynamasını istiyoruz.

Rus diplomatlarla görüşmek üzere hafta başında Moskovaya giden heyetten Badran Jia Kurd de, Olası bir Türk operasyonunu engellemek için çeşitli ihtimalleri görüşüyoruz. Bu bölgede sınırları korumak Suriye hükümetinin sorumluluğunda, biz de bunu tartışıyoruz dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Maria Zaharova, Çarşamba günü, Amerikan askerinin çekilmesinin ardından onların elindeki bölge, Suriye ordusunun kontrolüne geçmeli demişti.

Aynı gün, yine YPG kontrolündeki Menbiçin batı sınırına, Suriye ordusundan takviye kuvvet gitmişti. Menbiçin batısında, Türk ordusunun desteklediği Suriyeli muhalifler var.

Daha önce Şamla yapılan görüşmelere katılan PYD yöneticilerinden İlham Ahmed de, Suriye rejimiyle iletişimin hiç kesilmediğini söyledi:

Yeni bir girişim başlatma aşamasındayız. Suriyeli vatandaşların onurunu korumak üzere siyasi bir uzlaşıyı hayata geçirebilmek için rejime her türlü baskıyı yapıyoruz.

PYD, ABDnin ardından yeni müttefikler arıyor

ABD, IŞİDle mücadele için Suriyede kara birlikleri olarak YPG ile işbirliği yapmış, bunun sonucunda YPG Suriyenin neredeyse 4te 1ini kontrolü altına almıştı.

Fırat Nehrinin doğusunda kalan, Türkiye ile olan sınır bölgesi de YPG kontrolünde. Bu sınırda, 2015ten bu yana ABD askerleri var. ABD askerleri, 60 ile 100 gün arasında Suriyeden çekilmeyi planlıyor.

Ankara, PKKnın Suriye kolu olduğu gerekçesiyle sınırlarındaki YPG varlığına itiraz ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD askerlerinin çekilmesiyle birlikte Fıratın doğusuna gelecek aylarda bir operasyon düzenleneceğini, hem YPGnin hem de güneyde IŞİDin hedef alınacağını duyurmuştu.

PYDnin temasları, Washington ve Ankaradan gelen bu açıklamalar sonrasında hızlandı.

Temmuzda da Moskovanın talebiyle rejim ve PYD masaya oturmuş, haftalar süren görüşmelerin ardından uzlaşma sağlanamamıştı.

PYD o dönem de rejime sınırların korunması için çağrı yapmış, karşılığında ortaklık önermişti. Bu ortaklıkta sınır kapılarında PYDlilerin de görev yapması ve petrol kuyularının Şama devredilmemesi vardı. Şam, bu şartları reddetmiş ve özellikle sınırlarda kontrolün tamamen Suriye ordusuna geçmesini istemişti.

PYDden bir başka heyet, ABDden gelen açıklamalar sonrası Parise giderek Fransız yetkililerle görüşmüş, bölgede oluşacak boşluğun doldurulmasını talep etmişti.

YPGnin liderliğini yaptığı çatı örgüt Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de, kuzey Suriyedeki hapsihanelerde bulunan 3000in üzerindeki IŞİDliyi daha fazla kontrol altında tutamayabileceklerini açıklamıştı.
 

Son güncelleme: 12:14 28.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı