• Turkhane Logo

Yolsuzlukla suçlanan Vatikan kardinaline hapis talebi

Bugüne kadar yargılanan tüm Vatikan çalışanları arasında en rütbeli yetkili olan Kardinal Angelo Becciu için yedi yıl üç ay hapis cezası talep edildi.

08:30 27 Temmuz 2023 Perşembe
Yolsuzlukla suçlanan Vatikan kardinaline hapis talebi
Bugüne kadar yargılanan tüm Vatikan çalışanları arasında en rütbeli yetkili olan Kardinal Angelo Becciu için yedi yıl üç ay hapis cezası talep edildi.

Vatikanda adı yolsuzluğa karışan Kardinal Angelo Becciu için yedi yıl üç ay hapis cezası talep edildi.

Bugüne kadar yargılanan tüm Vatikan çalışanları arasında en rütbeli yetkili olan Becciuya isnat edilen suçlar arasında zimmetine para geçirme, görevi kötüye kullanma ve bir kişiyi yalan ifade vermeye teşvik etme var.

Becciu, 2011-2018 arasında Vatikan Devlet Sekreteri Vekili (Başbakan Vekili) ve 2018-2020 arasında azizlik adaylarını inceleyen bölümünün başkanı olarak görev yaptı. Papa Francis, hakkındaki iddiaların ardından 2020de Becciunun görevine son verdi.

Londrada lüks binanın satışında yolsuzluk

Yaklaşık iki senedir süren dava, Vatikanın Londrada bir binayı alıp sattığında yaşanan yolsuzlukla ilgili.

Vatikan, 2014 ile 2018 arasında Londranın en şık semtlerinden Chelseade bir binayı 409 milyon Euroya satın alırken, Ocak 2022de aynı binayı 215 milyon Euroya satarak 140 milyon kaybetti.

Yargılananlar arasında 75 yaşındaki Becciunun yanı sıra, Vatikan çalışanları ve şantaj yapmakla suçlanan iki kişi daha bulunuyor.

Savcı Alessandro Diddi, suç işlediklerini reddeden 10 sanık için milyonlarca euroluk mal varlığına el konulmasını istedi ve ceza talebinde bulundu.

Becciu, savcılık taleplerini sunmadan önce yaptığı açıklamada Diddinin kendisini kötü bir karakter olarak göstermesinden acı duyduğunu söyledi.

Açıklamasında Her zaman Kilisenin iyiliği için çalıştım ve tüm hayatımı onun için harcadım, diyen Becciu, Masumum çünkü ne tek bir kuruş çaldım ne de kendimi ya da aile fertlerimi zenginleştirdim ifadelerini kullandı.

Vatikanın talep ettiği cezalar
Diddi mahkemeden Becciunun 14 milyon euroluk mal varlığına el konulmasını, ömür boyu görev yapmasının engellenmesini ve 10 bin Eurodan fazla para cezası verilmesini istedi.

Savcılık, komisyoncu Raffaele Mincione için 11 yıldan fazla hapis cezası ve 172 milyon euroluk mal varlığına el konulmasını, Gianluigi Torzi için ise 9 yıldan fazla hapis cezası ve 71 milyon euroluk mal varlığına el konulmasını istedi.

Vatikanın Mali İstihbarat biriminin eski başkanı Rene Bruelhart için yaklaşık dört yıl, eski müdürü Tommaso Di Ruzza için ise dört yıldan fazla hapis cezası talep edildi.

Mahkemenin kararını, yıl sonunda açıklaması bekleniyor.

Son güncelleme: 08:30 27.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı