• Turkhane Logo

Yezidiler, Fransız şirkete dava açtı

Fransız çimento üreticisi Lafarge, Irak ve Suriye'de IŞİD'in yaptığı tüneller ve hapishaneler için malzeme sağlayarak

12:13 16 Aralık 2023 Cumartesi
Yezidiler, Fransız şirkete dava açtı
Fransız çimento üreticisi Lafarge, Irak ve Suriye'de IŞİD'in yaptığı tüneller ve hapishaneler için malzeme sağlayarak

Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Muradın aralarında bulunduğu yüzlerce Yezidi, IŞİDin şiddet kampanyasına maddi destek sağlamakla suçladığı Fransız Lafarge şirketi aleyhine New Yorkda dava açtı.

Davacılar, çimento şirketi Lafargeın IŞİDin uluslararası terör eylemlerine yardım ve yataklık ettiğini, IŞİD ve aracılarıyla komplo kurduğunu savunuyor. Ayrıca firmanın hayatta kalanlara tazminat ödemesi talep ediliyor.

IŞİDin Ağustos 2014te Irakın Sincar vilayetine saldırıp ele geçirmesiyle binlerce kişi öldürüldü, kaçırıldı ya da köle olarak satıldı. Yezidiler de onlar arasındaydı.

Fransız şirketin IŞİDe, aralarında Yezidilerin de bulunduğu esirleri tutmak için kullanılan yeraltı sığınaklarını inşa etmek üzere çimento sağladığı iddia ediliyor.

Yezidiler, ABDli eski diplomat Lee Wolosky, ABDli hukuk firması Jenner & Block ve Amal Clooney tarafından temsil ediliyor.

Davayı açan gruba, 2014 yılında IŞİD tarafından esir alınan ve üç ay boyunca tutulan Nobel Barış Ödülü sahibi ve insan hakları aktivisti Nadia Murad liderlik ediyor.

Jenner & Block hukuk bürosu, Lafargeın IŞİDe milyonlarca dolar sağladığını kaydetti.

Temmuz ayında da IŞİD tarafından öldürülen ABD askerlerinin ve yardım görevlilerinin aileleri Lafargea karşı benzer bir dava açmıştı.

Fransız yetkililer bizi teşvik etti
Lafarge, geçtiğimiz yıl ekim ayında, Suriyedeki işlerini sürdürebilmek için IŞİDe maddi yardımda bulunduğu yönündeki suçunu kabul etti.
Şirket, ABD federal ceza davasını çözmek için 778 milyon dolar değerinde ceza ödemeye hazır olduğunu duyurdu.

Lafargeın eski CEOsu Bruno Lafont, Fransız yetkililer Suriyedeki faaliyetlerimizi sürdürmemiz için bizi teşvik ettiler dedi.

Derin pişmanlık duyuyoruz
2015ten bu yana İsviçreli Holcim grubu yönetimi altında bulunan Lafargedan yapılan açıklamada grubun, olayla ilgili yönetim kademesindeki bireylerin iç tüzüğe aykırı şekildeki davranışlarından kaynaklanan sorumluluğu kabul ettiği ve bundan derin pişmanlık duyduğu belirtti.
Paris Temyiz Mahkemesi, 2022de Lafarge hakkında şirketin 2014e kadar Suriyedeki faaliyetlerine ilişkin insanlığa karşı suçlara iştirak suçlamasıyla soruşturma açılması talebini onaylamıştı.

Son güncelleme: 12:13 16.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı