• Turkhane Logo

Yeryüzü Mirasçıları Avrupa turnesini Berlin programı ile bitirdi

Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC) bünyesinde üç yıldır gerçekleştirilen Ümit Nağmeleri'nin bu seneki Avrupa yolculuğunun son durağı Almanya’nın başkenti Berlin oldu.

10:29 10 Mayıs 2024 Cuma
Yeryüzü Mirasçıları Avrupa turnesini Berlin programı ile bitirdi
Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC) bünyesinde üç yıldır gerçekleştirilen Ümit Nağmeleri'nin bu seneki Avrupa yolculuğunun son durağı Almanya’nın başkenti Berlin oldu.

Polonya’nın başkenti Varşova’daki gösteriden sonra Berlin’e geçen Yeryüzü Mirasçıları katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Berlin ve Varşova’da programa büyük ilgi gösteren sanatseverler zaman zaman duygusal anlar yaşarken zaman zaman da türkülere eşlik etti.

Mustafa Sarıtaşın sunduğu programda hüzün ve sevinç bir arada yaşandı. Aylarca hummalı bir şekilde yürütülen çalışmanın sonunda sahne alan genç yetenekler Zülfü Livanelinin klasikleşen eseri Merhaba ile programa başladı. Şarkıya çok sayıda izleyici de eşlik etti. Hemen ardından yine Livaneliden bir eser vardı. Bu kez iki genç ses Kevser ve Kübra Sürgün parçasını yorumladı.



Yeryüzü Mirasçıları bu yıl önceki yıllardan farklı olarak etkinliğini skeçlerle zenginleştirdi. Türkiyenin içinden geçtiği cinnet hali ve hapishaneleri dolduran masumların yaşadıkları sahnelendi. İçinden geçtiğimiz sosyal soykırım sürecinin şahidi olmasak, absürt komedi deyip gülüp geçeceğimiz skeçler, seyircilerde acı bir tebessüm bıraktı. Medrese-i Yusufiye konseptinin sahnelendiği tiyatro bölümleri izleyenlerden tam not aldı. Özellikle Terörist adlı oyunda söylenen şu çarpıcı cümle hafızalara kazındı; Hiç bomba atmamış, hiç adam öldürmemiş kişiden terörist mi olur?

Programın en hüzünlü anlarından biri KHK’lı öğretmen Fadime Gülerin vefatından önce yazdığı Elveda şiiriydi. Adıyamanda din kültürü öğretmeni olan Fadime Güler, KHK ile öğrencilerinden koparıldıktan sonra amansız bir hastalık olan kansere yakalanır. Uğradığı zulme hastalığın eklenmesiyle zor günler geçiren Fadime Öğretmen, ruhunun ufkuna yürümeden önce Elveda şiirini yazar. Geride gözü yaşlı bir eş ve iki evlat bırakan Fadime öğretmenin Elveda şiirini Nurefşan seslendirdiğinde salonda hüzün ve gözyaşı vardı.



Türkiyenin zengin müzik kültürü geniş bir yelpazede profesyonel sanatçıları aratmayan gençler tarafından icra edildi. Genç yetenekler Grup Yorumdan Uğurlama, Mangadan Dursun Zaman, Cem Adriandan Kül eserlerini, büyük bir ustalıkla yorumladı. Almanyadan Ebubekir, Fethullah Gülen Hocaefendinin Bir Yiğit Vardı şiirini seslendirdi.

Türkiyenin renklerini yansıtan eserleri sadece Türkiye kökenliler seslendirmedi. Tanzanya’dan Amin ve Said, Orta Asyadan Mığtıbek Ümit Nağmelerinin kadrosundaydı. Amin, Necip Fazıl Kısakürekin Bizim Şarkımız şiirini, Türkçe Olimpiyatları ve IFLC sahnelerinden yetişen, Mığtıbek Kendine İyi Bak diyerek Ahmet Kaya, Said ise İtirazım Var şarkısıyla seyircileri Müslüm Gürses yolculuğuna çıkardı.



Türkiyenin farklı yörelerinden derlenen türküleri, Fethullah Gülen Hocaefendinin bestelenen eserleri takip etti. Hocaefendinin Çıktık Dikenli Yollara, Geriye Dönmeyeceğiz şiirini okuyan genç sanatçılar, gecenin finalini Hocaefendinin Bir Işık Sun isimli eserinden bestelenen Namın Duyulsun’la yaptı.

Ümit Nağmeleri sanatın evrensel dili ile sadece şarkı ve türkü icra etmiyor. Hizmet Hareketi gönüllülerinin içinden geçtiği sosyal soykırımı da sanat ve müziğin diliyle geniş kitlelere ulaştırmaya çalıştı. Evrensel hukuka göre suç olmayan eylemlerden dolayı özgürlüklerinden mahrum tutsakların içerden yazdıkları özlem ve umut dolu satırlar seslendirildi. Program sonra sahne alan öğrencilere hediyeler verildi.



Yeryüzü Mirasçıları, Avrupa’da  Danimarka (Kopenhag), Hollanda (Amsterdam), Fransa (Strazburg), Polonya (Varşova) ve Almanya (Frankfurt ile Berlin) ülkelerinde sahne almış oldu. Ümit Nağmeleri’nin bundan sonraki yolculuğu ABD’de devam edecek.

Son güncelleme: 10:29 10.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı