• Turkhane Logo

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, göçmen işçilere karşı ırkçılık için 'Ifoga' ile özür diledi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkede ekonominin kötü gittiği 1974-76 arasında Pasifik'ten gelen göçmen işçilerin şafak baskınlarıyla hedef alınması için özür diledi.

11:52 01 Ağustos 2021 Pazar
Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, göçmen işçilere karşı ırkçılık için 'Ifoga' ile özür diledi
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkede ekonominin kötü gittiği 1974-76 arasında Pasifik'ten gelen göçmen işçilerin şafak baskınlarıyla hedef alınması için özür diledi.


Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 1974-1976 arasında şafak baskınlarıyla devlet tarafından sistematik olarak hedef alınan göçmen işçilerden özür diledi.

Ardern, Samoa yerlilerinin Ifoga adı verilen geleneksel özür/af dileme törenine de katıldı. 


Yeni Zelandaya Pasifik Okyanusundaki ada ülkelerinden gelen göçmen işçiler, ekonominin kötü gittiği 1974-1976 yılları arasında hedef alınmıştı.

Vizelerinin bitmesine rağmen ülkede kaldıkları gerekçesiyle birçok kişi evlerine düzenlenen şafak baskınlarıyla hedef alınmış, yollardan çevrilmiş ve bu politika Pasifik ülkelerinden gelenlere karşı ırkçılığı beslemişti. 

Ardern ise bugün düzenlenen törendeki konuşmasında, Pasifik halklarının bu baskınların yaralarını hâlâ taşıdığını söyleyerek, Bugün, göç yasalarının 1970lerde şafak baskınlarına yol açacak şekilde ayrımcı bir şekilde uygulanması nedeniyle Pasifik toplumlarından resmen ve herhangi bir çekince olmadan özür dilemek için Yeni Zelanda hükümeti adına buradayım dedi.
  Remarkable example of Samoan ifoga - ritual apology - from PM Jacinda Ardern and Govt - covering her in fine mat in Auckland Town Hall before Pasifika community as symbol of asking for forgiveness for the Dawn Raids pic.twitter.com/4UT8V2hPkK — Tim Murphy (@tmurphyNZ) August 1, 2021
Pasifikten gelmeyen kişilerin evlerine baskın düzenlenmedi; Avrupalılara basın düzenlenmedi veya yolda rastgele şekilde durdurulmadılar çıkışını yapan Ardern, Hükümet, şafak baskınlarının ve keyfi polis kontrollerinin meydana gelmiş olmasından, bunların uygun bulunmasından dolayı üzüntüsünü, vicdan azabını ve pişmanlığını ifade ediyor diye konuştu.

Yeni Zelanda Başbakanı, hükümetinin bu çerçevede Samoa, Tonga, Fiji ve Tuvaludan gençlere 2.5 milyon dolarlık burs vereceğini de açıkladı.

Yüzlerce kişinin katıldığı törende, Samoa geleneklerinde af dileyen kişiler için düzenlenen Ifoga da yapıldı. Özür dilemeyi ve affedilmeyi simgeleyen Ifoga sırasında, Ardernin üzerine bazı bakanlar ve milletvekilleri bir örtü serdi; bu örtü Pasifik toplumunun bazı üyeleri tarafından kaldırıldı.
  In an extraordinary gesture, the NZ government present an ifoga to the Pasifika community, as an ie toga is wrapped around Prime Minister Jacinda Ardern, using the traditional Samoan symbolism of asking for forgiveness. #DawnRaidsApology pic.twitter.com/Xfbcl2SHcx — The Coconet (@TheCoconetTV) August 1, 2021  

Son güncelleme: 11:52 01.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı