• Turkhane Logo

Yeni virüs alarma geçirdi; 2 ölü, 34 karantina ve tedavisi yok

Koronavirüs, maymun çiçeği derken şimdi de Marburg virüsü korkuya sebep oldu. Afrika'da iki kişinin ölümüne neden virüs Dünya Sağlık Örgütü harekete geçirdi. Uzmanlar Marburg virüsünün semptomlarını açıklayarak uyarılarda bulundu.

19:23 08 Temmuz 2022 Cuma
Yeni virüs alarma geçirdi; 2 ölü, 34 karantina ve tedavisi yok
Koronavirüs, maymun çiçeği derken şimdi de Marburg virüsü korkuya sebep oldu. Afrika'da iki kişinin ölümüne neden virüs Dünya Sağlık Örgütü harekete geçirdi. Uzmanlar Marburg virüsünün semptomlarını açıklayarak uyarılarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) yapılan açıklamada, ülkenin Ashanti bölgesinde 2 kişinin Ebolaya benzer bir salgından öldüğü bildirildi.

Bu kişilere yapılan Marburg humması testlerin pozitif çıktığı aktarılan açıklamada, vakaların doğrulanması için bu sonuçların Senegaldeki bir laboratuvara gönderildiği ifade edildi.
Vakalarda ishal, ateş, mide bulantısı ve kusma gibi semptomların görüldüğü kaydedildi.
Cumhuriyette yer alan habere göre Batı Afrikada Ağustos 2021de ilk kez görülen Marburg humması, 2014-2016 ve 2021de görülen Ebola salgınının da çıkış noktası olan Ginenin güneyindeki Gueckedou bölgesinde tespit edilmişti.
ÖLÜM ORANI YÜZDE 90A KADAR ÇIKABİLİYOREbolanın yakın akraba türü olduğu belirtilen Marburg virüsü, ilk kez 1967de Almanyanın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edilmişti.
Meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg humması, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla yayılıyor.
MARBURG VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİEnfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi etkiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 gün içinde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.
Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg hummasında ölüm oranı ise yüzde 23 ila yüzde 90 arasında değişebiliyor.
34 KİŞİ KARANTİNAYA ALINDIDünya Sağlık Örgütünün Ganalı sağlık çalışanlarına destek olarak bölgeye bir ekip gönderdiği açıklandı.
Gana Sağlık Servisi Ashanti Bölgesel Sağlık Müdürlüğü, şüpheli vaka olarak tespit edilen ve hayatını kaybeden iki kişiyle temaslı olan 34 kişinin karantina altına alındığını duyurdu.
Ebola’nın ölümcül bir kuzeni olarak nitelendirilen Marburg virüsünün tam olarak etkili bir tedavisi bulunmuyor ve hastaların yüzde 90’ının ölümle sonuçlanmasına yol açıyor. Marburg olarak adlandırılan virüs, enfekte kişilerden veya hayvanlardan vücut sıvıları, kan veya doğrudan temas yoluyla yayılıyor. Aynı zamanda hastalık yüzeylerden de temas yoluyla geçebiliyor.
Uzmanlar, hastalığın kuluçka süresinin iki ila 21 gün arasında olduğunu söylüyor.
Virüsün ilk tespit edildiği 1967den bu yana Güney ve Doğu Afrika ile Avrupada 12 Marburg vakası görüldü.
Angolada 2005te görülen Marburg humması salgınında, hastalığa yakalanan 252 kişinin yüzde 90ı yaşamını yitirmişti.
Batı Afrika ülkesi Sierra Leoneda 2018de bir yarasada virüse rastlansa da insanlar arasında herhangi bir vaka kayda geçmemişti.

Son güncelleme: 19:23 08.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı