• Turkhane Logo

Yeni NATO Genel Sekreteri O olabilir mi?

Hollanda Başbakanı Rutte, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın desteğiyle NATO'ya liderlik etmek için güçlü bir konumda. Peki bu destek seçilmesi için yeterli mi?

10:24 23 Şubat 2024 Cuma
Yeni NATO Genel Sekreteri O olabilir mi?
Hollanda Başbakanı Rutte, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın desteğiyle NATO'ya liderlik etmek için güçlü bir konumda. Peki bu destek seçilmesi için yeterli mi?

Hollanda Başbakanı Mark Rutte başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Almanya ve Fransanın desteğini alarak NATO Genel Sekreterliğine seçilme yolunda ön plana çıktı.

ABDli bir yetkili, Başkan Joe Biden, Başbakan Ruttenin bir sonraki NATO Genel Sekreteri adaylığını güçlü bir şekilde destekliyor. dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Ruttenin NATOda ciddi savunma ve güvenlik referanslarına sahip saygın bir şahsiyet olduğunu vurgularken Rutte NATOnun güçlü kalmasını ve kendini savunmaya hazır olmasını sağlayacak bir lider. açıklamasında bulunuldu.

Üst düzey bir Fransız yetkili de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun, Rutteyi bu göreve getirilmesi için desteklediğini ve geçen yıl bu konuda kendisiyle görüştüğünü söyledi.

Almanyadan bir hükümet sözcüsü, Şansölye Olaf Scholzun da Rutteyi desteklediğini söyledi.

Diğer NATO üyeleri destek verir mi?
Reutersın üç diplomata dayandırığı bilgiye göre Rutte şu ana kadar yaklaşık 20 NATO üyesinin desteğini almış durumda. Ancak bir başka üst düzey diplomat henüz bir anlaşmaya varılmadığını ve başka bir adayın da ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.
NATO Genel Sekreterinin atanabilmesi için oy birliğinin, yani 31 üyenin de kabulünün gerekmesi Ruttenin başka adaylar tarafından geride bırakılabileceğini işaret ediyor.

Avrupada büyüyen bir askeri güç olan Polonyanın henüz bir duruş ortaya koymadığı belirtilirken Macaristan ve Türkiyenin de pozisyonlarının belirsiz olduğu kaydediliyor.

Kritik döneme yeni NATO lideri
Ekim ayında görevi bırakacak olan Stoltenbergin halefi, NATO üyelerinin Rusyanın işgaline karşı Ukraynanın maliyetli savunmasına verdiği desteği sürdürteceği ve ittifakı doğrudan Moskova ile bir savaşın içine çekecek herhangi bir gerginliği engellemesi gerekeceği kritik bir dönemde göreve başlayacak.
Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinden oluşan siyasi ve askeri bir ittifak olan NATO 1949da Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliğine karşı kurulmuştu.  

Kuzey Atlantik Paktının 5. Maddesinde yer alan kolektif savunma ilkesi, bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağı fikrini benimsiyor.

Son güncelleme: 10:24 23.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı