• Turkhane Logo

Yapay zekanın hazırladığı özel harman kahve tutkunlarının beğenisine sunuldu

Finlandiya'nın başkentinde bulunan Kaffa, yapay zeka tarafından geliştirilen bir kahve karışımını tanıttı.

08:01 23 Nisan 2024 Salı
Yapay zekanın hazırladığı özel harman kahve tutkunlarının beğenisine sunuldu
Finlandiya'nın başkentinde bulunan Kaffa, yapay zeka tarafından geliştirilen bir kahve karışımını tanıttı.

Uluslararası Kahve Örgütüne göre 5,6 milyonluk Finlandiya yılda kişi başına 12 kilogram kahve tüketiyor. İskandinav ülkesi bu rakamla kahveye olan talepte dünyanın zirvesinde bulunuyor.

Finlandiyalı kahve severlerin yeni lezzet arayışı, ülkenin en büyük üçüncü kahve kavurma tesisi Kaffa Roastery ile yerel yapay zeka danışmanlık şirketi Elevi ortak bir projede buluşturdu.



Başkent Helsinkide bulunan Kaffa, teknolojinin geleneksel olarak el işçiliğiyle övünen sektördeki iş yükünü hafifletebileceğini umarak yapılan denemede yapay zeka tarafından geliştirilen AI-conic adlı kahve karışımını tanıttı.

Elev, ChatGPT ve Copilota benzer modellerden yararlanan yapay zeka, geleneksel lezzet kombinasyonlarının sınırlarını zorlayarak kahve tutkunlarının damak tadına en uygun karışımı hazırlamakla görevlendirildi. dedi.

Dört farklı çekirdekli AI-conic harmanı
Kaffa Roasterynin genel müdürü ve kurucusu Svante Hampf iki ortağın yapay zekanın ve farklı araçlarının Finlandiyada çok değer verilen geleneksel bir zanaat olan kahve kavurma işine nasıl yardımcı olabileceğini denemek istediklerini söyledi.
Hampf, her yıl kahve kavurucularını ve kahve meraklılarını bir araya getiren Helsinki Kahve Festivalinde AI-conic i sunarken, Temel olarak tüm kahve türlerimizin tanımlarını ve tatlarını yapay zekaya bildirdik ve yeni bir heyecan verici karışım yaratması için talimat verdik. dedi.

AI-conic adı verilen, Brezilyanın kadifemsi Fazenda Pinhal kahvesinin hakim olduğu dört çeşit çekirdekten oluşan karışım yapay zeka tarafından belirlendi.

Yapay zeka, Brezilya, Kolombiya, Etiyopya ve Guatemaladan seçtiği çekirdeklerin karışımını bulmanın yanı sıra, kahve paketinin etiketini ve AI-conic in tatlılık ve olgun meyvenin iyi dengelenmiş bir karışımı olduğunu belirten ayrıntılı lezzet tanımını oluşturdu.

Kahve karışımları, farklı kökenlerden gelen tatlar arasında aroma farklılığı sağlamak için geleneksel olarak iki veya üç karışımdan hazırlanıyor. Bu nedenle Hampf, yapay zekanın biraz garip bir şekilde dört farklı kahve çekirdeğinden oluşturduğu harmanın şaşırtıcı olduğunu kabul etti.

Yapay zeka profesyonellere yeni bakış açısı kazandırabilir
Kaffanın kahve uzmanları, ilk kavurma denemesi ve gözü kapalı tadım testinin ardından teknoloji destekli karışımın mükemmel olduğu ve insan ayarlamalarına gerek olmadığı konusunda hemfikir oldu.
Elevin sözcüsü Antti Merilehtoya göre AI-conic, kahve severlere yeni lezzet deneyimleri sunarken yapay zekanın deneyimli profesyonellere nasıl yeni bakış açıları kazandırabileceğinin somut bir örneği.

Kaffa Roastery bu denemenin, hem güçlü bir kahve kültürüne hem de teknoloji tutkusu ile yeni açılımlara kucak açan Finlandiyada kahve profesyonelleri arasında geleceğe dönük yenilikler hakkında diyalog oluşturmaya hizmet etmesini umuyor.

Son güncelleme: 08:01 23.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı