• Turkhane Logo

Washington'dan Türk şirketlerine yeni yaptırım kararı

ABD Maliye Bakanlığı, İran'ın İHA programına katkı sağlayan, aralarında iki Türk şirketinin de bulunduğu çok sayıda şirket ve kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

22:59 27 Eylül 2023 Çarşamba
Washington'dan Türk şirketlerine yeni yaptırım kararı
ABD Maliye Bakanlığı, İran'ın İHA programına katkı sağlayan, aralarında iki Türk şirketinin de bulunduğu çok sayıda şirket ve kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

DW Türkçede yer alan habere göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Maliye Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü Dairesi (OFAC), İranın insansız hava aracı (İHA) programına katkı sağladığı gerekçesiyle, aralarında Türkiyeden de iki şirketin bulunduğu, beş ülkeden beş şirket ve iki şahısa yaptırım uygulanacağını duyurdu. Türk şirketleri ile birlikte yaptırım kararına dahil edilen diğer şirket ve şahıslar İran, Çin, Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeli.

Bakanlık, Türkiyeden Dal Enerji Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Anka Port İç ve Dış Ticaret İnşaat Lojistik Sanayi Limited Şirketinin dahil edildiği yaptırım kararıyla alakalı olarak şu açıklamada bulundu:

İran yapımı İHAlar Rusyanın Ukrayna saldırılarının kilit araçlarından biri olmaya devam ediyor. Bu İHAlar Ukrayna vatandaşlarını korkutan ve kritik altyapıyı hedef alan saldırılarda kullanılıyor. ABD, müttefikleri ve ortaklarıyla istişare halinde, İranın Rusyaya İHA tedarikini yaygınlaştırmasına katkı sağlayanları, bunların Ortadoğudaki temsilcilerini ve istikrarsızlığa neden olan diğer paydaşları sorumlu tutmaya ısrarla devam edecektir.
İki hafta içinde Türk şirketlerine ikinci yaptırım

Washington 14 Eylülde aldığı bir başka yaptırım kararında, yine aralarında Türkiyeden şirketlerin de bulunduğu çok sayıda ülkeden 150den fazla şahıs ve şirkete, Rusyaya yönelik yaptırımları ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım uygulama kararı almıştı.

Türkiyeden, Margiana İnşaat Dış Ticaret, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi, Denkar Gemi İnşaat, CTL Limited ile tersane işletmesi ID Ship Agency ve bu şirketin sahibi İlker Doğruyolun dahil edildiği yaptırımlarla ilgili olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD Dışişleri ve Ticaret Bakanlıkları, Rusyanın Ukraynada sürdürdüğü savaşla ilgili olarak çok sayıda kişi ve kuruluşa karşı yaptırım kararı almıştır. Rusyanın gayri hukuki bir biçimde Ukrayna işgaliyle ilişkisi olan, ABDnin Rusyaya işgal nedeniyle uyguladığı yaptırımların ihlaline ve Rusyanın savaş kabiliyetini ilerletmesine katkı sağlayan, Rusyanın enerji üretimini kuvvetlendirmesinden sorumlu olan 150nin üzerinde kişi ve kuruluşa ek yaptırımlar uygulanacaktır ifadeleri kullanılmıştı.

Son güncelleme: 22:59 27.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı