• Turkhane Logo

Washington'da Scholz-Biden buluşması

ABD'yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz Beyaz Saray'da ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi. Müttefik iki ülkenin liderleri Ukrayna krizinin gölgesinde yapılan görüşme öncesi birlik mesajı verdi.

08:29 08 Şubat 2022 Salı
Washington'da Scholz-Biden buluşması
ABD'yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz Beyaz Saray'da ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi. Müttefik iki ülkenin liderleri Ukrayna krizinin gölgesinde yapılan görüşme öncesi birlik mesajı verdi.

Almanyada başbakan seçilmesinden bu yana ilk kez ABDye giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, başkent Washingtonda ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Ukrayna krizinin gölgesinde gerçekleşen görüşme öncesi taraflar, birlik, ortaklık ve yakın iş birliği mesajları verdi.

Beyaz Sarayda yapılan görüşme öncesi açıklama yapan Biden, ABD ile Almanyanın Ukrayna krizinde uygun adım hareket ettiğini söyledi. Biden, Avrupada Rusyanın saldırganlığının engellenmesi için uygun adım hareket ediyoruz dedi. Biden iki ülkenin Çin kaynaklı zorlukların üstesinden gelme konusunda da birlikte hareket ettiğini söyledi. Almanyanın ABDnin en yakın müttefiklerinden biri olduğunu belirten Biden, yakın işbirliğinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Almanya Başbakanı Scholz da görüşme öncesi yaptığı açıklamada iki ülkenin ortaklığına vurgu yaptı. Almanyanın Rusyaya yeterince baskı yapmadığı eleştirileri ile karşı karşıya olan Scholz, Biden ile görüşmesi öncesinde birlik mesajları verdi. Scholz, Biz yakın müttefikleriz, güncel krizle mücadele konusunda da birbirimizle koordineli ve birlik içinde hareket ediyoruz dedi. Rusyanın Ukraynaya olası müdahalesinin çok yüksek bir bedeli olacağını ifade eden Scholz, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada da suçlamaları geri çevirerek, Ukraynanın en güçlü ekonomik destekçisiyiz ifadelerini kullandı.

Almanyanın Ukraynaya silah sevkiyatına yanaşmaması ve Rus gazını Almanyaya taşıması öngörülen Kuzey Akım 2 projesinden geri adım atmaması ABDde eleştirilere yol açmıştı.

Dışişleri Bakanı Baerbock Ukraynada
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise son üç haftada ikinci kez olmak üzere Ukraynanın başkenti Kieve gitti. Kiev ziyaretinde Almanyanın Ukraynanın yanında olduğu mesajı veren Dışişleri Bakanı Baerbock, Yeni bir gerginliğin oluşmaması için elimizden geleni yapacağız dedi. Şu anda Avrupa barışı kadar tehdit altında olan başka hiçbir şey yok diyen Baerbock, Bu tehlikeli durumda en büyük gücümüz birliğimiz diye konuştu.

Rusyanın Ukraynayı işgal etmesi durumunda ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söyleyen Alman Dışişleri Bakanı, büyük ekonomik maliyetine karşın yaptırımlara başvurmaktan çekinilmeyeceğinin altını çizdi. Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Baerbock, Rusya ile ekonomik açıdan en sıkı bağlara sahip Avrupa ülkesi olan Almanyanın Rusyaya yönelik olası yaptırımların sonuçlarına katlanmaya hazır olduğunu vurguladı. Ukraynanın yanındayız diyen Baerbock, Alman hükümetinin Ukraynaya silah sevkiyatı konusundaki tutumuna ilişkin ise herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise diplomatik mesajlar verdi. Kuleba, Bugün irtibat noktaları bulduk; Alman hükümetinin kararını bekliyoruz dedi. Alman medyasına Ukrayna hükümetinin Almanyadan silah istediği ve istenilen silahların yer aldığı bir listeyi Berline gönderdiği yansımıştı. Ancak Sosyal Demokrat Parti (SPD) liderliğindeki Alman hükümeti şu ana kadar Ukraynaya silah sevkiyatını reddeden bir tutum benimsedi.

Macrondan arabuluculuk ziyareti
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron  da Rusya ile Ukrayna ve Batılı ülkeler arasındaki gerginliğin yatıştırılması amacıyla görüşmelerde bulunmak üzere Rusyaya gitti.

Başkent Moskovada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Macron, Avrupa ve Rusyadan gerginlikleri yatıştırmak için anlamlı bir tepki beklediğini söyledi. Macron, söz konusu olanın güven ve istikrar inşasının yanı sıra Avrupada bir savaşın önlenmesi olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Rusyanın Fransanın Avrupanın güvenliği konusundaki kaygılarını paylaştığını ifade etti. Macron, Salı günü Ukraynada da bir dizi görüşme yapacak.

ABD istihbaratına göre sınırda 110 bin Rus askeri var
ABD istihbarat birimleri Rusyanın Ukraynayı olası işgali için gerekli birliklerin yüzde 70ini sınırda konuşlandırdığını açıkladı. ABD istihbarat teşkilatlarının açıklamasına göre Rusya 110 bin askeri Ukrayna sınırına gönderdi. Amerikalı yetkililer Rusya-Ukrayna sınırında asker konuşlandırmanın bu hızla gitmesi halinde Şubat ortasına kadar 150 bin Rus askerinin işgal için hazır edilebileceğini kaydediyor. Rus hükümeti ise Batılı ülkelerin Rusyanın Ukraynayı işgale hazırlandığı suçlamalarını geri çeviriyor.

Son güncelleme: 08:29 08.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı