• Turkhane Logo

Washington Post: Erdoğan ekonomik nedenlerle Cemal Kaşıkçı'ya ihanet etti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devri için İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne olumlu görüş bildireceklerini açıklaması ABD basınının tepkisini çekti.

09:30 03 Nisan 2022 Pazar
Washington Post: Erdoğan ekonomik nedenlerle Cemal Kaşıkçı'ya ihanet etti
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devri için İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne olumlu görüş bildireceklerini açıklaması ABD basınının tepkisini çekti.


Suudi Arabistanın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçının cinayetten önce köşe yazarlığı yaptığı Washington Post (WP), Türkiyenin dava dosyasını Riyada devretme kararına ilişkin bir başyazı kaleme aldı. Yazıda, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kaşıkçıya ihanet ettiği ifade edilerek, ABD Başkanı Joe Biden’ın aynısını yapmaması gerektiği vurgulandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağın Cemal Kaşıkçı davasında dosyanın Suudi Arabistana devri için İstanbul 11inci Ağır Ceza Mahkemesine olumlu görüş bildireceklerini açıklaması ABD basınında tepkiyle işlendi. Kaşıkçının Suudi Arabistanın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmeden önce köşe yazarlığı yaptığı Washington Post gazetesi, başyazılarından birini bu karara ayırdı.


Kısa Dalga’nın aktardığı habere göre Türkiye Cemal Kaşıkçıya ihanet ediyor. Biden bunu yapmamalı başlıklı başyazıda, Bozdağın açıklamasının ardından Kaşıkçı cinayetinde adalet sağlanması yönündeki zayıf umutların iyice kaybolduğu yorumu yapıldı. Gazete, Bozdağın açıklaması hakkında, Bu, davanın faillerin kanlı ellerine teslim edilmesi ve hakikatin öncekinden de daha derin bir şekilde gömülmesi anlamına geliyor. Arap dünyasında ifade özgürlüğünü ve daha çok hesap sorulabilen yönetimleri savunan ünlü Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçıya ne kadar büyük bir ayıp ifadeleri kullanıldı.

Başyazıda AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanı Kaşıkçıyı bir dost olarak gördüğü ve Ekim 2018de işlenen cinayetin ardından Suudi Arabistanın ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selmanın sorumluluğuna işaret ettiği hatırlatıldı. Washington Post, Türkiyenin bu dönemde katillerin kimliğinin belirlenmesini sağlayan ses kayıtlarını ve görüntüleri yayınladığını, Suudi yetkililerin söylediği yalanların bu şekilde ifşa olduğunu belirtti.

WP, ABD istihbaratının cinayetten sorunlu tuttuğu veliaht prensin suçlamayı reddetmeye devam ettiğine dikkat çekerken, İstanbuldaki dava sadece sembolikti; saldırganlar orada değildi. Fakat duruşmalar, Suudi Arabistandaki adalet parodisiyle keskin bir tezat içinde kamuoyu önünde ve tanık ifadeleriyle görüldükleri için kıymetliydi diye belirtildi.

Washington Post başyazının son bölümünde bir yandan Erdoğanı eleştirirken, bir yandan da ABD Başkanı Joe Bidena benzer bir adım atmaması çağrısında bulundu:

2016daki başarısız darbe girişiminin ardından Türkiyedeki baskıyı artırmış bir otoriter olan Erdoğan, ülkenin ekonomisini kötü yönetti; enflasyon, yüzde 50nin üzerine çıkmış durumda. Bu durum, uzun süredir rakibi olan Suudi Arabistan dahil, bölgede daha iyi ilişkiler kurmasını gerektirdi. Kaşıkçı için adalet sağlanmasından -dostuna karşı kaba ve üzücü bir ihanet anlamına gelecek şekilde- feragat edilmesinin nedeni de bu.

Başkan Biden da olası petrol sıkıntısını yumuşatması için Suudi krallığı ile ilişkilerini onarması konusunda benzer baskılarla karşı karşıya. Bir katile yumuşak davranılması yönündeki herhangi bir adıma direnmeli.

AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili The Washington Postta 2019 bir yazı yazmış, makalede, Kaşıkçının öldürülmesinin 11 Eylül terör saldırıları dikkate alınmazsa 21. yüzyılın en büyük ve tartışmalı olayı sayılabileceği değerlendirmesinde bulunmuş, “Kaşıkçı’nın katillerinin, suçun işlediği yer olan Türkiye’ye gönderilmesi için Suudi Arabistan nezdinde girişimlerde bulunduk” demişti.

Son güncelleme: 09:30 03.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı