• Turkhane Logo

Wagner’in finansmanı: Tamamen devlet sağladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkede kısa süreli krize yol açan Wagner grubunun finansmanının tamamen devlet tarafından sağlandığını söyledi.

09:25 28 Haziran 2023 Çarşamba
Wagner’in finansmanı: Tamamen devlet sağladı
Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkede kısa süreli krize yol açan Wagner grubunun finansmanının tamamen devlet tarafından sağlandığını söyledi.





Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner Grubu’nun finansmanının tamamen devlet tarafından sağlandığını söyledi. 



Son bir yılda devletin, savaşçıların maaşları ve teşvik ödemeleri için Wagner’e 86 milyar 262 milyon ruble ödediğini aktaran Putin, “Prigojin’e ait Rusya’daki danışmanlık firması Konkord şirketi, Rus ordusuna gıda ürünleri tedarik ederek ve beslenme hizmetleri sağlayarak 80 milyar ruble kazandı.” dedi. 



Kremlin Sarayı’nda, Savunma Bakanlığı askerleriyle yaptığı görüşmede açıklamalarda bulunan Putin, ordunun gıda ürünleri ve yemek hizmetleri sağlarken “Konkord’dan kimsenin bir şey çalmadığını ya da daha az çaldığını umduğunu” belirterek, yetkililerin bununla ilgileneceğini ifade etti.



Putin, Wagner’in savaşçılarına ve komutanlarına saygıyla davrandıklarını belirterek, “Çünkü onlar gerçekten cesaret ve kahramanlık gösterdi. Wagner grubunun finansmanı tamamen devlet tarafından sağlandı.” dedi.



Putin, 24 Haziran isyanında askerlerin, siviller arasında can kaybı olmaması için zor koşullarda çalıştığına işaret ederek, kalabalık yollarda da çalışmak zorunda kaldığını kaydetti. 



ABD’den Wagner’e yaptırım



Amerika Birleşik Devletleri, Afrika’da Wagner Grubu’nu finanse eden altın madenciliği faaliyetlerini sekteye uğratmayı amaçlayan yaptırımları duyurdu. 



ABD Hazine Bakanlığı, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Wagner lideri Prigojin tarafından kontrol edildiğini söylediği maden işleten Midas Resources ve ülkedeki altın ve elmas alım şirketi Diamville’e yaptırım uygulayacağını kaydetti. 



Bu kapsamda, şirketlerin ABD’deki tüm mal varlıkları bloke edilecek ve şirketlerle yapılan işlemler suç kapsamına alınacak. 



Prigojin’in Diamville’deki işlerinin finansmanını sağlamakla suçlanan Dubai merkezli Industrial Resources General Trading şirketi de yaptırım listesinde yer aldı. 



Hazine yaptırım yetkilisi Brian Nelson, “Wagner grubu acımasız operasyonlarını kısmen Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali gibi ülkelerdeki doğal kaynakları sömürerek finanse ediyor” dedi.

Son güncelleme: 09:25 28.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı