• Turkhane Logo

'Vilnius Zirvesi'ne kadar İsveç'in NATO üyesi olması mümkün'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunda,

08:39 31 Mayıs 2023 Çarşamba
'Vilnius Zirvesi'ne kadar İsveç'in NATO üyesi olması mümkün'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunda,

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveçin NATO üyeliği konusunda, Vilnius Zirvesine kadar İsveçin NATO üyesi olması mümkün. dedi.

Stoltenberg, 31 Mayıs-1 Haziranda gayriresmi nitelikteki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının yapılacağı Norveçin başkenti Osloda Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile ortak basın toplantısı düzenledi ve burada İsveçin NATO üyeliği konusundaki soruları yanıtladı.

Haziran 2022deki Madrid Zirvesinde tüm müttefiklerin İsveçi ittifaka katılmaya davet ettiğini hatırlatan Stoltenberg, İsveçin mümkün olan en kısa sürede üye olması için Türk makamlarıyla yakın temastayım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birçok kez bu konuyu konuştum. ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, 11-12 Temmuzda Litvanyanın başkenti Vilniustaki NATO Zirvesine kadar bir karar almayı hedeflediklerini belirterek, Garanti değil ancak bir çözüme ulaşmak ve İsveçin tam üyeliği için Vilnius Zirvesine kadar bir karar almak kesinlikle mümkün. diye konuştu.

Türkiyenin Oslodaki toplantıda dışişleri bakanı düzeyinde temsil edilmemesinin bir mesaj olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, TBMMnin seçimlerden sonra bu hafta göreve başlamasını beklediğini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun da bu nedenle Oslodaki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına gelemediğini kaydetti.

Stoltenberg, Burada bir siyasi mesaj olduğunu düşünmüyorum. Bu, toplantıya katılamaması için kesinlikle normal bir sebep. dedi.

Türkiyenin meşru güvenlik endişeleri bulunduğunu, NATO müttefikleri içinde terörden en çok zarar gören ülke olduğunu vurgulayan Stoltenberg, İsveç ve Finlandiyanın artık tüm NATO ülkeleriyle terörle mücadele için daha fazla bilgi paylaşımı yaptığını belirterek, şunları dile getirdi:

İsveçin üyeliği konusunda kesin bir şey yok. Ulusal meclisler, onaylar konusunda egemen şekilde karar verirler. Vilnius Zirvesine kadar İsveçin NATO üyesi olması mümkün çünkü Türkiyedeki seçimlerden sonra şu anda bir pencere açıldı ve Türkiyede Meclis oluşuyor. Üyeliğin mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi için çok çalışıyoruz.

Son güncelleme: 08:39 31.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı