• Turkhane Logo

Vergi kaçırma da var, yok pahasına satış da 11 maddede Trump servetini nasıl elde etti?

Açıklamaları ve politikalarıyla son dönemin en tartışmalı lideri ABD Başkanı Donald Trump’ın servetinin büyük kısmının babasından kalma emlak imparatorluğunun oluşturduğu ortaya kondu.

12:50 04 Ekim 2018 Perşembe
Vergi kaçırma da var, yok pahasına satış da 11 maddede Trump servetini nasıl elde etti?
Açıklamaları ve politikalarıyla son dönemin en tartışmalı lideri ABD Başkanı Donald Trump’ın servetinin büyük kısmının babasından kalma emlak imparatorluğunun oluşturduğu ortaya kondu.


 Trump’a babasından, çoğu 1990’lardaki vergi kaçakçılığından elde edilen 413 milyon dolar tutarında miras kalmış.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın hazırladığı dosyaya göre kendisini, kendi kendine zengin olmuş bir işinsanı olarak tanıtan Trump’ın servetinin temeli, ebeveynlerinin vergi kaçakçılığı. Trump’ın babasının varlıkları için vergi indirimi sağlamasının yanısıra ailesinin emlak varlıklarının değerini az gösterdiği de dosyada yer alan bilgiler arasında. Trump ailesi mevcut servetinden en az 550 milyon dolar vergi ödemesi gerekirken, yalnızca 52.2 milyon dolar vergi ödemiş.


/

aberin dayanak noktası ise gizli belgeler ve finansal kayıtlar. Trump’ın servetini nasıl edindiği 11 maddede aktarıldı.

New York Times’ın haberini Diken özetledi.Reklam1- Trump ailesinin vergi hamleleri aldatmacaya işaret ediyor

“Ne yaptıysam kendim yaptım” diyen ABD başkanına ebeveynleri 1 milyar doların üzerinde bir servet bıraktı. Bunun yüzde 55’inin vergi olarak ödenmesi gerekiyordu ama Trump ailesi sadece yüzde 5 oranında vergi ödedi. Vergiden kaçınmak için yapılan hamlelere Milli Gelirler İdaresi (MGİ) de göz yumdu. Uzmanlara göre baba Fred Trump’ın oğluna yaptığı yüklü miktardaki transferin vergilendirilmesi noktasında MGİ engellendi.

2- Trump, servetini daha küçük yaşta babasının emlak imparatorluğundan edindi

Trump’ın halihazırda 10 milyar dolarlık serveti var. Ancak kayıtlar, daha üç yaşındayken, babasının Trump’a yıllık 200 bin dolar verdiğini ortaya koyuyor. Böylelikle Trump sekiz yaşındayken milyoner oldu.

3- 1 milyon dolarlık borç, meğer 60.7 milyonmuş; çoğu da geri ödenmemiş

Trump, seçim öncesi dönemde ve hayat hikayesinde babasından aldığı 1 milyon dolarlık borçla zengin olduğunu ve bu parayı geri aldığını söylüyordu. Ancak kayıtlar Trump’ın babasından 60.7 milyon dolar, (bugünün parasıyla 140 milyon dolar) aldığını ve geri ödemediğini gösteriyor.

4- Babadan oğluna kıyak

1989 ile 1992 yılları arasında baba Trump’ın dört varlığı üzerinden oğul Trump’a bugünün parasıyla 8.3 milyon dolar ödendi. 1990 yılında ise 50 milyon dolarlık bir ödeme yapıldı. Ancak baba Trump bunu bir ödeme, bağış ya da şahsi harcama olarak göstermemiş, doğrudan oğluna transfer etmiş.

5- 11 milyon dolarlık kerdi borcu yasal açıdan şüpheli vergi indirimine dönüştü

Trump’ın babasına kredi borcu 1987’de 11 milyon dolara ulaştı ama baba Trump bu borcu unutunca bu da verginin giderek şişmesine sebep oldu. Buna çözümleri basitti: Manhattan’daki bir gökdelenden 15.5 milyon dolar değerinde, yüzde 7.5 buçukluk bir hisse bağışı yaptı babası oğluna. Bunu da bildirmedi ve yasal olmayan bir vergi indirimi aldı. Hisse ise sadece 10 bin dolara satılmış. Trump’ın buradan kaçırdığı verdi 5 milyon dolar civarı.

6- Baba oğul  dişiyle tırnağıyla kazıya kazıya milyoner oldukları mitini yarattı

Genel tabloda baba Trump, oğluna servetini kademeli olarak 50 yıl içinde, 295 farklı yoldan aktardı. Üstüne üstlük el ele verip Trump’ın bütün servetini dişiyle tırnağıyla kazandığı mitini yarattılar.

/

7- Trump, babasının vasiyetini değiştirmek istedi

Aralık 1990’da Donald Trump babasına bir belge gönderdi. Babasının vasiyetinde değişiklikler öneren bu belge babasını hem kızdırdı hem de panikletti. Trump’ın vasiyetteki değişiklik talebi basitti: Babasının tüm varlığının tek yöneticisi olmak istiyordu. Trump’ın batmakta olan şirketlerini kurtarmak için kendi mal varlığını kullanacağından korkan babası bu hamleyi savuşturdu savuşturmasına ama Trump’ın yol açtığı felaket, aileyi vergi stratejisini değiştirmeye, yani kaçakçılık ve hile yapmaya itti.

8- Babasının parasını hortumlayan bir şirket kurdu ve yine vergi kaçırdı

Trump’ın All County Building Supply & Maintenance isimli bir inşaat şirketi var. İş yapıyor gibi gözükmesine karşın bu şirket baba Trump’ın imparatorluğundaki bütün parayı hortumlayan bir araç işlevi görüyor. Ve Trump yine buradan vergi ödememek için farklı yollara başvuruyor. Uzmanlar da All County’nin işlemlerinin suç niteliğindeki vergi ihlali yaptığı görüşünde.

9- Nesilden nesile: Yok pahasına, göstermelik satışla vergi kaçırdı

Baba Trump’ın imparatorluğundaki paranın giderek azalmaya başladığı dönemde, Trump ailesi paranın aslan payını oğul Trump ve çocuklarına aktarmaya başladı. Buradaki amaç nesilden nesile para aktarırken yüzde 55’lik vergiyi ödemekten kaçınmaktı. Mesela 1995 yılında yapılan bir emlak işlemi sadece 41.4 milyon dolara gerçekleştirildi ama bankaların emlağa biçtiği değer yaklaşık 900 milyon dolardı.

10- Bildirimden kaçınarak vergi yasasını ihlal etti

Baba Trump, 1999’da 93 yaşındayken ölünce, servetinin büyük bölümü mülklerde yer almıyordu. Trump’ın kalan tek mülkten aldığı vergi iadesi yalnızca 10.3 milyon dolardı. Bu da Trump’ın varlıklarının değerlerinin gerçek değerinin epey altında gösterildiğini ortaya koyuyor. Uzmanlara göre baba Trump’ın varisleri MGİ’ye babasının tüm taşınmazlarını ve vergiye tabi varlıklarını bildirmek zorundaydı. Ancak bu işlemi gerçekleştirmeyerek vergi yasasını ihlal ettiler.

11- Babasının mallarını ucuza kapattı

2003 yılında bir kez daha finansal darboğaza giren Trump imparatorluğunun satışı 2004 yılında tamamlandı ve Donald Trump babasından gelen en büyük parayı almış oldu. Payına 177.3 milyon dolar düştü (bugünün parasıyla 236.2 milyon dolar). Sonradan ortaya çıktı ki o vakit bankalar imparatorluğun satış değerini bu fiyatın yüzlerce milyon dolar üzerinde belirlemişti. Yani Trump babasının mallarını değerinden düşüğe alarak hem satıştan hem de vergiden haksız kazanç elde etti.

 

Son güncelleme: 12:50 04.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı