• Turkhane Logo

Venezüela: Maduro karşıtı eylemlerde 35 kişi yaşamını yitirdi, 850 kişi gözaltında

Venezüela Devlet Başkanı Nicola Maduro’ya karşı yapılan eylemlerde 35 kişinin yaşamını yitirdiği, 850 kişininse gözaltına alındığı duyuruldu.

22:23 28 Ocak 2019 Pazartesi
Venezüela: Maduro karşıtı eylemlerde 35 kişi yaşamını yitirdi, 850 kişi gözaltında
Venezüela Devlet Başkanı Nicola Maduro’ya karşı yapılan eylemlerde 35 kişinin yaşamını yitirdiği, 850 kişininse gözaltına alındığı duyuruldu.



İddialar arasında polisin gerçekleştirdiği sekiz yargısız infaz da var.Fotoğraf: Reuters (Arşiv)Venezüela lideri Maduro, 20 Mayıs 2018’de düzenlenen seçimleri yüzde 68 oyla kazanmış, ancak seçimlerin şeffaf, adil, eşit ve uluslararası standartlarda yapılmadığı ileri sürülmüştü.

Meclis de Maduro’yu ‘yasadışı’ ilan etmiş ve yönetimi devralması için ordudan destek istemişti. Muhalif lider Meclis Başkanı Juan Guaido ise destekçilerini meydanlara dökerek 23 Ocak 2019’da kendisini ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmişti.


Guaido’yu ilk olarak ABD daha sonraysa Brezilya, Kanada, Paraguay, Kolombiya, Arjantin, Peru, Ekvador ve Kosta Rika devlet başkanı olarak tanımıştı.

Yoksul mahallelerde polis şiddeti

AFP’nin haberine göre, Venezüala’daki insan hakları örgütü Provea Venezüela lideri Maduro’ya karşı düzenlenen eylemlerde 35 kişinin yaşamını yitirdiğini, 850 kişininse gözaltına alındığını duyurdu. Başkent Caracas’ta bugün bir basın açıklaması düzenleyen insan hakları örgütünün direktörü Rafael Uzcategui eylemlerde hayatını kaybedenlerin isimlerini, soy isimlerini, nerede öldürüldüklerini ve zanlılarını belirlediklerini söyledi.

Uzcategui ayrıca eylemlerin ardından özel polis gücünün (FAES) yoksul mahallelerde yaptığı operasyonlarda sekiz kişinin yasadışı bir şekilde öldürüldüğünü bildirdi. Uzcategui yargısız infazlardan FAES mensuplarını sorumlu tuttu.

Gazetecilere konuşan Foro Penal adlı insan hakları örgütü direktörü Alfredo Romero ise gözaltına alınan 850 kişinin 77’sinin çocuk olduğunu bildirdi. Romero, polisin arama emri olmadan yoksul mahallelerde yaptığı operasyonlarda çok sayıda kişinin tutuklandığını aktardı.

ABD, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinin desteğini arkasına alan Guaido gelecek çarşamba ve cumartesi günü Maduro’ya karşı kitlesel gösteriler düzenlemek için Venezüelalılara çağrı yapmıştı.

 

Son güncelleme: 22:23 28.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı