• Turkhane Logo

Uzayda tarihi adım: Hayat izleri bulmak için Mars'ın ötesine geçiliyor!

NASA, 5 milyar dolarlık yeni uzay aracını tanıttı. Europa Clipper, Samanyolu'nda yaşama dair izler bulmak için Jupiter’in buzdan uydusu Europa’yı gözleyecek.

15:01 21 Nisan 2024 Pazar
Uzayda tarihi adım: Hayat izleri bulmak için Mars'ın ötesine geçiliyor!
NASA, 5 milyar dolarlık yeni uzay aracını tanıttı. Europa Clipper, Samanyolu'nda yaşama dair izler bulmak için Jupiter’in buzdan uydusu Europa’yı gözleyecek.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kurulduğu 1950li yıllardan bu yana uzay araştırmaları konusunda dünyanın önde gelen ajanslarından biri oldu. 1969’da Aya ilk inişi gerçekleştiren ve daha sonra Marsa insansız araç gönderen NASA, şimdi gözünü Jüpiter’e çevirdi.

NASA, 11 Nisan Perşembe günü, yeni insansız uzay sondasını ve görevini tanıttı. Europa Clipper adı verilen projede amaç, yaşanabilir dünyalar keşfetmek için bilgi toplamak olarak açıklandı.
Adını Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter’in buzlarla kaplı uydusu Europa’dan alan uzay sondası, 5 milyar dolara (162 milyar TL) mal oldu. 
Europa Clipper, bu yılın Ekim ayında ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezinden uzaya fırlatılacak ve 6 yıl sürecek bir yolculuğun ardından, 2030 Nisan’ında Jüpiter’in yörüngesine yerleşecek.
NEDEN EUROPA?Europa, Jüpiter’in 80 uydusundan biridir ve buzdan kaplı bir dış kabuğa sahip olsa da çoğunlukla oksijenden oluşan ince bir atmosfere sahiptir. 
Ay’dan biraz küçük olan Europa’nın buz kaplı kabuğunun altında, 19-25 kilometre derinlikte bir okyanus olduğu tahmin edilmektedir. Bu sebeplerle, yaşama elverişli olduğu düşünülen Europa, NASA tarafından yakından gözlemlenecek ve buz kabuğunun altındaki okyanusta yaşam formları aranacak.
EUROPA’DA YAŞAM BULMAK…Yeni projenin arkasındaki ekibe göre, Europa Clipper sondası bize Samanyolunda yeni yaşam formları bulma konusunda umut vaat ediyor.
Ekipte yer alan Bob Pappalardo, AFPye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
NASAnın anlamak istediği temel sorulardan biri, ‘Evrende yalnız mıyız?’ sorusu. Eğer bir gün Europa gibi bir yerde gerçekten yaşama dair izler bulursak kendi güneş sistemimizde bile iki yaşam örneği olduğunu söyleyebiliriz: Dünya ve Europa. Bu, yaşamın evrende ne kadar yaygın olabileceğini anlamak açısından çok büyük bir gelişme olur.”
Ayrıca, Washington Üniversitesi ve Freie Universität Berlin tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, NASAnın yeni aracının, Europa’da bulunan buz kütlelerini en küçük biyolojik izleri bulmak için tek tek analiz edebildiğini ortaya koydu.
NASA’nın diğer projeleri arasında, Ay’a yapılacak seyahatlerin her yıl yapılmasını sağlayacak yepyeni bir ay arabası üretmek de yer alıyor. Ayrıca, Marsa astronot göndermek için de çalışmalar devam ediyor.

Son güncelleme: 15:01 21.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı