• Turkhane Logo

'Ülkenin doğusuna yapılacak bir Rus saldırısına hazırlanıyoruz'

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, ülkesinin doğuda yeni bir Rus saldırısına hazırlandığını söyledi. Zelenskiy yazılı açıklamasında,

09:00 31 Mart 2022 Perşembe
'Ülkenin doğusuna yapılacak bir Rus saldırısına hazırlanıyoruz'
Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, ülkesinin doğuda yeni bir Rus saldırısına hazırlandığını söyledi. Zelenskiy yazılı açıklamasında,

7:41 Zelenskiy: Ülkenin doğusundaki Rus saldırısına hazırlanıyoruz

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, ülkesinin doğuda yeni bir Rus saldırısına hazırlandığını söyledi. Zelenskiy yazılı açıklamasında, Donbasta bir Rus askeri toplanması var ve buna hazırlanıyoruz dedi. Ukrayna lideri ayrıca, Rusyanın müzakereler sırasında söyledi başkent Kiev ve Çernihivdeki askeri faaliyetlerini azaltma açıklamasına da şüpheyle yaklaştığını bildirdi.

Zelenskiy Kimseye inanmiyoruz, güzel, sözlü kurgulara inanmıyoruz dedi. Rusyanın bu kentlerin yanında askeri faaliyetleri azaltma duyurusuna inanmak için bir neden olmadığın belirten Ukrayna lideri, Rus güçlerinin açıklamadan bir gün sonra Kiev ve Çernihive saldırdığını ifade etti. Donbas bölgesinde yoğunlaşan saldırıların yanı sıra, İrpinde de ölümlere yol açan top ateşi açıldığı belirtiliyor.


7:32 Fransız Medyası: Askeri İstihbarat Başkanı, Rus işgali olasılığını önemsediği için görevden alınacak

Fransız Askeri İstihbaratının Direktörü General Erik Vidoudun, Rusyanın Ukraynayı işgali olasılığını önemsememesi nedeniyle görevden alınacağı belirtildi. LOpinionun Silahlı Kuvvetler Bakanlığındaki bir kaynağına dayandırdığı haberine göre, General Vidaud yetersiz brifingler ve konulara hakim olamaması nedeniyle görevden alınacak.

Fransız Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard, Le Mondea verdiği söyleşide, görevden alınma kararının, Vidaud da dahil Fransız istihbarat servislerinin, Ukraynadaki Rus tehdidini hatalı bir şekilde analiz ettiğinin anlaşılmasından sonra alındığını kabul etti.


7:22 Rusya, kuşatma altındaki Mariupolde ateşkes ilan etti

Rusya Savunma Bakanlığı, kuşatma altındaki liman kenti Mariupolde bu sabahtan itibaren geçerli olacak ateşkes ilan etti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Bu insani operasyonun başarılı olması için, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesinin doğrudan katılmını öneriyoruz denildi.

Mariupolden Rus kontrolündeki liman kasabası Berdiansk üzerinden Zaporijyaya uzanan insani koridor yerel saatle 10:00da açılacak. Ukrayna henüz duyuruyla ilgili bir yorum yapmadı. Mariupolde daha önceki ateşkes girişimleri tarafların birbirlerini suçlaması nedeniyle çökmüştü. Rusya ayrıca, binlerce sivili zorla Rusyaya ya da Rus kontrolündeki bölgelere götürmekle suçlanıyor.


6:27 İngiliz Eletronik İstihbarat Kurumu: Rus askerleri kendi uçaklarını düşürdü ve emirlere uymayı reddetti

İngilterenin elektronik istihbarat kuruluşu GCHQya göre, Rus askerleri kazayla kendi uçaklarını düşürdü ve zaman zaman emirlere uymayı reddediyor. Avustralya Ulusal üniversitesinde konuşan GCHQ Başkanı Jeremy Fleming, Rusya lideri Vladimir Putinin Ukraynadaki durumu çok yanlış hesapladığının ve Rus Ordusunun kabiliyetlerini gözünde büyüttüğünün net olduğunu söyledi.

Fleming Silah ve moral sıkıntısı çeken Rus askerlerinin, emirlere uymayı reddettiğini, kendi malzemelerini sabote ettiğini ve hatta kazayla kendi uçaklarını düşürdüklerini gördük dedi. Fleming ayrıca, ABDli ve Ukraynalı yetkililer gibi, Putinin danışmanlarının kendisine gerçeği anlatmaktan korktuğunu savundu. Fleming, buna karşın neler olduğu ve yanlış hesabın boyutu rejim tarafından çok net bir şekilde görülmüş olmalı dedi. Konuşmada ayrıca, GCHQnun Rusyanın Ukraynaya sürekli bir siber saldırı halinde olduğu vurgulandı.


5:43 Biden, fiyatları düşürmek için stratejik rezervden petrol piyasaya sürmeyi düşünüyor

ABD Başkanı Joe Bidenin, ülkenin stratejik rezervlerinden günlük bir milyon varil petrolü piyasaya sürmeyi değerlendirdiği belirtildi. Bloombergün haberine göre, Ukraynanın Rusyayı işgalinden bu yana artan yakıt fiyatlarını düşürmek için birkaç ay boyunca piyasaya petrol sürülecek.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynaklar Bloomberge yaptıkları açıklamada, piyasaya sürülecek toplam petrol miktarının 180 milyon varili bulabileceğini söyledi. Bidenin bugün, yönetimin fiyatları düşürmek için yaptıklarını bir konuşmada anlatması bekleniyor.

Quinnipac Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre ABDlilerin % 41i artan yakıt giyatlarından Bidenı sorumlu tutarken, % 24ü Rusyaya yönelik ambargoların fiyatların artmasına yol açtığını söylüyor.


5:37 Rus rublesinin değeri, işgal öncesindeki seviyelere geri döndü

Rus rublesinin Amerikan doları karşısındaki değeri, küresel yaptırımlardan sonra büyük oranda düşmesinin ardından, işgal öncesindeki seviyelere geri döndü. Çarşamba günü, 1 ABD Doları, 85 rubleden işlem gördü. Bu da hemen hemen 24 Şubatta başlayan işgalden önceki seviyelerine geri dönmesi anlamına geliyor.

Biden yönetiminin Rus petrol ve doğalgazına yönelik yasak duyurusunun ardından, 7 Martta 1 Amerikan doları 150 rubleden işlem görmüştü. Rusya, rublenin değerini artırmak için, aralarında faiz oranlarını % 20ye çıkartmak ve ulusal para birimi birikimlerini dolar ve euroya çevirmek isteyenlere sermaye kontrolleri getirmek gibi sıkı mali önlemler almaya zorlanmıştı.

Ancak uzmanlar, Rus Merkez Bankasının faiz oranlarını artırarak risk aldığını, bunun Rusları küçük miktarlarda döviz alarak sermaye kontrollerini aşmaya zorlayabileceği uyarısında bulunuyor.



4:07 Rusya, üretici şirket onayı olmadan Batılı ürün ithalatına izin verecek

Rusya, ambargoların Batılı ürünlerin ülkeye girişini durdurması karşısında, marka sahibinin izni olmadan Batıdan ürün ithalatı yapılmasına izin verileceğini açıkladı.


2:57 Ukraynalı müzakereci: Görüşmeler Cuma günü devam edecek

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin 1 Nisanda internet üzerinden tekrar başlayacağını söyledi. Arakhamia, Reutersın yer verdiği internet mesajında, Ukraynanın her iki ülke liderlerinin buluşmasını önerdiğini, Ancak Rusyanın anlaşma taslağında daha çok çalışma gerektiğini söyleyerek bunu reddettiğini belirtti.

Arakhamia, Salı günü İstanbuldayapılan görüşmelerde, gelecekte Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin gelecekte görüşmesi için yeterli ilerleme kaydedildiğini ve önerilerin Rusyaya gönderildiğini söyledi.

Ukraynalı yetkililer, barış görüşmelerinde bazı iyimser işaretler olmakla birlikte, Rusyanın askeri faaliyetlerini azaltma planının sahada ne anlama geldiğini görmeyi beklediklerini vurguladı.


1:43 Almanya ve Avusturya, Rusya ile doğal gaz krizinde acil durum planını devreye soktu

Almanya ve Avusturya, Rusyanın doğal gaz ticaretinde ruble ile ödeme yapılması talebi sonrası doğal gaz arzında sorun yaşanması ihtimaline karşı acil durum planlarını devreye sokan ilk Avrupa ülkeleri oldu.

1:08 Beyaz Saray: Putin, askeri danışmanlarınca yanıltıldığını düşünüyor

Beyaz Saray, ellerinde Rusya lideri Vladimir Putinin, askeri danışmanları tarafından yanıltıldığını düşündüğü ve bu durumun Putin ve askeri lider kadrosu arasında gerilim yarattığına dair istihbarat bulunduğunu açıkladı. Beyaz Saray İletişim Direktörü Kate Bedingfield, gazetecilere yaptığı açıklamada Putinin Rus Ordusunun ne kadar kötü bir performans gösterdiği ve ambargoların Rus ekonomisine nasıl bir darbe vurduğu konusunda yanlış yönlendirildiğine inanıyoruz, çünkü üst düzy danışmanları doğruyu söyleyemeyecek kadar kendisinden korkuyor dedi.


00:06 ABD, Ukraynaa 500 milyon dolarlık daha yardım yapacak

Bugün öğleden sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Joe Biden, Ukraynaya 500 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu. Beyaz Saraydan yapılan açıklamaya göre, Biden Zelenskiyye, ülke bütçesine doğrudan gidecek olan 500 milyon dolarlık yardım sözü verdi. Liderler aynı zamanda ABD ve müttefiklerinin Ukrayna ordusuna verdiği desteğin nasıl artırılabileceğini ve bu desteğin sahaya nasıl yansıdığını da görüştü.

Beyaz Saray açıklamasına göre Biden, Rusyaya yönelik ek yaptırımlar ve Ukraynadaki insani durumla ilgili gelişmeleri Zelenskiy ile değerlendirirken Zelenskiy de, Rusyayla yürütülen müzakereler hakkında Bidena bilgi verdi.


00:05 Çin ve Rusya ikili ilişkileri geliştirme ve işbirliğini artırmada her zamankinden daha kararlı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Pekin ve Moskova’nın ikili ilişkileri geliştirme ve işbirliğini artırma konusunda “daha kararlı” olduğunu söyledi. Afganistan’a sınır ülkelerin hükümet temsilcilerinin Çindeki toplantısı öncesinde iki bakan bir araya geldi.

Çin devlet medyasına göre, Wang, iki ülke arasındaki ilişkilerin, değişen uluslararası durumun sunduğu yeni sınavlardan dayanıklılıkla çıktığını söyledi. Wang, Çinin ilişkilerini yeni bir çağa ve daha yüksek bir seviyeye taşımaya hazır olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da iki ülkenin “hegemonyacılığa ve güç politikalarına karşı olduğunu” ve “BM ilkelerini desteklediğini” söyledi.

Son güncelleme: 09:00 31.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı