• Turkhane Logo

Ülkelerin ‘Gazze’de katliamı durdurun’ çağrısı Netanyahu’yu kızdırdı

İspanya Başbakanı Sanchez

00:30 25 Kasım 2023 Cumartesi
Ülkelerin ‘Gazze’de katliamı durdurun’ çağrısı Netanyahu’yu kızdırdı
İspanya Başbakanı Sanchez

DW Türkçede yer alan habere göre İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo, dün İsrail ve Filistinde yaptıkları görüşmelerin ardından bugün Mısırda Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi ile biraraya geldi.

Mısır Devlet Başkanı Sisi, Kahiredeki üç liderin ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada İsrail ile Filistinli örgütler arasındaki barış sürecini canlandırmanın geçen 30 yılda gereken sonuçları yaratmadığını söyledi. Yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söyleyen Sisi, bunun Filistin devletinin uluslararası toplum tarafından tanınmasını ve Birleşmiş Milletlere alınmasını içermesi gerektiğini belirtti. Mısır lideri bu adımın atılmasının bir ciddiyet göstergesi olacağını ifade etti.

Sisi söz konusu Filistin devletinin silahsız olabileceğini, hem İsrail hem de Filistin devletinin güvenliği sağlanana kadar NATO, Birleşmiş Milletler, Arap ya da ABD güçleri gibi güçlerin garantör olabileceğini belirtti.

İspanya Başbakanı Sanchez de Mısırda basına yaptığı açıklamada  Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliğinin artık Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Bunu AB ile birlikte yapmamız daha iyi olur ama bu gerçekleşmezse İspanya kendi kararını alacaktır diye konuştu.

Refah Sınır Kapısında De Croo ile birlikte incelemelerde bulunan Sanchez burada kalıcı insani ateşkes çağrısı yaptı. Sanchez Binlerce erkek ve kız çocuğu dahil olmak üzere masum sivillerin ayrım gözetmeden öldürülmesi hiçbir şekilde kabul edilemez diyerek İsrail bombardımanını eleştirdi.

Belçika Başbakanı De Croo da Sivillerin öldürülmesi durmalı... Gazze Şeridinin tahrip edilmesi kabul edilemez açıklamasını yaptı.
İsrailden Belçika ve İspanyaya kınama

Sanchezin açıklamalarına İsrailden sert tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen İspanya ve Belçika başbakanlarının terörizmi teşvik eden yanlış iddialarda bulunduğunu söyledi. Cohen, İsrail ve Belçika büyükelçilerinin dışişlerine çağrıldığı açıkladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahunun ofisinden de bir açıklama yapıldı. Sosyal medya platformu X üzerinden paylaşılan açıklamada Başbakan Netanyahu, Belçika ve İspanya başbakanlarının, vatandaşlarımızı katlederek ve Filistinlileri canlı kalkan olarak kullanarak insanlığa karşı işlediği suçlarda tüm sorumluluğu Hamasa yüklemeyen açıklamalarını şiddetle kınamaktadır denildi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Belçika Başbakanı Alexander de Croo ile dün Kudüste İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Benyamin Netanyahu ile ayrı ayrı görüşmüştü. İki başbakan Ramallahta da Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti.

İsveç 2014 yılında Filistin Devletini tanıyan ilk Avrupa Birliği ülkesi olmuştu.  Polonya, Romanya, Macaristan, Çekya, Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta, ABye üye olmadan önce Filistin Devletini tanımıştı. ABD, Meksika, Almanya, Fransa, Portekiz, İspanya, İtalya, İngiltere ise Filistin Devletini tanımayan ülkeler arasında.

Son güncelleme: 00:30 25.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı