• Turkhane Logo

Ülkede Facebook yasaklanıyor

Solomon Adaları'nda 'ülkenin ulusal birliğini korumak için' Facebook'un yasanlanacağının duyurulduğu belirtildi.

00:45 26 Kasım 2020 Perşembe
Ülkede Facebook yasaklanıyor
Solomon Adaları'nda 'ülkenin ulusal birliğini korumak için' Facebook'un yasanlanacağının duyurulduğu belirtildi.

BBC Türkçede yer alan habere göre Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare, ülkenin ulusal birliğini korumak için Facebooku yasaklayacaklarını açıkladı.
Karar yürürlüğe girerse Solomon Adaları, Çin, İran ve Kuzey Korenin ardından, dünyanın en büyük sosyal medya platformunu yasaklayan dördüncü ülke olacak.
Sogavere parlamentoda kararın gerekçesini şöyle açıkladı:
Facebookta siber zorbalık çok yaygın. Sahte isimleri olan kullanıcılar insanları karalıyorlar. İnsanların yıllar içinde kazandıkları itibarları dakikalar içinde mahvoluyor. Ulusal birliği ve halkımızın mutlu birlikteliğini pekiştirmemiz gerekiyor. Ama Facebook, ülkemizi birleştirme çabalarımızı baltalıyor.
Gerçek neden yolsuzluk belgeleri mi?
Birkaç hafta önce Facebooka ekonomik toparlanma için oluşturulan koronavirüs fonunun nasıl kullanıldığına dair bazı belgeler sızdırılmıştı.
Yolsuzlukla mücadele alanında faaliyet gösteren Solomon Adaları Şeffaflık Örgütü, hükümetin kararının arkasındaki gerçek nedeninin bu belgelerin sızdırılması olduğunu öne sürdü.
Kuruluşun başkanı Ruth Liloqula, Bu, hükümetimizin otoriterleşmeye başladığının işareti dedi.
Çinin baskısıyla alındı
Muhalefet lideri Matthew Wale de ABC Televizyonuna açıklamasında hükümetin gençleri susturmaya çalıştığını öne sürerek, Nüfusumuzun yüzde 70i, 30 yaşın altında. Sosyal medyada özellikle Facebookta aktif olan bu grup. Hükümetin yasak için öne sürdüğü gerekçeler inandırıcı değil. Gerçekten acınacak bir durum. dedi.
İngilterede yayımlanan Guardian gazetesi ise yaklaşık 700 bin nüfuslu Solomon Adalarında binlerce Çin vatandaşının yaşadığına ve Pekinin buradaki nüfuzunu artırdığına dikkat çekerek kararın Çinin etkisiyle alındığını iddia etti.
Güney Pasifik ülkesi Solomon Adaları, geçen yıl Çinin kendi toprağı olarak gördüğü Tayvanı tanıma kararını geri çekmiş, Pekinle büyük altyapı projelerini içeren beş anlaşma imzalamıştı.

Son güncelleme: 00:45 26.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı