• Turkhane Logo

Ukrayna'ya takvim yerine "güçlü" mesaj

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İttifak'ın

21:30 11 Temmuz 2023 Salı
Ukrayna'ya takvim yerine
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İttifak'ın

DWde yer alan habere göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanyanın başkenti Vilniusta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinin ilk günü sonrasında bir basın toplantısı düzenledi.

Müttefik ülkelerin zirvenin sonuç bildirgesinde uzlaşmaya vardığını duyuran Stoltenberg, Ukraynanın NATOya üyeliği konusunda da açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg, NATOnun üyeler (konuyla ilgili) uzlaşmaya vardığında ve koşullar yerine geldiğinde Ukraynaya üyelik davetinde bulunacağını söyledi.

Sonuç bildirgesinde hangi ifadeler yer alıyor?

Ukraynanın geleceği NATOdur ifadelerinin yer aldığı sonuç bildirgesinde 2008 yılında Bükreşteki zirvede Ukraynanın NATO üyesi olacağı yönünde verdiğimiz taahhüdü tekrar teyit ediyoruz deniliyor.

Bildirgede NATOya üye olmak için ülkelerin yerine getirmesi gereken Üyelik Eylem Planına Ukrayna özelinde gereksinim bulunmadığı ifade ediliyor. NATO ülkelerinin güvenlik ve savunma sektörünün yeniden inşası ve NATO ile ortak çalışabilirliğe geçişi konusunda Ukraynaya destek vereceği kaydediliyor. İttifak Ukraynayı bu reformları gerçekleştirmesi için destekleyecektir denilen deklarasyonda Müttefikler uzlaştığında ve koşullar yerine getirildiğinde Ukraynaya İttifaka katılması için davette bulunma konumunda olacağız ifadeleri yer alıyor.

NATO-Ukrayna Konseyinin kurulmasına karar verildiği belirtilen bildirgede müttefiklerin ve Ukraynanın siyasi diyaloğu ve iş birliğini geliştirmek için bu konseyde eşit üyeler olarak yer alacağı belirtiliyor.

Stoltenberg basın açıklamasında müttefiklerin Ukraynaya güçlü, birleşik ve olumlu bir mesaj verme konusunda uzlaştığını söylemekle yetindi. Stoltenberg Diğer üyelik süreçlerine bakarsanız bu süreçlerde bir takvim olmadı. bunlar koşullara bağlıdır diye konuştu.

Zelenskiy ne dedi?

Yarın düzenlenecek NATO-Ukrayna Konseyi toplantısına katılmak için Litvanyaya giden Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, toplantı öncesinde ülkesinin üyelik sürecinde NATOnun tutumuyla ilgili eleştirel açıklamalarda bulunmuştu.

Twitter hesabından bir açıklama yapan Zelenskiy, Ne Ukraynanın üyeliği ne de davet için bir takvim belirlenmemiş olması eşi görülmemiş ve absürt bir durumdur. Ayrıca aynı zamanda Ukraynayı davet etmek için koşullarla ilgili muğlak ifadeler eklendi. Görünüşe göre Ukraynayı ne NATOya davet etmek ne de İttifakın bir üyesi yapmak için bir hazırlık bulunuyor ifadelerini kullanmıştı.

Bu da Rusya ile müzakerelerde Ukraynanın NATO üyeliğini pazarlık konusu yapmak için bir fırsat yaratıldığı anlamına geliyor. Bu da Rusya için terörünü sürdürmek için motivasyon anlamına geliyor diyen Zelenskiy Belirsizlik zayıflıktır. Ve bunu zirvede açıktan tartışacağım demişti.

Son güncelleme: 21:30 11.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı