• Turkhane Logo

Ukrayna'ya F-16 verilmesine Rusya'dan tepki: Savaşı tırmandırır

Kiev yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin topraklarından çıkarmak ve Moskova’nın hava saldırılarına karşı koymak için F-16 savaş uçaklarına mutlaka ihtiyacı olduğunu bildirdi.

20:15 21 Ağustos 2023 Pazartesi
Ukrayna'ya F-16 verilmesine Rusya'dan tepki: Savaşı tırmandırır
Kiev yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin topraklarından çıkarmak ve Moskova’nın hava saldırılarına karşı koymak için F-16 savaş uçaklarına mutlaka ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Euronewste yer alan habere göre Rusya, Danimarka ve Hollanda’nın Ukrayna’ya bağışlayacağı F-16 savaş uçaklarının savaşı tırmandıracağını iddia ederken, Kiev ise bu desteğin Moskova’nın işgalini sonlandıracağı görüşünü dile getirdi.

Danimarka ve Hollanda pazar günü yaptıkları açıklamalarda Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı verme vaadinde bulunmuştu. Bu uçaklardan 6’sının yılbaşına doğru teslim edilmesi beklenirken, F-16ların üreticisi ABD, geçen hafta bu transfere resmen yeşil ışık yakmıştı.

Danimarka’daki Rus Büyükelçi Vladimir Barbin, bu ülkenin basınına yaptığı açıklamada, Ukraynaya 19 adet F-16 uçağı bağışlamasının savaşın tırmanmasına yol açacağını iddia etti.

Barbin, “Danimarka, ‘barış koşullarını Ukraynanın kendisinin belirlemesi gerektiği’ iddiasının arkasına saklanarak, eylemleri ve sözleriyle aslında Ukraynaya Rusya ile askeri çatışmayı sürdürmekten başka seçenek bırakmamaya çalışıyor.” dedi.

Kiev ise bunun ardından yaptığı bir açıklamada Rus birliklerinin topraklarından çıkarmak ve Moskova’nın hava saldırılarına karşı koymak için F-16 savaş uçaklarına mutlaka ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ihnat, “Havada üstünlük sağlanması, karada da tam hakimiyet için mutlak gerekli.” ifadesini kullandı.
Danimarkadan uyarı: Uçaklar sadece Ukraynada kullanılmak üzere verilecek

Danimarka Savunma Bakanı Jakob Ellemann-Jensen yaptığı açıklamada ise Ukrayna’nın kendisine bağışlanacak savaş uçaklarını sadece kendi hava sahasında kullanabileceği uyarısında bulundu.

Ellemann-Jensen, Düşmanı Ukrayna topraklarından çıkarmak için kullanılmaları şartıyla biz silah bağışlıyoruz. Tanklar, savaş uçakları veya başka ne olursa olsun, bunlar bizim şartlarımız. dedi.

Danimarka, Ukrayna’ya toplamda 19 savaş uçağı vermeyi planlıyor. Hava filosunda toplam 42 savaş uçağı Hollanda ise ne kadar F-16 vereceği konusuna şu ana kadar açıklık getirmiş değil.
Ukraynalı pilotların F-16 eğitimi başladı

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, dün yaptığı açıklamada Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçaklarını kullanmak için eğitime başladığını duyurdu.

Ukraynalı Bakan, eğitimin minimum altı ay süreceğini ama daha uzun zaman alırsa buna da şaşılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Reznikov, mühendis ve teknisyenlerin eğitilmesinin de en az altı ay belki çok daha uzun süreceği uyarısında bulundu.

Ukrayna, Şubat 2022de ülkeyi işgal eden Rusyanın hava üstünlüğüne karşı koyabilmek için uzun süredir ABD yapımı modern teçhizatlarla donatılmış savaş uçaklarını istiyor.

Ukraynaya F-16 tedariki amacıyla Hollanda ve Danimarkanın öncülüğündeki ülkeler, Ukraynalı pilotları NATOda yaygın kullanılan ABD yapımı F-16 savaş uçakları için eğitmeyi mayısta kabul etmişti.

Hollanda ile Danimarka, son zamanlarda Ukraynalı pilotların F-16 kullanımı için eğitilmeleri ve Rusyanın hava üstünlüğüne karşı koymalarına yardımcı olacak jetlerin teslimi için uluslararası çabalara öncülük ediyor.

Son güncelleme: 20:15 21.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı