• Turkhane Logo

Ukrayna'ya F-16 ihracına ABD'den olumlu sinyal

ABD, Ukraynalı pilotların savaş uçağı eğitimine destek veriyor. Avrupa'da başlayacak olan uluslararası eğitim programı, F-16'ların Kiev'e transferinin ön koşulu olacak.

10:16 20 Mayıs 2023 Cumartesi
Ukrayna'ya F-16 ihracına ABD'den olumlu sinyal
ABD, Ukraynalı pilotların savaş uçağı eğitimine destek veriyor. Avrupa'da başlayacak olan uluslararası eğitim programı, F-16'ların Kiev'e transferinin ön koşulu olacak.

Amerika Birleşik Devletlerinin Ukraynaya F-16 savaş uçağı göndermek isteyen Avrupalı ülkelere ihracat izni vereceği öne sürüldü.

ABD, Ukraynalı pilotların savaş uçağı eğitimine destek veriyor. Avrupada başlayacak olan uluslararası eğitim programı, F-16ların Kieve transferinin ön koşulu olacak.

Beyaz Saraya yakın kaynaklara göre ABD, Ukraynalı pilotları F-16 ve diğer modern savaş uçaklarını kullanmaları için eğitecek ortak bir uluslararası çabayı destekleyecek.

Haberin kaynağı, Joe Bidenın Japonyadaki G7 zirvesine katılan diğer liderleri bu kararından haberdar ettiğini söyledi. Eğitim önümüzdeki birkaç hafta içinde Avrupada henüz belirtilmeyen bir yerde başlayacak ve tamamlanması birkaç ay sürecek. Böyle bir eğitim F-16ların ve diğer batılı savaş uçaklarının Kieve transferi için bir ön koşul olacak.

Bidenın Ukraynaya F16 tedarikini mümkün görmesi beklenmiyordu

Bu karar, daha önce Ukraynaya F16 tedarikini mümkün görmeyen Washingtonun tutumunda dramatik bir değişimi temsil ediyor.

Yönetime yakın kaynaklar ayrıca Biden yönetiminin son haftalarda Avrupalı müttefiklerine ABDnin Ukraynaya F-16 savaş uçağı ihraç etmesine izin vereceği sinyalini verdiğini de aktardı.

ABDnin diğer devletlere batılı savaş uçakları tedarik etmek üzere hazırlık yapmaları için yeşil ışık yakacağına dair haberler vardı ancak yakın müttefikler bile Bidenın ABDnin bir eğitim programına doğrudan katılımını desteklemesini beklemiyordu.

Eğitimler tamamlandıkça uçakların ne zaman sağlanacağına karar verilecek

Karar, F-16ların ve diğer savaş uçaklarının eğitimin tamamlanmasının hemen ardından tedarik edileceği anlamına gelmiyor. Aksine, ABD ve müttefiklerine kısa sürede uçakları teslim etme kabiliyeti kazandıracak.

CNNe konuşan ABDli bir yetkili şunları söyledi: Önümüzdeki aylarda eğitimler tamamlandıkça, bu çabaya katılan ülkelerden oluşan koalisyonumuz uçakların ne zaman sağlanacağına, kaç tane sağlanacağına ve kimin sağlayacağına karar verecek.

Bu tutum değişikliği, pilotlar ve yer ekipleri eğitildikten sonra Hollanda gibi ülkelerin ABD tasarımı jetleri ihraç etmesine olanak sağlayabilir.

Bu hafta İngiltere ve Hollanda, Ukraynaya ihtiyacı olan savaş uçaklarını sağlamak amacıyla bir jetler koalisyonu kuracaklarını açıkladı. ABD başlangıçta konuya olumsuz yaklaştığını söylemişti.

Son güncelleme: 10:16 20.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı