• Turkhane Logo

Ukrayna'nın elektrik altyapısı ağır hasar aldı

Rusya'nın saldırıları sonucu daha fazla elektrik üretim tesisinin devre dışı kalmasının ardından yarın Ukrayna genelinde elektrik kısıtlaması uygulanacak.

11:37 20 Ekim 2022 Perşembe
Ukrayna'nın elektrik altyapısı ağır hasar aldı
Rusya'nın saldırıları sonucu daha fazla elektrik üretim tesisinin devre dışı kalmasının ardından yarın Ukrayna genelinde elektrik kısıtlaması uygulanacak.

Bu hafta Ukrayna’daki elektrik tesislerinin yüzde 30unun Rus hava saldırıları tarafından vurulduğunu söyleyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, santrallardaki güvenliği ve enerji sisteminde arıza olasılığını görüşmek üzere üst düzey yetkililerle biraraya geldi.

Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden Kirilo Timoşenko Telegramda yaptığı açıklamada, Yarın, 20 Ekim’de, tüm Ukraynada elektrik kısıtlaması uygulanacak. Bugün düşman yine elektrik üreten tesisleri tahrip etti dedi.

Timoşenko, Sabah saat 7den akşam saat 23e kadar elektrik kullanımını en aza indirmek gerekiyor. Bu yapılmazsa geçici elektrik kesintilerine hazırlıklı olmalısınız diye yazdı. Şehirlerde sokak aydınlatmasının sınırlı olacağını da sözlerine ekleyen Timoşenko, Bunlar zorunlu önlemler dedi.

Ukrayna’nın şebeke operatörü Ukrenergo daha sonra,planlanan elektrik kesintisinin yarınla sınırlı olacağını açıkladı ve sistemde kapasite eksikliği olduğunu belirtti.

Ukrenergonun Telegramdaki bir paylaşımında, Soğuk havaların başlamasıyla birlikte sizden daha sık yardım isteyeceğimizi gözardı etmiyoruz dendi.

Enerji tesisleri saldırıların hedefinde

Günün erken saatlerinde, bir Rus füze saldırısı, Ukraynanın batısındaki Burşitin şehrinde büyük bir termik elektrik istasyonunu vurdu. Bölge valisi bunun, kış öncesinde kritik altyapıya saldırı dalgası kapsamındaki saldırıların sonuncusu olduğunu söyledi.

En son Rus bombardımanı, ülkenin batısındaki üç bölgeye ve beş milyon tüketiciye elektrik sağlayan Ivano-Frankivsk bölgesindeki kömürle çalışan Burşitin tesisini vurdu. Savaş öncesinde yaklaşık 41 milyonluk Ukrayna nüfusunun yüzde 10undan fazlası bu bölgedeydi.

İvano-Frankivsk Valisi Svitlana Onişçuk, son 10 güne kadar sekiz aylık savaştan nispeten zarar görmemiş olan ve cephe hatlarından yüzlerce kilometre uzaklıktaki bölgeye yapılan saldırıda kimsenin yaralanmadığını söyledi. Vali, 10 Ekimde aynı tesise dört füze isabet ettiğini söyledi.

Ukraynanın batısındaki Vinnitsa bölgesinin valisi Serhiy Borzov da, Rusyanın bu bölgede de bugün enerji tesislerine yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi.

Öte yandan Kiev Belediye Başkanı da, Ukraynanın başkentinde hava savunma sistemlerinin gelen füzeleri vurduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan üst düzey bir yetkiliyse, Çernivin kuzeydoğu bölgesinde drone saldırılarında üç kişinin yaralandığını söyledi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Rus savaş uçakları tarafından fırlatılan dört seyir füzesi ve 10 Shahed-136 kamikaze insansız hava aracının hava savunması tarafından düşürüldüğü belirtildi.

Son güncelleme: 11:37 20.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı