• Turkhane Logo

Ukraynalılar, Rusya'nın adının değiştirilmesi için imza topluyor

Ukrayalılar, resmi yazışmalarda Rusya'nın isminin değiştirilmesi için imza kampanyası başlatırken Ukrayna Devlet Başkannı Vladimir Zelenskiy'in de bu fikre sıcak baktığı bildirildi.

09:07 14 Mart 2023 Salı
Ukraynalılar, Rusya'nın adının değiştirilmesi için imza topluyor
Ukrayalılar, resmi yazışmalarda Rusya'nın isminin değiştirilmesi için imza kampanyası başlatırken Ukrayna Devlet Başkannı Vladimir Zelenskiy'in de bu fikre sıcak baktığı bildirildi.

Politicoda yer alan habere göre imza toplanan dilekçede Ukrayna hükümetinden Rusyanın isminin 13üncü yüzyılda günümüz Rusyasının kuzey batı toprakları için kullanılan Muskovi olarak değiştirmesi talep ediliyor.

Rusyanın resmi tarih anlatısını küçümsemek amacıyla yürüttükleri kampanyanın bir parçası olan bu adıma, Rus yetkilileri tepki gösteriyor ve bunu provokasyon olarak değerlendiriyor.

İki ülke arasındaki gerilim Hristiyanlığı kabul eden doğu slavlarının ilk devleti olan Kiev Rusyasının (Kiev Knezliği) meşru varisi oldukları iddiasından kaynaklanıyor.

Zelenskiy, konunun tarihi ve kültürel açıdan dikkatli olarak ele alınması ve muhtemel uluslararası hukuki sonuçlarının değerlendirilmesini gerektiğini vurguladı ama açık kapı bıraktı.

Zelenskiy Bu detayları da göz önünde bulundurarak Ukrayna başbakanına bilimsel kurumları sürece dahil ederek kapsamlı bir inceleme yapması ve sonuçlardan beni ve imza kampanyasını başlatanları bilgilendirmesi talimatını verdim, ifadelerini kullandı.

Dilekçenin yazarı Valeriya Şakvorostova, isim değişikliğinin meşru olduğunu ve bunun Rusyanın Ukrayna ile ortak tarihi konusunda söylediği yalanları yok edeceğini vurguladı.

Şakvorostova Yabancılar için tarihi haritalardaki Kiev Rus ismi ile Rusya ismi neredeyse aynı kabul ediliyor ve sanki tek bir devletin devamı gibi görünüyor, ifadelerini kullandı. Şakvorostova, bir çok yabancı kaynakta Rusyanın Rus olarak tanımlandığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Moskova Krallığı ya da Muskovi ismi 1721 yılında Rus çarı Deli Petro tarafından Rus İmparatorluğu olarak değiştirildi.

İsveçe karşı kazandığı zafer sonrası da Ukraynanın büyük bir bölümünü hakimiyeti altına alarak Kievdeki ulusal hazineleri Moskovaya taşıdı.

Fakat bazı Rus tarihçiler buna karşı çıkarak Muskovi isminin 16ıncı yüzyılda Korkunç İvan tarafından Rus Krallığı olarak değişritildiğini savunuyor.

Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüzü Mariya Zaharova da bu girişimi Ukraynanın Rusya karşıtlığı oluşturmak için yaptığı girişimlerin bir delili daha olarak tanımladı.

Son güncelleme: 09:07 14.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı