• Turkhane Logo

Ukrayna'dan 12 maddelik Kırım planı

Ukrayna, Kırım'ın Rusya'dan geri alınması durumunda bölgede uygulanmak üzere 12 maddelik bir plan oluşturdu.

09:34 03 Nisan 2023 Pazartesi
Ukrayna'dan 12 maddelik Kırım planı
Ukrayna, Kırım'ın Rusya'dan geri alınması durumunda bölgede uygulanmak üzere 12 maddelik bir plan oluşturdu.

Ukrayna, Kırım Yarımadasının Rusya’dan geri alınması durumunda uygulanmak üzere 12 maddelik bir plan hazırladı. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilovun duyurduğu plan, yarımadayla Rusya arasnda otoyol ve demiryolu bağlantısı sağlayan Kırım Köprüsünün yıkılmasını içeriyor.

Plan kapsamında ayrıca 2014 yılında Kırımın ilhak edilmesinden bu yana bölgede Rus yetkililere hizmet edenlerin tasfiye edilmesi öngörülüyor. Danilov, söz konusu isimlerden çerçöp olarak bahsetti, söz konusu süreci İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanyanın Nazilerden arındırılması sürecine benzetti.

Danilov, planın ikinci aşamasında Ruslarla işbirliği yapan ve Ukrayna devletine ihanet eden yargıç, hakim ve güvenlik görevlilerinin yargılanacağını belirtti. Ayrıca, 2014 yılından sonra Kırım Yarımadasına yerleşen Rusların bölgeden kovulacağı ve mülkiyet alımlarının iptal edileceği ifade edildi.

Danilov son olarak, nüfusun bir kısmında toplum bilincine uygulanan Rus propagandasının sonuçlarını etkisiz kılmak için geniş çaplı bir arındırma programı uygulanacağını kaydetti. İçlerinde Kırım Tatarlarının da bulunduğu pek çok politik tutsağın ivedilikle serbest bırakılacağını vurguladı.

Ne olmuştu?
Kremlin, Kievdeki siyasi otorite boşluğundan yararlanarak, Mart 2014te Kırımı ilhak etti. Bu, ilan edilmemiş bir savaşın başlangıcı ve iki ülke arasındaki krizin dönüm noktası oldu. Şubat 2022de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Ukraynada özel bir askerî operasyon ilan etmesiyle iki ülke arasında başlayan savaş ise, hâlâ devam ediyor.

Son güncelleme: 09:34 03.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı