• Turkhane Logo

Ukrayna ve Moldova 'aday ülke' statüsü aldı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Ukrayna ve Moldova'ya

09:21 24 Haziran 2022 Cuma
Ukrayna ve Moldova 'aday ülke' statüsü aldı
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Ukrayna ve Moldova'ya

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadaki Ukraynaca ve Rumence açıklamasında, kararı tarihi şeklinde nitelendirdi.

Bugünkü karar AB yolunda çok önemli bir adımı ifade ediyor. diyen Michel, Ukrayna ve Moldova halklarını tebrik etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sanduyu tebrik ederek Ülkeleriniz Avrupa ailesinin parçası. Liderlerin bugünkü tarihi kararları da bunun teyidi. ifadesini kullandı.

Ukrayna, ABye adaylık başvurusunu Rusyanın saldırısının başlamasından 4 gün sonra 28 Şubat 2022de, Moldova ve Gürcistan ise 3 Mart 2022de yapmıştı. AB Konseyi, 7 Martta AB Komisyonunu görüşünü sunmaya davet etmişti.

AB Komisyonu, 17 Haziranda Ukrayna ve Moldovaya adaylık statüsü verilmesi yönünde görüş bildirdi. Komisyon, Gürcistan için ise Avrupa perspektifi sunulması ve kriterleri karşılaması kaydıyla durumunun daha sonra yeniden değerlendirilmesini tavsiye etti.

Adaylık statüsü, bir ülkenin uzun yıllar sürecek ABye katılım sürecindeki ilk adımı oluşturuyor. Bir ülkeye aday statüsü verilmesinden sonra koşulların yerine getirilmesi şartıyla ilerleyen aşamalarda katılım müzakereleri başlıyor. Katılım müzakerelerinin başlaması yıllar alabiliyor. ABye aday ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Son güncelleme: 09:21 24.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı