• Turkhane Logo

Ukrayna, Türkiye’ye nota verdi: Dolandırıldık, ya ürünleri ya paramızı verin

Ukrayna, silah, miğfer ve çelik yelek gibi askeri malzemeler konusunda anlaştıkları Türk iş insanları tarafından 5 milyon dolar dolandırıldığı iddiasına ilişkin Türkiye’ye nota verdi.

10:04 13 Temmuz 2022 Çarşamba
Ukrayna, Türkiye’ye nota verdi: Dolandırıldık, ya ürünleri ya paramızı verin
Ukrayna, silah, miğfer ve çelik yelek gibi askeri malzemeler konusunda anlaştıkları Türk iş insanları tarafından 5 milyon dolar dolandırıldığı iddiasına ilişkin Türkiye’ye nota verdi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Dışişleri Bakanlığına gönderilen notada, Koray Altınel’e ait AKA isimli firmaya 5 milyon Doları aşkın para ödendiği halde ürünlerin gönderilmediği belirtilerek, şöyle denildi: “Büyükelçiliğimize Ukrayna İçişleri Bakanlığından gelen yazıda, Türk firmasının sözleşmelerdeki yükümlülükleri yerine getirmediği belirtiliyor ve sipariş edilen ürünlerin sevkiyatının hızlandırılması veya bu ürünleri sipariş edene para iadesinin yapılması için ilgili Türk makamlarına başvurulması rica edildi. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan Ukrayna gerçek ve tüzel kişilerinin haklarının sağlanması amacıyla tarafsız soruşturmanın gerçekleştirilmesi ve suçluların ilgili sorumluluk üstlenmesi konusunda T.C içişleri Bakanlığı ve savcılık makamları ile koordinasyon içinde Bakanlığın nazik yardımlarını rica eder.”

YİNE HANDE FIRAT’IN EŞİ

Ukrayna I·c¸is¸leri Bakanlıgˆı I·letis¸im Bas¸kanı Volodymyr Krakovetsky, Türk iş insanları tarafından dolandırıldığı iddiasıyla şikayetçi olmuş ve ifadesinde, gazeteci Hande Fırat’ın eşi iş insanı Murat Özvardar aracılığıyla tanıştığı Koray Altınel ile miğfer, çelik yelek ve silah alımı için anlaştıklarını ancak toplamda 5 milyon dolar ödeme yaptıktan sonra Altınel’e ulaşamaz hale geldiğini anlatmıştı. Şikayet üzerine başlatılan soruşturmada Altınel ve Özvardar’ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmış, Altınel’in hesaplarına da bloke konulmuştu. T24, soruşturma dosyasında önemli belgelere ulaştı.

“ŞİKAYETÇİYİZ”

Buna göre Ukrayna Büyükelçiliği, 25 Nisan tarihinde soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bir dilekçe vererek, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş nedeniyle askeri personelin kişisel koruyucu ekipmanla donatılması için adımlar atıldığı, bu kapsamda Koray Altınel’in sahibi olduğu AKA Silah firmasıyla anlaşmalar imzalandığı ve 5 Milyon doları aşkın ödeme yapıldığı belirtildi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar imzasıyla sunulan dilekçede, Altınel’in yükümlülüklerini yerine getirmediği ve parayı da iade etmediği ifade edilerek, bu nedenle Ukrayna I·c¸is¸leri Bakanlıgˆı tarafından Büyükelçiliğe bir yazı gönderildiği, Büyükelçiliğin de Türk Dışişleri Bakanlığına nota gönderdiği kaydedildi. Dilekçede, Ukrayna’nın yükümlülüklerini yerine getirmeyen kişilerden şikayetçi olduğu anlatılarak suçluların cezalandırılması istendi.

Dilekçenin ekinde, Ukrayna’nın Türkiye’ye verdiği nota yer aldı. Türkiye’den ricada bulunulan 15 Nisan tarihli notada şu ifadeler yer aldı: “Rus ordusunun Ukrayna halkına yönelik silahlı saldırganlığı ve tam kapsamlı saldırısından dolayı gönüllüler ve Ukrayna makamları asker personelimiz ve Ukrayna kolluk kuvvetleri için çelik yelek ve kask başta olmak üzere kişisel koruma ekipmanlarını aramakta ve ilgili ekipmanların satın alınması konusu üzerinde çalışmaktadır. Bu bağlamda Türkiye’de bulunan AKA Arms adlı Türk firmasıyla toplam bedeli 4 milyon ABD Dolarını aşkın olan bir dizi sözleşme imzaladı.

Aynı zamanda bugüne kadar zikredilen Türk firması, bedeli Ukrayna tarafından ödenen ürünlerin sevkiyatını yapmadı. Söz konusu durum ekonomik faaliyetlerin ihlali olmakla birlikte ilgili ürünlerin alındığı askeri personelimizin hayatını riske atmaktadır. Büyükelçiliğimize Ukrayna İçişleri Bakanlığından gelen yazıda, Türk firmasının sözleşmelerdeki yükümlülükleri yerine getirmediği belirtiliyor ve sipariş edilen ürünlerin sevkiyatının hızlandırılması veya bu ürünleri sipariş edene para iadesinin yapılması için ilgili Türk makamlarına başvurulması rica edildi.

Yukarıda belirtilen hususlara dayanarak Türk avukatlar zikredilen Türk firmasına bir dava açtıktan sonra cezai kovuşturma başlatıldı. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan Ukrayna gerçek ve tüzel kişilerinin haklarının sağlanması amacıyla tarafsız soruşturmanın gerçekleştirilmesi ve suçluların ilgili sorumluluk üstlenmesi konusunda T.C içişleri Bakanlığı ve savcılık makamları ile koordinasyon içinde Bakanlığın nazik yardımlarını rica eder”

TAM BİR DOLANDIRICILIK

Öte yandan Ukrayna’nın 4 milyon dolardan fazla ödeme yaptıklarını belirttiği AKA isimli firmanın, kurulduğu 2020 yılından 18 Nisan 2022 tarihine kadar tek bir sigortalı çalışanı dahi olmadığı ve daha önce hiç ihracat yapmadığı tespit edilmişti. AKA’nın sahibi Altınel’in ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden 1 gün sonra da Amaroc isimli bir şirket kurduğu ve Ukrayna ile yapılan anlaşmalar kapsamında ödenen paraların bir kısmının bu firmaya gönderildiği ortaya çıkmıştı.


Son güncelleme: 10:04 13.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı