• Turkhane Logo

Ukrayna, Türkiye'nin 3 gemiyi daha incelemesini istedi

Ukrayna'nın, Rus işgali altındaki topraklardan tahıl taşıyan üç geminin daha araştırılması için Türkiye'den yardım talep ettiği ortaya çıktı.

09:19 06 Temmuz 2022 Çarşamba
Ukrayna, Türkiye'nin 3 gemiyi daha incelemesini istedi
Ukrayna'nın, Rus işgali altındaki topraklardan tahıl taşıyan üç geminin daha araştırılması için Türkiye'den yardım talep ettiği ortaya çıktı.

Reutersın haberine göre Ukrayna Başsavcılığı 13 Haziranda gönderdiği mektupta Türkiye Adalet Bakanlığından, işgal altındaki Herson bölgesinden aldığı tahılı taşıdığı iddia edilen üç gemiyi araştırmasını istedi.

Mektup, gemilerin nisan ve mayıs aylarında Kırımın Sivastopoldaki ana tahıl terminalinden hareket ettiğini ve Ankaradan gemilerin yükleri ve Türk limanlarına varışları hakkında kanıt sunmasını talep ediyor.

İncelemeye göre Mikhail Nenashev, Matros Pozynich ve Matros Koshka adlı kuru yük gemileri, United Shipbuilding Corporation adlı bir Rus devlet şirketinin yan kuruluşuna ait.

Ukrayna, Şubat ayındaki işgalden bu yana Moskovayı tahıl çalmakla suçluyor. Rusya ise iddiaları reddediyor.

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, güney kıyıları boyunca devam eden savaş ve birçok limanının kapalı olması nedeniyle mal ihraç etmekte zorlanıyor.

Batılı ülkeler Rusyanın isteyerek bir gıda krizini tetiklemeye çalıştığını belirtiyor. Moskova, gıda krizinin Batının uyguladığı yaptırımlardan kaynaklandığını söylüyo.

Kievin Ankaraya yolladığı mektupta adı geçen gemilerin son varış noktalarının neresi olduğu belirlenemedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, günlerdir Karasu limanı açıklarında bekleyen Zhibek Zholy gemisinin Rus bandıralı olduğunu ancak Kazakistana ait olduğunu söyledi.

Çalıntı tahıl tartışmasının yaşandığı Rus bandıralı yük gemisi Zhibek Zholynin durumunu değerlendireceklerini belirten Lavrov, Gemi Rus gibi görünüyor ve Rus bayrağı taşıyor. Sanırım Kazakistana ait ve ilk teslimat planı Türkiye ile Estonya arasında imzalanan bir sözleşemeye ait diye konuştu.

Birleşmiş Milletler, Ukraynadaki savaşın başından itibaren baş döndürücü bir hızla yükselen gıda fiyatlarının etkisiyle bir açlık fırtınasının ortaya çıkmasından endişe ediyor.

Son güncelleme: 09:19 06.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı