• Turkhane Logo

Ukrayna seferberlik adına sıkı önlemler alıyor

Ukrayna'da önce sıkıyönetim ve seferberlik uzatıldı sonra seferberlik yaşı 25'e düşürüldü.

12:43 19 Nisan 2024 Cuma
Ukrayna seferberlik adına sıkı önlemler alıyor
Ukrayna'da önce sıkıyönetim ve seferberlik uzatıldı sonra seferberlik yaşı 25'e düşürüldü.

TURKHANE.COM- UKRAYNA
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saflarında farklı yaşlarda insanlar savaşıyor. Fakat şu anda Ukraynalı askerlerin ortalama yaşı 40tan fazla. Bunu düzeltmek için ülkenin parlamentosu zorunlu askerlik yaşını düşürdü.

Ordu, savaşın teknolojik açıdan daha gelişmiş hale geldiğini ve gençlerin yeni teknolojileri çok daha hızlı anladığını söylüyor. Bu ve başka nedenlerle Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, seferberlik yaşını 27den 25e düşüren yasayı onayladı. Karar önce Mayıs 2023te Ukrayna Verkhovna Rada tarafından kabul edildi. Yasanın resmi olarak yürürlüğe girmesi, Ukrayna parlamentosunun internet sitesinde yayınlandığı gün oldu.
2023 yılında, Ukrayna Savunma Bakanlığı, seferberlik yaşının düşürülmesiyle ilgili bir girişimde bulunmuştu. Bakanlık, ülkede sıkıyönetim ilan edilmesine rağmen, 27 yaş altındaki kişilerin askere alınmasının gereksiz olduğunu ve yıllık tıbbi muayenelerin ek kaynak ve mali maliyete yol açtığını savunmuştu.
7 Şubatta Verkhovna Rada, seferberlik yasasını kabul etti ancak bu kararın önünde birçok değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler arasında elektronik celp, araba kullanma yasağı ve kaçakçıların banka hesaplarının bloke edilmesi gibi konular yer alıyordu. Ancak, tasarının orijinal hali insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle parlamento tarafından reddedildi.
Sıkıyönetim ve seferberlik uzatıldı
Daha önce Ukrayna meclisi Verkhovna Rada, sıkıyönetim ve seferberliği genişletti, süresini uzattı. Mecliste yapılan oylama sonucu ülkede ilan edilen sıkıyönetim ve seferberlik 13 Mayıs 2024e kadar, 90 gün daha uzatıldı.
24 Şubat 2022de çatışmaların patlak vermesinin ardından ülkede sıkıyönetim getirilmiş, aynı zamanda seferberlik ilan edilmişti. O zamandan bu yana, sonuncusu Kasım 2023te olmak üzere seferberlik ve sıkıyönetim dokuz kez uzatıldı.

Son güncelleme: 12:43 19.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı