• Turkhane Logo

Ukrayna savaşı en çok da onu zorluyor

Almanya'nın Ukrayna savaşındaki temkinli tutumu Başbakan Scholz'u eleştirilerin odağına oturttu. Muhalefetten Hristiyan Birlik, haftaya meclise getirmeyi planladığı önergeyle koalisyonda çatlak oluşturmayı hedefliyor.

11:05 25 Nisan 2022 Pazartesi
Ukrayna savaşı en çok da onu zorluyor
Almanya'nın Ukrayna savaşındaki temkinli tutumu Başbakan Scholz'u eleştirilerin odağına oturttu. Muhalefetten Hristiyan Birlik, haftaya meclise getirmeyi planladığı önergeyle koalisyonda çatlak oluşturmayı hedefliyor.

DWdeki habere göre, Ukrayna savaşındaki temkinli tutumu nedeniyle son haftalarda muhalefet, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholzu sert biçimde hedef alıyordu. Şimdi onlara, koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ile Yeşiller de eklendi.

Scholzu eleştirilerin hedefi haline getiren, Ukraynaya ağır silahlar gönderilmesine yanaşmaması. Ana muhalefeti oluşturan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ittifakı, 16 yıl boyunca ülkeyi yönetmemiş gibi Rusyaya özellikle enerji alanındaki bağımlılıktan şimdiki Başbakan Scholz ile partisi SPDyi sorumlu tutuyor. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz ve ekibi, Başbakan Scholz üzerindeki baskıyı gün geçtikçe artıyor. CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partilerinin oluşturduğu Hristiyan Birlik Meclis Grup Başkan Yardımcısı Johann Wadephul, eleştirinin dozunu daha da artırarak, Başbakan Scholzun Ukraynaya ağır silahlar gönderme kararı almaması halinde haftaya parlamentoya bu konuda önerge sunacaklarını ve açık oylamayla önergenin çoğunluğu sağlayacağından emin olduklarını savundu. Wadephulun hesaplarına göre, CDU/CSUnun 197 vekiline ilaveten hükümet ortağı Yeşiller ile Hür Demokratlar da Ukraynaya ağır silahlar yollanmasına ilişkin önergeye destek verecek ve böylece 736 koltuklu mecliste 407 kabul oyuyla önerge başarılı olacak.

Muhalefetin hedefi hükümette çatlak oluşturmak
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusyanın Ukraynaya savaş açmasından birkaç gün sonra, ülkesinin onlarca yıldır izlediği pasif dış politikayı radikal şekilde değiştirmiş ve Ukraynaya silah gönderileceğini duyurmuştu. Scholz, Almanya ordusundaki eksikliklerin tamamlanması için 100 milyar euro ilave savunma bütçesi ayrılacağını da açıklamıştı.

Bu durum, Merkel dönemini kapatıp kendini yeniden bulmayı hedefleyen, seçimlerde yaşadığı hezimetle muhalefete düşen Hristiyan Birlikte varoluş krizi yarattı, hükümetin izlediği ve izlenecek en makul çizgi olarak görülen politikayı desteklemekten başka şansı kalmadı. Ve muhalefet, muhalefet yapamadı. Şimdiyse SPD, Yeşiller ve FDPden oluşan koalisyon hükümeti Ukraynaya ağır silah vermeyi reddederek, bunun nedenlerini kamuoyuna açıklayamayarak muhalefetin eline koz vermiş oldu. Muhalefet de atağa geçti.

Ordunun içinde bulunduğu durumdan Hristiyan Birlik sorumlu
Oysa Almanyada ordunun içinde bulunduğu kötü durumdan Hristiyan Birlik sorumlu. Askerlik hizmetinin kaldırıldığı, orduda radikal tasarruf önlemlerine gidildiği Merkelin başbakanlığında kurulan hükümetler döneminde Savunma Bakanlığı hep Hristiyan Birlikin elindeydi. Ayrıca yıldan yıla savunmaya ayrılan bütçe de NATOnun öngördüğü oranın altında kalmıştı.

Şimdi ise Hristiyan Birlik bunu unutmuş görünüyor, Almanyanın kendi envanterinden Ukraynaya ağır silah vermesi için bastırıyor. Ancak askeri kaynaklar Almanyanın yeterli ağır araç ve silahı olmadığını ve Ukrayna güçlerinin kullanabildiği silahların zaten gönderilmiş olduğunu belirtiyor.

Merkelin tutumu
Hristiyan Birlikin görmezden geldiği bir diğer nokta da 2008de Budapeştede yapılan NATO zirvesinde Ukrayna ve Gürcistanın NATOya alınmasını Merkelin reddetmesi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen günlerde bunu Almanyaya bir kez daha hatırlatarak, ülkesinde yaşanan sivil kayıplarını göstermek amacıyla Merkeli davet etti. Budapeşte zirvesinden sadece üç ay sonra ise Rusya Gürcistana girmişti.
2014te Kırımın ilhakı sonrasında da Ukraynaya silah verilmesine karşı çıkanların başında yine Almanya geldi. Dönemin Merkel hükümeti, sonraki süreçte de Ukraynayı devre dışı bırakarak Rus doğal gazının Baltık Denizi üzerinden Almanyaya getirilmesini sağlayan Kuzey Akım 2nin düğmesine bastı.

Şimdi ise Hristiyan Birlik, Rusya politikasından, Sosyal Demokratları sorumlu tutuyor. Sosyal Demokrat Partili eski başbakan Gerhard Schröder başta olmak üzere kimi lider kadrolarının Moskova ile yakınlığı parti tarafından da inkar edilmiyor, aksine parti yönetimi söz konusu eski kadrolarıyla arasına uzun süredir mesafe koyup, eleştiriyor.
Ukraynanın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnikin Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeieri Rusya ile örümcek ağı gibi yakın ilişkiler kurmakla suçlaması ve ardından Sosyal Demokrat Parti kökenli Steinmeierin Ukraynaya yapacağı ziyaretin Kiev yönetimi tarafından istenmemesi ile partiye yönelik olumsuz algı daha da perçinlendi.

Ayrıca, ülkenin kuzeyindeki Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin SPDli Başbakanı Manuela Schwesig de Rus doğal gazı alımının ABD yaptırımları kapsamına girmeden sağlanması için kurulan bir vakıf nedeniyle eleştirilerin odağında ve Hristiyan Birlik istifa etmesi için bastırıyor.

Üç vekilin Ukrayna ziyareti
Nisan ayı ortasında Almanya Federal Meclisinin üç önemli üyesi Ukraynayı ziyaret etti. Meclis Avrupa Birliği İlişkileri Komisyonu Başkanı Yeşiller partili Anton Hofreiter, Savunma Komisyonu Başkanı FDPli Marie-Agnes Strack-Zimmermann ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı SPDli Michael Roth 12 Nisanda Ukraynaya sürpriz bir ziyaret yaptı ve akabinde gazetecilerle arka plana dair kapalı bir görüşme düzenlediler.

Görüşmede verilen bilgiler o kadar çarpıcıydı ki gizliliğe rağmen bazıları dışarıya sızdı. Ayrı partilerden olan üç temsilcinin söylediği en çarpıcı detay, Ukraynaya gitmelerinin önüne sorumlu Alman birimlerce epey engeller çıkarıldığını söylemeleriydi. Bir diğer ilginç bilgiyse, Batılı ülkelerin isteğiyle ABDnin bütün dünyada el altından eski Sovyet üretimi, hâlâ kullanılabilen silahlar ve teçhizat aradığıydı. Eski Sovyet yapımı olmasının nedeniyse Ukrayna güçlerinin bu araç ve silahları tanıması ve aylar sürecek eğitim ve alt yapı gerekmeden kullanmaya başlayabilecek olması. Alman vekiller, bunun için Güney Amerikaya bile bakıldığını aktardı.

Ukrayna hangi silahları istiyor?
Ukrayna ise haftalardır tank, topçu bataryası, savaş uçakları, helikopterleri ve gemilerinin sayıldığı ağır silahlar verilmesi yönünde Almanya ve diğer ülkeler üzerindeki baskıyı yapmayı sürdürüyor. Çekya dışında başka hiçbir NATO ülkesi ağır silah vermediği halde Almanya sanki vermeyi reddeden tek ülkeymiş izlenimi hâkim.

Ancak ağır silah kararında düğümün çözüleceği yer ise başbakanlık. Başbakan Scholzun partisinde son yıllarda gidişata yön veren ve başbakanlıkta ağırlığı bulunan sol kanat ağır silah yollanmasına karşı. Baskılar üzerine ağır silah yerine, para desteği verilerek Ukraynanın piyasalardan ihtiyacı olan silahları kendisinin temin etmesi noktasında SPD yönetimi nihayet mutabık olduysa da bunun da prosedürünün aylarca sürebileceği belirtiliyor.

Eleştirel seslerin yükselmesini frenlemek için Başbakan Scholz Ukraynaya 2 milyar euro daha ek yardım verileceğini duyurdu. Bunun 1 milyon 400 bin euroluk kısmıyla Ukraynanın doğrudan piyasalardan silah satın alması, 400 milyon euronun da Ukrayna için ihtiyaç duyduğu silahı temin eden Avrupa Barış Fonuna (EFP) aktarılması öngörülüyor. Almanya daha önce de Ukraynaya silah yardımında bulundu.

Almanya, Slovenyanın Rus malı S-300 hava savunma sistemini Ukraynaya vermesine müteakip Hollanda ve ABD ile birlikte ülkede Patriot konuşlandırmayı planlıyor. Böylece AB ve NATOnun hava sahasının korunması hedefleniyor. Ayrıca Alman basınında çıkan haberlere göre Slovenyanın Ukraynaya, Ukrayna güçlerinin kullanmakta olduğu T72 tankı vereceği, bunun karşılığında da Almanyadan zırhlı araç alacağı belirtiliyor. Almanya ayrıca diğer NATO ülkeleriyle işbirliği için de katkı sunuyor, Hollandanın vereceği tanksavarların eğitimini ve mermilerini karşılaması bu katkılar arasında yer alıyor.

Bütün bunlara rağmen Başbakan Scholz üzerindeki baskının dozu azalmıyor. O ise Merkelvari suskun tavrıyla şimdiye kadar süreci yönettiyse de kritik dönemece haftaya girileceği tahmin ediliyor.

Son güncelleme: 11:05 25.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı