• Turkhane Logo

Ukrayna, Rusya'ya karşı NATO’yu yardıma çağırdı: Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO'nun Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol olduğunu belirtti ve ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin hızlandırılmasını istedi.

17:45 06 Nisan 2021 Salı
Ukrayna, Rusya'ya karşı NATO’yu yardıma çağırdı: Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO'nun Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol olduğunu belirtti ve ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin hızlandırılmasını istedi.


Zelenskiy, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin Rusya için ciddi bir mesaj olacağını vurguladı. Bu açıklamanın ardından Rusya’dan cevap gecikmedi ve Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Kiev’in NATO ile bir ittifaka girmesinin Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna arasındaki çatışmaları körükleyeceğini söyledi.

Peskov, “Bu durum Ukrayna’nın iç sorununu çözmesine katkıda bulunmayacak, durumun daha da kötüleşmesine yal açacak.” dedi.


Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Zelenskiy ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptıkları telefon görüşmesinde, Donbastaki artan gerginliği ve Rus ordusunun Ukrayna sınırlarındaki hareketliliğini ele aldı.

Zelenskiy daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, NATO üye ülkelerini Karadenizde varlıklarını artırmaya çağırarak, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin önemine dikkati çekti.

Ordu ve savunma sektöründe reform yapmak konusunda kararlı olduklarını belirten Zelenskiy, Ancak sadece reformlar Rusyayı durdurmayacaktır. NATO Donbastaki savaşı bitirmek için tek yol. NATO Üyeliği Hareket Planı, Rusya için gerçek ciddi bir mesaj olacak.” ifadelerini kaydetti.

NATO’DAN UKRAYNAYA DESTEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İttifakın Ukraynanın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade etti.

Stoltenberg sosyal medyadaki paylaşımında, Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bilgi verdi.

Rusyanın Ukrayna içindeki ve etrafındaki askeri faaliyetleriyle ateşkes ihlallerinden NATOnun ciddi endişe duyduğunu kaydeden Stoltenberg, NATO Ukraynanın egemenliği ve toprak bütünlüğünü sağlam şekilde desteklemektedir. ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Ukrayna ile İttifak arasındaki yakın ortaklığa bağlı olduklarını vurguladı.

UKRAYNA-RUSYA RASINDA GERGİNLİK

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Martta mecliste yaptığı konuşmada, Rusyanın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Kremlin ise Rusyanın kendi toprakları içerisinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettirdiğini ve bunun hiç kimse için tehdit içermediğini ifade etmişti.

Ukraynanın doğusundaki Donbas bölgesinde sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014ten bu yana çatışmalar aralıklarla devam ediyor. Çatışmalarda bugüne kadar 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİTten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Son güncelleme: 17:45 06.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı