• Turkhane Logo

Ukrayna işgalinde son durum: Rus saldırısı neden yavaşladı?

Gelişmeleri yakından takip eden ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus işgalci güçlerin sert bir direnişle karşı karşıya kaldığını, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin'in Ukrayna'ya hızla daha fazla asker gönderebileceğini söyledi.

23:59 26 Şubat 2022 Cumartesi
Ukrayna işgalinde son durum: Rus saldırısı neden yavaşladı?
Gelişmeleri yakından takip eden ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus işgalci güçlerin sert bir direnişle karşı karşıya kaldığını, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin'in Ukrayna'ya hızla daha fazla asker gönderebileceğini söyledi.

Kronosun haberine göre Üst düzey Amerikalı ve İngiliz yetkililer, Ukrayna ordusunun direnişe geçmesiyle, Ukrayna’ya girdikten sonraki bir gün içinde Rus kuvvetlerinin belli ölçüde ivme kaybettiğini açıkladılar. Üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Cuma günü Pentagon’da gazetecilere verdiği demeçte, hiçbir Ukrayna şehrinin Rus işgalcileri tarafından ele geçirilemediğini belirtti.

Kısmen Ukraynalıların mobil sistemler kullanması ve kısmen de Rus füzelerinin eski hava savunma sahalarını vurması nedeniyle Rusya henüz Ukrayna üzerinde hava üstünlüğü elde etmeyi de başaramadı. Pentagona göre bu Rusya’nın istihbaratında bir eksikliği de gösteriyor olabilir. ABD’li yetkili Ukrayna hava kuvvetlerinin hala uçak uçurduğunu ve Rusya’ya hava erişimini engellediğini söyledi.

Buna ek olarak, ABD’li yetkililer, Rusya’nın ilk operasyonlarının çoğunu gündüz yürüttüğünü, bu da gece savaşma yeteneklerinin sınırlı olduğunu gösterdiğini kaydettiler.


İngiliz savunma istihbarat şefi Korgeneral Jim Hockenhull, “Ukrayna silahlı kuvvetleri güçlü direniş göstermeye devam ediyor” dedi. Bununla birlikte, Pentagon yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna sınırlarına yığdığı 150.000 ila 190.000 askerin yalnızca üçte birini gönderdiği ve böylece Moskova’nın her an baskıyı yoğunlaştırabileceği konusunda uyardı. Askeri yetkililer, Rusya’nın ülkenin çoğunu ele geçirmek için iki ila üç hafta sürebilecek bir operasyonun ilk aşamalarında olduğunu belirttiler.

Yetkililer, Rusya’nın güneyde Mariupol yakınlarındaki Azak Denizi’nden amfibi bir saldırı başlattığını söyledi. Binlerce Rus deniz piyadesi orada karaya çıkıyor ve ABD’li askeri yetkililer planın şehre doğru ilerlemek olduğunu değerlendiriyor. Rus ordusu, siber savaşta, tanklarda, ağır silahlarda, füzelerde, savaş uçaklarında, savaş gemilerinde sayıca Ukrayna ordusundan çok üstün durumda.



Rusya kuzeyde Kiev, kuzeydoğuda Kharkiv ve güneyde Kherson olmak üzere üç şehre saldırı hatları kurarken, Ukrayna birlikleri üçünü de tutmak için savaşıyor. Üst düzey ABD savunma yetkilisi, Ukrayna komuta ve kontrolünün bozulmadan kalmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

İkinci bir ABD’li yetkili, Ukrayna birliklerinin Ruslara karşı şiddetle çarpışması nedeniyle Rusya’nın saldırı hatlarının sıkıştığını söyledi. Yetkili, bu direniş nedeniyle sınırda yığılan Rus birliklerinin tamamının ilerleyemediğini kaydetti. Ancak yetkili, ileri Rus işgal unsurları onları durduran Ukrayna birliklerini dağıtırsa, bu birliklerin şehirlere – özellikle de Kiev’e – hızla akacağını belirtti.

Pentagon sözcüsü John F. Kirby Cuma günü daha sonra yaptığı açıklamada, “Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde planlarını düşündükleri gibi uygulayabildiklerini göremiyoruz. Ama dinamik bir durum sözkonusu.” dedi.

Bazı Rus birlikleri Kiev’in kuzeyindeki bir bölgeye girerken, füze saldırıları şehri vurdu ve roketler konut binalarına düştü. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili bir röportajda, Rus istihbaratı Zelensky ve Ukrayna liderliğinin geri kalanının nerede saklandığını bulursa, Rus ordusunun muhtemelen onları roket ve hava saldırılarıyla ortadan kaldırmaya çalışacağını söyledi. Ancak bu işe yaramazsa, Rus kuvvetleri daha zor bir çaba olan şehir savaşına başvurabilir.

30 yıllık Deniz Piyadeleri gazisi emekli Albay David Lapan, “Kolay kısım füzelerle saldırmak ve hava limanlarını vurmak. Ancak Ukrayna’yı ele geçirdiklerini söylemek için çok erken. Bu uzun bir zaman alabilir.” dedi.Ukrayna Milli Muhafızları, savaşın başlamasından bu yana Rus ordusunun ateşiyle 3’ü çocuk olmak üzere 198 kişinin öldüğünü açıkladı. 33’ü çocuk olmak üzere 1115 kişi de yaralandı.

Son güncelleme: 23:59 26.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı