• Turkhane Logo

Ukrayna işgali, Rusya'nın nüfus krizini daha da derinleştirdi

Çalışma çağındaki nüfusu azalan ülkede savaş nedeniyle yüzbinlerce erkeğin seferberlik emriyle silah altına alınması ve eğitimli çalışanların ülkeyi terketmesi iş gücü piyasasındaki dengeleri daha da bozdu

08:50 03 Mayıs 2023 Çarşamba
Ukrayna işgali, Rusya'nın nüfus krizini daha da derinleştirdi
Çalışma çağındaki nüfusu azalan ülkede savaş nedeniyle yüzbinlerce erkeğin seferberlik emriyle silah altına alınması ve eğitimli çalışanların ülkeyi terketmesi iş gücü piyasasındaki dengeleri daha da bozdu

Ukrayna savaşı Rusyanın uzun süredir başa çıkmakta zorlandığı nüfus krizini daha da zorlaştrdı.

Çalışma çağındaki nüfusu azalan ülkede savaş nedeniyle yüzbinlerece erkeğin seferberlik emriyle silah altına alınması ve eğitimli çalışanların ülkeyi terketmesi iş gücü piyasasındaki dengeleri daha da bozdu.

Geçmişte Rusyanın resmi istatistik ajansı Rosstatta çalışan nüfus bilimci Aleksey Rakşa Rusyada işçi sıkıntısı  olduğunu belirtti. AFPye konuşan Rakşa Bu eski bir sorun ama seferberlik ve ülkeden kaçanlarla daha kötü hale geldi, ifadelerini kullandı.

Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından ekonomik zorluklar ve ülkenin geleceğinin belirsizliği nedeniyle Rusyada doğum oranları çok düşmüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin varoluşsal kriz olarak görüddğü bu sorunu çözmek için aileleri çocuk sahibi olaya teşvik etti. Bu kapsamda ikinci ve sonrasındaki her çocuk için para desteği başlattı.

Moskova Devlet Üniversitesinden Natalya Zubareviç askeri operasyondaki kayıpların tam olarak ne kadar olduğunu bilmediklerii ama 300 bin kişinin silah altına alınarak iş gücü piyasasından çekildiğini belirtti.

Nüfus bilimci İgor Yefremov da savaşın Covid-19 salgınınına rdından gelmesinin da Rusyayı kötü etkilediğini belirtti. Covid-19 nedeniyle resmi ölüm sayısı 400 bin olarak açıklansa da gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Geçen ay Ekonomi Yüksek Okulu tarafından yapılan bir çalışmaya göre Rusyanın nüfustaki azalmayı durdurmak için bu yüzyılın sonuna kadar her yıl 390 bin ila 1,1 milyon arasında göçmen alması gerekiyor.  

Fakat özellikle yüksek eğitim gerektiren sektörlerdeki açığın kapatılması mümkün görünmüyor. Rakşaya göre Ukrayna savaşı kalifiye çalışanların iki büyük dalgada ülkeden ayrılmasına yol açtı. Rakşanın tahminlerine göre 150 bin kişi işgalden hemen sonra 2022 yılının şubat ve mart aylarında ülkeyi terk etti. Eylül ayında seferberlik ilanından sonra ise yarım milyon kişi daha ülkeden ayrıldı.

Yeni yürürlüğe giren bir kanun sefer emrinden kaçanlara yaptırım uygulanmasına izin veriyor. Bu nedenle ülkeden ayrılanların kalıcı olarak geri dönmeme ihtimali yükseldiyor. Fakat Zubareviçe göre ayrılanların yüzde 60tan fazlası hala Rus şirketler için uzaktan çalışıyor ve bunların bazıları geri dönecek.

Son güncelleme: 08:50 03.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı