• Turkhane Logo

Ukrayna, Belarus sınırda askeri tatbikata başladı

Ukrayna, Rusya ile Belarus'un bu hafta sonu ortaklaşa gerçekleştireceği askeri uçuş tatbikatı öncesi Belarus sınırında savaş tatbikatı düzenledi.

09:33 12 Ocak 2023 Perşembe
Ukrayna, Belarus sınırda askeri tatbikata başladı
Ukrayna, Rusya ile Belarus'un bu hafta sonu ortaklaşa gerçekleştireceği askeri uçuş tatbikatı öncesi Belarus sınırında savaş tatbikatı düzenledi.

Kuzey cephesinde yeni bir saldırı tehdidinden endişe duyan Kiev, Rusyanın ülkenin kuzeybatısına saldırmadan önce müttefiki Belarus topraklarına kuvvet yığmasından ve hatta geçen şubattaki gibi Kieve doğru ilerlemeye çalışmasından korkuyor.

Kuzeyde yeni bir cephe açılması Ukraynanın doğu ve güneydeki güçlerinden bir kısmının buraya kaymasına neden olup, savaşın Rusya lehine bir gidişata girmesine neden olabilir.

Ülkenin kuzeybatısındaki üç farklı bölgede yapılan tatbikatlarda birlikler, nisanda Belarustan başlayan ilk Rus saldırısının bir özelliği olan keşif gruplarını pusuya düşürme ve yok etme üzerinde çalışmalarda bulundu.

Uzmanlar Belarustan yapılabilecek bir Rus saldırısının Avrupadan gelen silah ikmal hatlarını tehlikeye atabileceğini vurguluyor. Fakat Belarusa gönderildiği sanılan Rus askerinin nisandaki ilk hücuma oranla çok düşük olduğu sanılıyor. Ukrayna güçleri bu sayının 15 bin civarında olduğunu ileri sürüyor.


16 Ocakta yeniden ortak bir tatbikata imza atacak Belarus ve Rusya ortak bir bölgesel Belarus-Rus askeri gücünün kurulması konusunda da askeri faaliyet yürütüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aralıkta Belarus lideri Alexander Lukaşenkoya ziyarette bulundu. Her ne kadar Minsk Ukrayna savaşına girmeyeceğini duyursa da bu ziyaret Belarus ordusunun doğrudan katılımıyla Ukraynaya yapılacak bir saldırının habercisi olarak yorumlandı.

Uzmanlar, Belarusun savaşa girmesi durumunda 100 ila 200 bin kadar asker desteğinde bulunabileceği fakat savaş ekipmanlarının eskiliğinden dolayı savaşın gidişatında önemli bir değişikliğe neden olmayacağı kanısında.

Polonyadan Ukraynaya Leopard tank desteği
Öte yandan NATO müttefiki ülkelerin Ukraynaya askeri teçhizat desteği devam ediyor. Son olarak Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Varşovanın uluslararası bir koalisyonun parçası olarak Ukraynaya Leopard tankları göndermeyi kararlaştırdığını açıkladı.
Ukraynanın batısındaki Lviv şehrini ziyareti sırasında konuşan Duda, 14 tanktan oluşacak bölüğün diğer ülkelerden gelecek tanklarla birlikte yakında Ukraynaya gideceğini umduğunu söyledi.

Duda ile birlikte konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de tek bir ülkenin Kieve yeterli sayıda tank sağlayamayacağı için ortak bir kararın gerekli olduğunu söyledi.

Son güncelleme: 09:33 12.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı